Roditelji Sretna mama 02. rujna 2016.

Blizanci su pokazatelj majčine dugovječnosti

mama, bebe, blizanci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje rode blizance uživaju u boljem zdravlju i po pravilu su plodnije od drugih žena te tako mogu roditi i u kasnijoj dobi. Ali, ovo se odnosi samo na one koje začnu prirodnim putem

Žene koje rode blizance u većoj mjeri uživaju u boljem zdravlju i po pravilu su plodnije od drugih žena te tako mogu roditi i u kasnijoj dobi. Ali, ovo se odnosi samo na one koje začnu prirodnim putem.

"Urođeno zdravlje ovih žena pridonosi sposobnosti rađanja blizanaca, a također pridonosi njihovoj dugovječnosti. Iako neke odluke koje donose omogućuju da ostanu zdrave, žene koje prirodno dobiju blizance imaju određeno zdravstveno naslijeđe iz svoje porodice", objasnio je demograf Ken Smith s Instituta Utah koji je vodio istraživanje.

Ključ za sporije starenje? Veći broj djece

Blizanci mogu biti češći u istoj obitelji, ali faktori iz okoline također igraju važnu ulogu. "Komplicirano je. Toliko je puno faktora koji pridonose dugovječnosti, zdravlju i starenju", smatra Smith.

mama, bebe, blizanci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tim dr. Smitha je analizirao bazu podataka od 6,4 milijuna osoba rođenih između 1800-ih i danas, pa su ukupno pronašli 4.603 majki blizanaca. U odnosu na žene koje nisu rodile blizance, one su statistički imale manje izglede da umru nakon menopauze. Majke blizanaca bile su starije kada su rodile svoje najmlađe dijete u odnosu na druge žene, duže su bile plodne i imale su djecu koja su godinama bila bliže.

Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost

Podaci pokazuju da su žene koje rađaju blizance zdravije i robusnije građe, zbog čega su u stanju nostiti i roditi dva djeteta istovremeno. Očekuje se kako one žive duže nego majke koje nisu rodile blizance.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.