Trudnoća Planiranje trudnoće 18. lipnja 2018.

14 nevjerojatnih stvari koje trebate znati o jajnim stanicama

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jajne stanice su fascinantne i žene bi trebale biti svjesnije što se sve događa u njihovom tijelu. Donosimo vam neke zanimljivosti

Bez obzira što ste žena vjerojatno ne znate puno o jajnim stanicama i zato vam donosimo zanimljive činjenice o ovom dijelu tijela. Jajne stanice se razvijaju u tijelu i prije rođenja, a žensko tijelo ih zapravo "troši" nevjerojatnom brzinom.

1. Kada se djevojčica rodi, njezini jajnici sadrže već preko dva milijuna nezrelih jajnih stanica koje se nazivaju folikule.

ovulacija, trbuh, policistični jajnici Možda te zanima... Ovulacija se može prepoznati i kod neredovitih ciklusa Trudnoća

2. Smatra se da se djevojčice rađaju sa svim folikulama koje će ikad imati, ali znanstvenici još uvijek ovo proučavaju.

3. Većina folikula jajnih stanica će vrlo brzo umrijeti, kada djevojčica dođe do perioda puberteta, s početnih dva milijuna doći će do broja od oko 400 tisuća.

4. Folikule jajne stanice počinju se razvijati kad je beba u trbuhu i oko 20. tjedna trudnoće njezini jajnici će sadržavati oko 5 milijuna folikula jajnih stanica, međutim mnoge će umrijeti prije djetetovog rođenja.

Možda te zanima... Znate li koliko jajnih stanica gubite svakom menstruacijom? Trudnoća

5. Jajna stanica je jedna od najvećih u tijelu i veća je oko 20 puta od spermija.

6. Hormoni kontroliraju menstrualni ciklus, što zapravo kontrolira otpuštanje svake jajne stanice. 

7. Uobičajeno je da se otpušta jedna jaja stanica tijekom menstrualnog ciklusa, ali moguće je i dvije. 

8. Sa svakim menstrualnim ciklusom, oko tisuću folikula je izgubljeno, a jedna odabrana folikula će sazreti u jajnu stanicu i osloboditi se ovulacijom (jajna stanica će napustiti jajnike i putovati jajovodom do maternice).

9. Neke folikule koje bi inače umrle mogu biti spašene od strane stručnjaka za neplodnost, tako da im se omogućuje sazrijevanje u laboratoriju.

par krevet Možda te zanima... Koji su najčešći uzroci neplodnosti? Trudnoća

10. Oko 400 folikula, od početnih dva milijuna, će se razviti u jajne stanice. To je samo jedan posto stanica koje će prijeći tu liniju. 

11. Jednom kad jajna stanica napusti jajnik (ovulira), živjet će još od 12 do 24 sata.

12. Sve normalne jajne stanice nose kromosom X. Dok polovica spermija nosi kromosom X, a druga polovica Y. Spol djeteta određen je kromosom X ili Y iz spermija kada se oplodi jajna stanica. 

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

13. Kada žene dođe u period menopauza, ostaje ništa ili vrlo malo folikula. 

14. Znanstvenici usavršavaju stvaranje zdravih jajnih stanica iz matičnih stanica, kako bi mogli liječiti neplodnost kod žena čije jajne stanice nisu dovoljno zdrave za oplodnju.

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.