Trudnoća Liječenje neplodnosti 26. veljače 2019.

Kako spriječiti ponavljanje izvanmaternične trudnoće?

žena, trbuh
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objašnjava koji je uzrok i postoji li način za prevenciju izvanmaternične trudnoće

Prvi problem javio se prije pet godina kad sam imala izvanmaterničnu trudnoću koja nije bila baš precizno utvrđena gdje se nalazi, ali se pretpostavljalo da se trudnoća nalazi na desnoj strani. Konzervativno je izliječeno s dvije injekcije Methotrexata. Nakon toga obavila sam razne pretrage i išla na laparoskopiju gdje je utvrđeno da su mi jajovodi prohodni. Kako do trudnoće nije dolazilo, išla sam na inseminaciju i to je završilo neuspjehom. Zatim sam krenula na pripreme za VTO, uzimala sam Microgynon tablete oko mjesec dana, zatim Menopur i Cetrotide i rezultat je bio jako loš, nijedna folikula, tako da mi je prekinut postupak. Bila sam naručena da krenem s novom terapijom u veljači. Trebala sam početi s Diphereline od 20. dana ciklusa , a zatim ampule Gonadotropina. Međutim, desilo se da mi je menstruacija tada izostala i nažalost bila je izvanmaternična trudnoća, utvrđena u 6. tjednu trudnoće u desnom jajovodu, tako da je opet konzervativno liječeno, s dvije doze Methotrexata. Trenutno čekam da mi beta hcg dođe na nulu, što očekujem da će biti idući tjedan, jer je zadnja beta bila 135. Što dalje napraviti s obzirom na dvije izvanmaternične i na loš odgovor na stimulaciju početkom ove godine i koliko čekati na idući postupak za izvantjelesnu ako je to opcija?

Postoji li još neki način provjere funkcije jajovoda i utvrđivanja uzroka izvanmaterničnih trudnoća? Postoji li način da se spriječi ponavljanje izvanmaternične?

Pitanje izvanmaternične očito nije razjašnjeno, tim prije jer se s hCG-om od 250IU u pravilu ona niti ne vidi zasigurno; stoga su kolege odlučile pristupiti na taj način, što redovito dovodi do eliminacije posteljičnog tkiva, a time i trudnoće, gdje god ona zaista bila. 

Možda te zanima... Izvanmaternična trudnoća: Uzroci, simptomi i liječenje Trudnoća

Neuspjela indukcija kod VTO može biti različitog uzroka; pitanje preparata, načina početka, inicijalne doze - ali najviše o vašoj rezervi jajnika, koja s godinama opada. Neki autori smatraju da također primjena kontraceptiva otežava indukciju u takvim stanjima, što ne bih mogao znati prije nego vas pregledam.

Vaš sljedeći korak je sačekati da se Metotrexat kompletno eliminira iz tijela, za što je potrebno oko tri do šest mjeseci od negativizacije hCG-a; nakon toga bih vam savjetovao iscrpnu hormonsku obradu te vidjeti što je najpametnije učiniti za dalje.

Nažalost, ne postoji niti jedan test koji može utvrditi uzrok izvanmaternične trudnoće; može se vidjeti eventualno neizravan problem (endometrioza, poremećaji određenih hormona itd.) i time katkada objasniti problem. Također ne postoji niti jedan za sada poznati način prevencija izvanmaternične trudnoće, pa čak i VTO/embriotransfer ne garantira sigurnu prevenciju. 

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.