Trudnoća Beba u trbuhu 19. kolovoza 2023.

Znanstvenici otkrili pravi razlog zašto bebe udaraju u trbuh

Foto: Freepik ; Fetalni pokreti ili udarci znak su da beba raste i razvija se
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebine udarce svaka trudnica željno iščekuje, a oni su ujedno i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba. Nove studije pokazuju da ti pokreti ipak nisu slučajni i da znače više od pukog protezanja u maternici.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports sugerira da fetalni pokreti omogućuju bebu da konstruira osnovnu mrežu mozga kako bi razumjela koji dio tijela se kreće, prenosi Life site news.

Istraživači kažu da bebe zapravo pokušavaju potaknuti važne veze u svom rastućem mozgu ovim trzajima i udarcima, te da im pomaže u stvaranju unutarnje 'karte' vlastitog tijela. "Ovi udarci, poznati kao fetalni pokreti, omogućuju bebi da izgradi osnovnu moždanu mrežu kako bi mogla razumjeti koji se dio tijela kreće i kako se dodiruje", izvještava Live Science.

Možda te zanima... Po tjednima trudnoće: Što sve beba radi u maminom trbuščiću? Trudnoća

Tim je analizirao moždane valove 19 dojenčadi starih 2 dana, od kojih su neki bili prerano rođeni. Korištenje neinvazivne elektroencefalografije (EEG) pokazalo je da bebin udarac aktivira regiju njihova mozga koja je povezana sa senzornim ulazom, poznatim kao somatosenzorna korteks.

Nadamo se da će ovi fascinantni nalazi pomoći njegovati mozak nedonoščadi koji se još razvija, potičući njihove liječničke timove da stvore okruženje koje oponaša maternicu radi promicanja razvoja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Nalazi studije mogu imati implikacije na neonatalnu kliničku njegu, kao što je način na koji se omota nedonošče tako da može zadržati osjećaj da je u maternici i dalje razvijati ovu osnovnu moždanu mrežu", kažu autori studije sa Sveučilišta u Londonu Kimberley Whitehead i Lorenzo Fabrizi.

Povezanost udaraca s moždanim aktivnostima prestaje nekoliko tjedana nakon rođenja. Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje.., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

Nema pravila koliko je udaraca u danu normalno, no primijetiš li da je beba mirnija nego inače, obrati pozornost. Pojedi nešto slatko i lezi na bok. Trebala bi osjetiti barem 10 pokreta unutar jednog sata.

Pokrete fetusa žene ranije osjete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. Ima naravno i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kad se rode. Ritmički blagi pokreti su štucanje bebe u trbuhu, koje majka također osjeti.

Između 24. i 28. tjedna fetus reagira na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. tjedna, kad naraste, očvrsne i ojača. Nakon tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje nedostajati prostora i uglavnom su spremni za porođaj. Normalno je da je udaraca manje, a fetalna se aktivnost obično pojača kad se trudnica smiri, kao i nakon obroka.

Možda te zanima... Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.