Trudnoća 06. svibnja 2023.

33. tjedan trudnoće: Udarci u rebra pretvaraju se u kotrljanje

Foto: Leah Kelley/Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 33. tjednu trudnoće vaša beba je veličine ananasa, a pronalaženje položaja za spavanje postaje vam sve veći izazov. U ovom periodu je vrlo važno pratiti bebine pokrete u danu, u što će vas detaljnije uputiti vaš liječnik.

Mame, u ovom tjednu uzmite si više vremena za odmaranje i praćenje bebinih aktivnosti jer se termin poroda približava!

Beba

U 33. tjednu beba teži oko 1900 grama, a dugačka je otprilike 43 centimetara – odnosno ima veličinu ananasa. Lanugo, sitne dlačice koje prekrivaju plod i griju ga tijekom razvoja u maternici, polako počinju nestajati, ali ih još uvijek ima na ramenima i leđima.

Možete odahnuti – vaša beba više nema toliko prostora u trbuhu pa će njegove kretnje više ličiti na kotrljanje, nego na udarce, tako da ćete od sada biti pošteđeni onih snažnih udaraca u rebra! Možda ćete primijetiti i da ono što radite – kada i koliko jedete, u kojem ste položaju i kojim ste zvukovima izloženi, utječe na razinu aktivnosti djeteta.

Amnionska tekućina je na svojoj najvišoj razini u ovoj fazi i na toj će razini ostati do rođenja. U ovom tjednu ubrzan rast mozga povećava glavu bebe za oko 9.5 milimetara. Kosti lubanje nisu još spojene, a to će bebi olakšati prolazak kroz porođajni kanal. Te kosti ne srastaju još neko vrijeme nakon rođenja kako bi se mozak mogao razvijati i rasti.

 | Author: Dainis Graveris/Pexels Foto: Dainis Graveris/Pexels

  • Bebina dužina: 43 cm
  • Bebina težina: od 1800 do 2000 grama

Mama - problemi sa sjedenjem i spavanjem

U ovom trenutku, kada beba ispunjava cijeli trbuh, mijenja se dosta stvari u vašem tijelu, kao i doživljaj tijela. Pronalaženje pozicije za sjedenje, a osobito za spavanje postaje sve veći izazov. Iako ste već prava "okruglica", mnoge žene još uvijek se osjećaju seksi, a tako misle i njihovi partneri. Uz male prilagodbe, većina žena još uvijek ima uredne seksualne odnose.

Pratite pokrete vaše bebe

Svakog dana odvojite vrijeme kako biste se odmorili i kako biste osjetili bebine pokrete. Liječnici obično preporučuju da nakon 28. tjedna trudnoće jednom do dva puta dnevno odvojite vrijeme za praćenje bebine aktivnost. O tome koliko pokreta biste trebali osjetiti tijekom dana, raspitajte se kod svog liječnika.

No, svakako imajte na umu da svako dijete ima svoj raspored i plan aktivnosti. To znači da, ako vam liječnik kaže da biste trebali osjetiti pet pokreta u sat vremena, nemojte očekivati da će baš svaki sat i svaki dan biti tako. Dokle god ne primjećujete neke veće promjene u aktivnosti vaše bebe, znači da je sve u redu.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima. Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. 

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.