Trudnoća Beba u trbuhu 26. srpnja 2021.

40. tjedan trudnoće: Pripremi se za ushićenje i porođajnu bol

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Još uvijek ste trudni i dosta vam je otečenih nogu koje uostalom niste niti vidjeli posljednjih nekoliko mjeseci zbog velikog trbuha? Strpite se još malo. Ovo je tjedan kada biste konačno trebali roditi. Vaše dijete, opremljeno s preko 70 različitih refleksa, spremno je početi novi život izvan maternice. U 40. tjednu bebe teže otprilike 3400 grama, a dugačke su oko 51 centimetar. Oko 15 posto bebine mase čine masne naslage, a prsa su izbočena. Kosti lubanje još nisu spojene kako bi se prilikom poroda mogle i malo preklopiti i tako olakšati bebi prolazak kroz porođajni kanal. Nemojte se iznenaditi ako glava vaše bebe odmah nakon poroda bude imala nepravilan, čunjast oblik. To je sasvim normalno i brzo će se ispraviti.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

Prilikom poroda posteljica će se oguliti sa stijenke maternice, a pupčana vrsta prestat će funkcionirati kada vaša beba prvi puta udahne. Kada prvi puta udahne, doći će i do promjene u strukturi njegova srca i arterija koje će mu voditi krv do pluća.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Do trenutka rođenja, beba bi mogla biti veličine lubenice. Očekuješ uskoro roditi, ali ne brini se ako se beba odluči zadržati malo dulje. Mnoge prvorođene bebe su kasnije rođene, a i tvoja će biti vrijedna čekanja - obećavamo!

Bebina dužina: 51 do 53 cm

Bebina težina: 3460 do 4080 grama

Mama - Tri faze poroda

Budite spremni na svakodnevne kontrolne odlaske u bolnicu kako bi liječnici pregledali vas i vašu bebu. Ako je sve u redu, liječnici neće inducirati porod sve do početka 42. tjedna trudnoće.

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Kada porod jednom počne, budite spremni na pravi vrtlog snažnih emocija. Sve će započeti blagim trudovima, koji će dobivati na intenzitetu sve dok težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budete potpuno otvoreni.

Budite spremni na bolove kakve niste nikada ranije osjetili i za koje vas nitko ne može adekvatno pripremiti. Svaka žena s tim se bolovima nosi na svoj način, a ako mislite da će vam biti lakše, nemojte se libiti tražiti lijekove protiv bolova.

Kada završi prva faza poroda, odnosno dok se grlić maternice proširi na 10 centimetara, slijedi faza guranja. Tijekom te faze, valoviti osjećaj trudova zamijenjen je intenzivnim nagonom za tiskanjem. U tome će vam pomoći i vaše dijete koje će se odgurivati od stijenki maternice nogama te tako migoljiti kroz cerviks i vaginu. Kada bebi izađu glava i ramena, ostatak tijela izaći će mnogo brže. Nakon te druge faze, slijedi treća faza izlaska posteljice. No, do tada ćete vjerojatno biti toliko zaokupljeni svojom bebicom da nećete niti osjetiti trudove koji signaliziraju izlazak posteljice. Ti su trudovi puno slabijeg intenziteta od onih 'pravih'.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Avantura zvana roditeljstvo počinje

Kada dođete kući iz bolnice, nemojte se ustručavati tražiti pomoć od supruga, rodbine ili susjeda. Osim što se vaše tijelo treba oporaviti od poroda, briga oko bebe oduzimat će vam mnogo energije i vremena. Nemojte se razočarati ako se iz rodilišta ne vratite vitki kao prije, a i trbuščić će ostati opušten i vrećast još neko vrijeme. Obratite pažnju na iscjedak koji će biti mješavina krvi, sluzi i tkiva iz vaše maternice, tzv. lohija. Bit će tamnocrven, gust, a može biti osobito jak kada ustajete iz kreveta ili kada dojite. Može trajati do šest tjedana, ali će se količina postupno smanjivati i boja će blijedjeti. Ako vam se, pak, krvarenje pojačava, obratite se liječniku. Cijelo genitalno područje bit će otečeno i bolno, osobito ako ste imali epiziotomiju.

Nakon poroda i vaše reakcije mogu biti nepredvidive jer se smanjuje razina hormona u vašem tijelu koji su bili neophodni za održavanje trudnoće. No, sve tegobe lakše ćete pretrpjeti čim u ruke primite svoje novorođenče! Sretno – vaša avantura zvana roditeljstvo tek je počela!

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10% popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!