Trudnoća Beba u trbuhu 06. srpnja 2022.

5 nevjerojatnih stvari koje beba radi u trećem tromjesečju

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok se ti brineš i radiš sve kako bi svoju bebu čuvala na toplom i sigurnom, ona je zauzeta rastom, razvojem i učenjem svakojavih novih i uzbudljivih trikova

Treće tromjesečje trudnoće je posebno uzbudljivo jer se naše bebice zaista počinju ponašati kao mali ljudi!

Možda te zanima... 10 razloga zbog kojih je treće tromjesečje super Trudnoća

Pročitaj pet zadivljujućih stvari koje tvoja beba u trbuhu radi u trećem tromjesečju, a koje je za portal Motherly izdvojila Diana Spalding, mama troje djece, primalja i pedijatrijska sestra. 

1. Postaje bucmasta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth Stone (@mamaelizabethstone) on

Bebine noge i ruke sada su već dobro oblikovane pa je sada zauzeta sakupljanjem grama. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće, beba dobije oko 20 grama na tjedan. Masnoće koje razvije pomažu bebi da joj bude toplo i naravno - da bude spremna na skorašnje maženje i štipkanje.

2. Vježba svoje disanje

Tvoja beba dobiva sav kisik koji joj treba preko pupčane vrpce i posteljice, ali svejedno uči kako disati kako bi jednostavnije prošla kroz prilagodbu kada dođe na svijet. U trenutku rođenja, bebin krvožilni sustav dramatično se mijenja, omogućujući bebama da udišu zrak kao što ga mi udišemo. Taj prvi dah je zaista veličanstven! 

4D snimka pokazuje kako beba u trbuhu jede, plače i kiše

3. Otvara svoje oči i trepće

Bebe počinju vidjeti svjetlo u drugom tromjesečju, ali oko 28. tjedna trudnoće - bebe mogu otvoriti svoje oči i treptati. Ako uperiš baterijsku lampu u svoj trbuh - tvoja beba najvjerojatnije će se uzvrpoljiti i namignuti ti - njezina prva igra! Zanimljiva činjenica: Pigment očiju nerođenih beba još uvijek se razvija i nastavlja se razvijati i poslije rođenja. I iako su mnoge bebe rođene s plavim očima, većina njih neće imati plave oči kako počinju rasti.

4. Degustira i piški

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Sondakh (@dr_johnq18) on

Tvoja beba sada može okusiti hranu koju jedeš preko amnionske tekućine. I dok ti uživaš u svojoj najdražoj hrani, tvoja beba uči sve o novim okusima. Sada je pravo vrijeme da ju naučiš da jednoga dana obožava kelj. ;) 

Možda te zanima... Jesi li znala da beba u trbuhu najviše voli slatke okuse? Trudnoća

Drugi dio nije tako sladak, ali je nevjerojatan i važan. Tvoja beba počinje piškiti! Ona guta jedan dio amnionske tekućine, probavlja ju i zatim mokri. Razmišljaj o tome kao o dobroj vježbi za sve pelene u vašoj bliskoj budućnosti!

5. Sluša tvoj glas i obožava ga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by pregnancy lifestyle by PAAN (@lifestyle_in_pregnancy) on

Tvoja beba već neko vrijeme može čuti (od otprilike 18. tjedna trudnoće). Ali do trećeg tromjesečja, njezine vještine slušanja itekako su napredovale i beba sada može čuti, ali i odgovoriti ti. Ustvari, istraživanje je otkrilo da kada mame pjevaju riječ 'la', njihove bebe otvaraju i zatvaraju svoja usta zajedno s njima - nestvarno, zar ne? Zato nemoj biti sramežljiva: Razgovaraj, čitaj i pjevaj svojoj bebi iz sveg srca. Ubrzo ćeš sve to raditi za stvarno. 

Koja glazba i hrana stimuliraju razvoj bebinog mozga u trbuhu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.