Trudnoća Beba u trbuhu 11. lipnja 2021.

29. tjedan trudnoće: Prikupi što više informacija o porodu

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Beba u 29. tjednu teži otprilike oko 1200 grama, a dugačka je oko 39 centimetara.

Nemojte se iznenaditi ako osjetite snažan udarac koji vam je zadala vaša beba – ona je sada sve snažnija i sve se više okreće u skučenom prostoru vaše maternice. Beba se nastavlja debljati i do kraja ovog tromjesečja dobivat će više od 200 grama tjedno. I bebin mozak nastavlja rasti i to tolikom brzinom da su mekane kosti lubanje pritisnute prema van, a glava je sada proporcionalna ostatku tijela. Mozak izgleda sve smežuranije te postaje sve brži i snažniji stvarajući vezu između živčanih stanica, a sada on kontrolira disanje i temperaturu tijela. Beba sada počinje izgrađivati svoju osobnost i možete je bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagira na različite zvukove, namirnice, svjetlo, tamu...

trudnica trudnoća Možda te zanima... 6 nevjerojatnih stvari o bebi u trbuhu Trudnoća

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba je sada veličine Butternut tikve. Njezina koža je još uvijek naborana, ali kako se mast gomila, tako će naboranost nestajati. 

Bebina dužina: 38.6 cm

Bebina težina: 1152 grama

Mama - Počnite pratiti aktivnost djeteta

Vaša maternica postaje sve veća i pritišće rebra i dijafragmu pa ćete zbog toga sve češće ostajati bez daha. U ovom periodu trudnoće mogu vam se ponovo vratiti neki simptomi koje ste imali na samom početku – žgaravica i zatvor. Naime, hormoni otpuštaju mišićno tkivo po cijelom tijelu uključujući i probavni trakt i zbog toga se usporava probava, a spora probava može uzrokovati žgaravicu i zatvor. Sve veća maternica može uzrokovati i pojavu hemeroida. Kako biste ih spriječili, pijte puno vode i jedite hranu bogatu dijetalnim vlaknima te izbjegavajte dugo sjediti. Ako imate pojačano rektalno krvarenje, obratite se liječniku.

Trudnice za olakšavanje tegoba kod hemeroida, analnih fisura i proktitisa mogu koristiti kreme koje smanjuju trenje tijekom pražnjenja te štite upaljenu i nadraženu sluznicu.

trudnički trbuh Možda te zanima... Kako liječiti hemoroide? Iskustva mama s foruma Beba

Budući da je vaša beba sada sve aktivnija, liječnik bi vas mogao uputiti da svakoga dana brojite udarce, odnosno da pratite aktivnost djeteta. Nemojte se iznenaditi ako vam iz grudiju počne curiti žućkasta tekućina – radi se o kolostrumu, prvoj hrani vaše bebe.

Uključite dijete u aktivnosti vezane uz novu bebu

Iako će do poroda proći više od dva mjeseca, ovo je dobro vrijeme da se informirate o tome što će se na porodu sve zbivati. Što više informacija o porodu imate, osjećat ćete se da imate veću kontrolu kada on jednom počne. Ne zaboravite da je znanje moć. Ako će vaš partner prisustvovati porodu, možete i njega uključiti u vaše istraživanje kako se ne bi iznenadio kada jednom uđe s vama u rađaonicu.

trudnica Možda te zanima... Saznajte što je plan poroda i zašto je važan Trudnoća

Ako već imate dijete, pokušajte dijete što više uključiti u svoje aktivnosti vezane uz novu bebu. Primjerice, neka vam pomogne kod sastavljanja popisa što sve trebate učiniti, a možete ga obvezati da bude zadužen prekrižiti na listi sve stvari koje ste obavili.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.