Trudnoća Beba u trbuhu 18. srpnja 2017.

Izgubila sam bebu nakon prijevremenog poroda. Koji je moguć razlog?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljicu zanima koje pretrage mora obaviti kako bi otkrila je li u trudnoći 'pokupila' neku infekciju koja je uzrokovala prijevremeni porod i smrt djeteta nedugo nakon rođenja

Imala sam prijevremen porod u 25+4 tjednu trudnoće. Sve što sam od nekakvih "simptoma" imala je dosta pojačan iscjedak zadnjih 5 dana, izgled bijel bez ikakvog mirisa, strukture kao tekući jogurt. Nisam veliku pažnju pridavala tom iscjetku baš zato jer nije imao apsolutno nikakav miris. Uglavnom, otvorila sam se, vodenjak mi nije puknuo sam nego sam ga doslovno istiskala do izlaza iz vagine i onda su ga probušili. Prilikom poroda samo su prokomentirali kako sam nekakvu infekciju pokupila jer se jako "osjetim". Beba je za 7 dana nažalost umrla. U otpusnom pismu piše plodova voda bistra, zaudara. Beba je bila zdrava, bez ikakvih vidljivih deformiteta. Mene sad izjeda taj crv, što je to što se toliko osjetilo jer i sama sam osjetila da nešto zaudara. Nakon poroda bris Chlamydia, ureaplazma i mikoplazma - negativan. Čekam trenutno rezultate Pape, kolposkopija je pokazala ranicu na grliću i promjenu epitela na dva mjesta. Papa u 6./7. tjednu trudnoće uredan. Koje još preglede da obavim i možete li bar naslutiti što je to moglo biti?

Problem prijevremenog poroda je u oko trećine slučajeva nerazjašnjen; gotovo u pravilu se na patohistološkim nalazima posteljice i ploda pronađu simptomi koji govore u prilog Sindroma intraamnijske infekcije (SIAI) iako se svega u 20% slučajeva nađe nekakav uzročnik. Stoga ne treba čuditi da su brisevi bili negativni, i to ne mora išta značiti. Plodova voda je jako hranjiva i u tren se stvore bakterije koje doslovce naprave promjene koje se osjete i u zraku, što je u kliničkom žargonu sinonim za SIAI, odnosno da je nastupila intrauterina infekcija. 

Osim briseva, za sada ne trebate ništa dodatno raditi, bitno je da u sljedeću trudnoću uđete posve obrađeni, kako na infekcije tako i endokrinološki, hematološki i metabolički. To možete obaviti gotovo u svakom perinatalnom centru druge ili treće razine, protokoli obrade su prilično uniformirani.

tužna žena Možda te zanima... Izgubila sam bebu u 38. tjednu; je li se to moglo spriječiti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.