Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 27. srpnja 2019.

26. tjedan trudnoće: Dodiruj svoj trbuh - beba sada reagira na dodir

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Bebe u 26. tjednu teže otprilike 900 grama, a dugačke su oko 36 centimetara – poput tikvice.

Ne možete dočekati trenutak kada ćete ugledati svoje dijete i pomilovati ga? Možete to učiniti i sada, kroz trbuh naravno. Naime, neke studije o aktivnosti mozga fetusa pokazuju da vaše dijete sada može reagirati na dodir pa ga pokušajte što više dodirivati. Reagira i na zvukove iz okoline i čak mu se ubrzava puls kao reakcija na zvuk. Vaša beba sada ima vrijeme kada spava i vrijeme kada je budna, a vrijeme budnosti sigurno ćete primijetiti po udarcima unutar trbuha. Oči, koje su mjesecima zatvorene, sada su gotovo u potpunosti razvijene i spremne za otvaranje. Pluća još uvijek sazrijevaju, a beba i dalje udiše i izdiše manje količine amnionske tekućine koja je neophodna za razvoj pluća. Kralježnica jača i postaje gipkija kako bi poduprla bebino tijelu u razvoju. Možda ćete čak moći čuti bebine otkucaje srca ako stavite uho na trbuh.

trudnica par trbuh Možda te zanima... Razgovarate li sa svojom bebom u trbuhu? Trudnoća

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba je sada dugačka poput tikvice. Njezine obrve i trepavice su oblikovane, a ovaj tjedan ima puno više kose na svojoj glavici. 

Bebina dužina: 35.6 cm

Bebina težina: 762 grama

Mama - Opuštajuća kupka za bolne zglobove i leđa

Budući da se već bliži kraj drugog tromjesečja vaše trudnoće, tijelo vam je oblije, a trbuh sve veći. Nemojte se previše uzrujavati zbog sve većeg broja kilograma i imajte na umu da je to u trudnoći neizbježno. Najveći dio kilograma, koje ste nakupili, ionako 'otpada' na bebinu težinu, plodnu vodu, povećanu maternicu, povećan volumen tekućine i krvi, veće grudi... Ipak, ako se težina ubrzano povećava, obratite se liječniku jer to može biti znak i ozbiljnog poremećaja – preeklampsije.

Veći broj kilograma i veća maternica znači i veće opterećenje za donji dio leđa, ali i promjenu vašeg težišta. Dodatna težina znači i veći pritisak na zglobove zbog čega možete na kraju dana osjećati pojačani umor u nogama. Priuštite si na kraju dana opuštajuću kupku. 

mjerenje tlaka tlak trudnica trudnoća Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

U ovom periodu može vam se povećati i krvni tlak iako je on još uvijek niži nego što je bio prije trudnoće. Naime, krvi tlak pada prema kraju prvog tromjesečja da bi se na kraju drugog povećao.

trudnica, ultrazvuk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iznenadno krvarenje koje nije praćeno bolovima može biti simptom placente previje, odnosno predležeće posteljice koja podrazumijeva abnormalno sijelo (smještaj) posteljice. Saznajte koje oblike placente previje razlikujemo, koji je mogući razlog nastanka te kako završava porod kod takve dijagnoze.

Razmislite kakav porod želite

Jeste li već razmislili kakav porod želite? I sama pomisao na bol vam je nepodnošljiva pa ne želite ni čuti za porod bez epiduralne analgezije ili pak želite roditi bez ikakvih sredstava protiv bolova, u vodi ili na stolčiću? Ovo je dobro vrijeme da napravite plan poroda i razmislite što želite, ali i da svoje želje uskladite s programima koji su dostupni u vašem rodilištu. Iako se vaš plan može izjaloviti, odnosno zbog prejakih bolova u zadnji se trenutak možete odlučiti kako ipak želite epiduralnu analgeziju, radeći ga, možete se dosta educirati o tome koje vam se sve mogućnosti nude, kao i to koje su im prednosti i mane.

Ako već imate dijete, često spominjite bebino ime jer će se vaš mališan tako lakše s njim povezati.

Saznajte što se događa s bebom i vašim tijelom u svih 40 tjedana trudnoće!

Muče li te strije? Ako si u potrazi za proizvodom koji može poboljšati izgled tvoje kože, imamo preporuku za tebe! Bio-Oil je ono što ti treba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.