Trudnoća 40 tjedana trudnoće 09. svibnja 2023.

U ovim tjednima trudnoće izbjegnite putovanja!

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 36. tjednu trudnoće vaša beba se je vjerojatno okrenula glavom prema dolje te se spušta sve niže u zdjelicu, a za mame to znači da se napokon smanjuje pritisak na prsni koš i trbuh

Mame, dobro se educirajte i naučite razlikovati pravilne od lažnih trudova kako biste izbjegli prijevremeni odlazak u bolnicu.

Beba

U 36. tjednu trudnoće beba teži oko 2700 grama, a dugačka je oko 46 centimetara. Beba i dalje ubrzano dobiva na težini i nastavlja 'skupljati' masne naslage koje će joj pomoći da se zagrije i regulira tjelesnu temperaturu nakon poroda. S tijela su već otpale dlačice, koje su joj pokrivale tijelo, a gubi se i verniks – voštana tvar koja pokriva i štiti kožu tijekom devet mjeseci boravka u plodnoj vodi. Beba sve te tvari guta, kao i drugi sekret, a to će sve biti sadržaj prvog bebinog izmeta - mekonija. U 36. tjednu razvijeni su i mišići za sisanje te samo čekaju prvi dan hranjenja. Budite spremni - nakon napornog poroda, beba će biti jako gladna!

Vrlo je vjerojatno da ćete u ovom razdoblju moći dodirnuti ruku ili nogu vaše bebe. Doduše, ne baš izravno, već preko kože svog trbuha. Budući da maternica postaje sve tješnja, beba se manje migolji, ali su zato pokreti jači i definiraniji. Stoga ćete moći vidjeti lakat ili petu koji se pojavljuju ispod kože.

 | Author: Mae Mu/Unsplash Foto: Mae Mu/Unsplash

Vaša beba je sada veličine zelene salate, a njezina naborana koža počinje se ispunjavati kako postaje bucmastija. 

  • Bebina dužina: 46 cm
  • Bebina težina: od 2500 do 2750 grama

Mama - Spuštanje bebe u zdjelicu

Većina beba u 36. tjednu okrenula se glavom prema dolje. Ako je beba okrenuta na zadak, moguće je da liječnik pokuša izmanipulirati njezino okretanje u položaj za porod. Budući da vam beba zauzima sve više prostora, možda se nećete baš najbolje osjećati nakon jela. Pokušajte jesti manje i češće.

S druge strane, više nećete imati problema sa žgaravicom jer se otprilike u 36. tjednu beba spušta niže u zdjelicu. Kada beba 'padne', smanjit će se pritisak na prsni koš i trbuh, no osjetit ćete veći pritisak na mjehur pa ćete vjerojatno češće mokriti. Ako je beba smještena dosta nisko, vjerojatno ćete osjećati nelagodni pritisak na vaginu.

Pripazite na razmak između kontrakcija

U ovom periodu vjerojatno ćete češće osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. Sa svojim liječnikom razgovarajte o svim simptomima koji prethode porodu kako biste izbjegli bespotrebni i prijevremeni odlazak u bolnicu.

Ženama je ponekad teško razlikovati pravilne od lažnih (neučinkovitih) trudova. Od pomoći tada može biti poznavanje nekih karakteristika lažnih trudova. Tako se najčešće ovi trudovi smiruju ukoliko se trudnica počne kretati, dok kod pravih trudova ništa neće pomoći u pokušaju smirivanja grčenja i bolova. 

Ako su vam kontrakcije redovite, njihov intenzitet se pojačava, a pojavljuju se svakih četiri do pet minuta, traju po minutu i tako jedan do dva sata, nazovite liječnika. Ako, pak, osjetite lagano, bezbolno curenje tekućine, moguće je da vam je puknuo vodenjak. U tom slučaju, odmah krenite u bolnicu čak i ako nemate trudove jer se beba mora poroditi u narednih 12 do 24 sata kako bi se izbjegle infekcije.

Bilo bi dobro i da izbjegavate putovanja posljednjih tjedana trudnoće jer porod može krenuti svakoga trenutka.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima. Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. 

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.