Školarci Slobodne aktivnosti 08. rujna 2017.

Odlična ideja za obiteljsku zabavu i sve one koji vole Domino

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste voljeli Domino ili ako uopće volite slagati pločice, a da to nisu puzzle s hrpom plavog neba i još ako je k tome sve skupa začinjeno s puno smisla i ponešto lagane dinamike onda je ovo igra za vašu obitelj. Na kolumnist Žarko Pintar objašnjava kako ju igrati

No, kakve veze Carcassonne ima s ovom igrom ili još bolje: Što je uopće Carcassonne? Kako mi i inače nije cilj gnjaviti ljude s kojekakvim povijesnim činjenicama reći ću samo kako je Carcassonne srednjovjekovna utvrda u južnoj francuskoj provinciji Languedoc. I, ova igra je dobila ime baš po toj utvrdi čije zidine se raznoliko rasprostiru oko same jezgre koju štite. Ta raznolikost ove utvrde vjerojatno je potaknula autore igre da joj po njoj daju ime, jer ono što ćete u ovoj igri raditi jest slaganje krajolika s raznoraznim utvrdama, cestama, samostanima i nepreglednim poljima.

Osnovna igra prilično je jednostavna i možda vas ovako kroz priču i neće baciti s nogu, ali je definitivno jedna od nekolicine evergreena idealnih da vas ubace u svijet modernih društvenih igara. Sama igra sastoji se od mnoštva pločica s različitim dijelovima terena koji predstavljaju ceste, zidine utvrda i samostane. Negdje se ceste križaju, negdje vode do samostana ili utvrda, a sve je zaokruženo s puno zelenih polja. U kutiji ćete pronaći i hrpu drvenih čovječuljaka raznih boja – Meeplova. Da! Po tim meeplovima je i naša igraonica dobila ime i taj meeple je zaštitni znak naše udruge. Tu je i ploča na kojoj ćete bilježiti vaše bodove kako budete napredovali kroz igru.

Možda te zanima... Idealna igra za ulazak u svijet modernih društvenih igara Školarci

Ne preskupi Carcassonne će uredno igrati djeca već od 8 godina jer nema nikakvog teksta na pločicama i pravila su zaista jednostavna. Spomenimo i kako je igra pobrala prestižnu njemačku nagradu Spiel des Jahres 2001. godine. Na svjetskoj listi igara drži 127. mjesto, a na listi obiteljskih igara visoko 17. mjesto i to nakon svih ovih godina.

Kako se igra?

Na sredinu stola postaviti ćete početnu pločicu krajolika, a sve ostale fino posložite u tri kupa licem naopačke, kako ne biste vidjeli što povlačite. Svakom igraču dajte te meepliće u njegovoj omiljenoj boji (nemojte se samo potući tko će dobiti plavu, zelenu, crvenu…), svaki igrač jednog od njih stavi na početak bodovne ploče i igra može započeti.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kada je igrač na redu lijepo povuče pločicu s jednog od ova tri kupa, okrene je i postavi s jedne strane neke već postavljene pločice ali tako da tvori smislenu cjelinu. Ne, nećete cestu završiti ispred zidina bez pločice koja ih spaja ili na otvorene zidine staviti livadu. Neka pravila gradnje i u ovom svijetu moraju postojati. Tako se ceste završavaju na križanjima ili pločicama koje spajaju samostan s cestom ili zidine s cestom. Zidine bi trebalo po mogućnosti zatvoriti sa svih strana jer to donosi i neku bodovnu vrijednost.

Možda te zanima... Obiteljska zabava na ljetovanju: Igre za plažu i terasu Školarci

Sad kada sam spomenuo bodove već pretpostavljate kako u igri ima još nečega osim pukog postavljanja pločica po stolu (iako je i ovo sasvim dovoljno ako mislite Carcassonne igrati s jako malom djecom). Na red dolazi i malo strategije jer treba s igrom i kotačiće u mozgu malo zavrtjeti. Glavni štos u igri jest mogućnost da pri svakom postavljanju nove pločice na nju postavite i jednog svojeg meepla koji tu ostaje. Ako ste tog čovječuljka mudro postavili on će vam malo kasnije donijeti i bodove i tu igra dobiva puni smisao. Ako ga postavite na cestu, on će biti lopov i donijeti će vam bodove u koliko se cesta na koju ste ga postavili završi na oba svoja kraja (križanjem, ulaskom u zidine ili samostan) i to onoliko koliko je ta cesta duga. Ako ga postavite kao viteza na zidine onda će vam donijeti bodove kada se zidine zatvore sa svih strana i opet u ovisnosti o veličini samih zidina. Ako ga postavite kao svećenika u samostan onda će vam donijeti bodove kada cijeli samostan zaokružite s drugim pločicama. Dakle, budite megalomani i gradite što dulje ceste i što veće utvrde – isplati se! A svaki puta kada se cesta, utvrda ili samostan završe, vaš se meeplić vraća k vama i možete ga ponovo koristiti za daljnja skupljanja bodova.

Možda te zanima... Vodič kroz društvene igre: Baci kockice i (ne)idi Vrtić

Ali, to nije sve. Postoji i meeplić – seljak. Njega ćete na postavljenu pločicu krajolika staviti polegnuto, onako kao da se čovjek izležava na livadi. Takvi meeplovi ostaju u igri do samog kraja i ne možete ih vratiti sebi radi ponovnog postavljanja. Oni se postavljaju na zelena polja i to točno na određenu stranu polja na pločici. Ako ste dobro orali oni će vam donijeti bodove tek na kraju igre i to za svaku završenu utvrdu koju ta zelena livada okružuje. Očekivano, na kraju igre, odnosno kada se postave sve pločice pobjeđuje igrač s najviše skupljenih bodova.

I eto, od običnog postavljanja pločica dobili smo igru s dosta strategije i razmišljanja i to s vrlo jednostavnim pravilima. A da bi stvar bila još ljepša, pripremili smo i kvalitetan prijevod pravila ove igre na hrvatski, pa se slobodno poslužite s ovog linka.

Za kraj, Carcassonne pravu svoju snagu dobiva putem velikog broja proširenja koja u osnovnu igru donose nove mogućnosti nadmetanja igrača.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Dječji Carcassonne

Iako je originalni Carcassonne zaista jednostavan, postoji i malo prilagođena igra pod nazivom My first Carcassonne (Moj prvi Carcassonne) kojeg mogu igrati i djeca od čak 4. godine jer za razliku od originala, pločice s krajolikom uvijek pašu s onima na stolu, pa djeci ne predstavlja problem njihovo smisleno postavljanje. Na pločicama su nacrtana djeca u raznim bojama odjeće i svaki puta kada se cesta završi igrač može postaviti svojeg meepla na odgovarajuće polje. Pobjeđuje igrač koji prvi uspije postaviti sve svoje čovječuljke.

I za ovu igru imamo kvalitetna hrvatska pravila, pa ne brinite pri nabavci. Igrajte se, a mi se čitamo u idućem članku u kojem ću vas malo provozati vlakom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.