Beba Igre za bebe 01. srpnja 2013.

Napravite sami igračku za dijete

odgajateljica Željka Pleteš igračke
Foto: Borna Filić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgajateljica Željka Pleteš koja je za sina Marka od prvog dana sama izrađivala igračke od boca, rola papira, slamki, kutija, objašnjava kako napraviti originalnu igračku za svoje dijete i usput se zabaviti

Jeste li ikada poželjeli sami izraditi igračku za svoje dijete? Ne samo da biste tako uštedjeli novac, već biste igračkama dali mnogo veću, sentimentalnu vrijednost. Tom se mišlju vodila i odgajateljica u zagrebačkom dječjem vrtiću Maksimir Željka Pleteš koja je uživala izrađujući igračke za svog sina Marka.

"Najlakše je napraviti glazbene igračke, u ovom slučaju šuškalice. Materijal za izradu ovakvih 'domaćih' igračaka može se naći u svakoj kuhinji. Samo je potrebno malo želje i mašte", kaže ova kreativna mama 20-mjesečnog Marka.

Željka je za izradu šuškalice koristila praznu bocu, a objasnila nam je kako se mogu koristiti i bilo kakve kutijice u koje se stavljaju kukuruz, grah, riža ili bilo što drugo što će šuškati. Boce se potom mogu ukrasiti te povezati i objesiti na kvake ili radijatore kako bi djeci mamile pogled dok se kreću, a kasnije postaju i instrument u rukama djeteta.

Kišni štap od rola papira

"Dijete će samo pronaći zvuk u nama najobičnijim stvarima. Svom sam Marku napravila i takozvani zige-zajge instrument koji mu je bio fascinantniji od bilo koje druge igračke na baterije, jer je njima sam mogao stvoriti zvuk. Zgodan je i takozvani kišni štap napravljen od rola papira", kaže Željka. Opisala nam je i kako se može napraviti ova zanimljiva dječja igračka:

"Role papira prvo se povežu selotejpom, a onda slijedi malo teži dio posla. Kada se dobije dugački tuljac, unutar njega gusto se spiralno utisnu čavlići veličine do dva centimetra. Čavlići će iznutra napraviti male spiralne stepenice koje zaustavljaju zrnje i tako se dobije zvuk nježnih kapi kiše", objašnjava odgajateljica. Kada je štap gotov, na njega se nanese sloj razrijeđenog drvofixa i potom se obloži krpicama, papirom, špagom ili se po želji stavi neki drugi ukras.

Novorođene bebe, kaže Željka, privlači i kontrast crne i bijele boje pa svom djetetu možete na papiru nacrtati razne crno-bijele motive ili ih isprintati s interneta, izrezati ih i nalijepiti na stari cd. Takav ukrašeni cd može se staviti na uzicu i dobili ste efektni "home made" mobil!

igračke odgajateljica Željka Pleteš | Author: Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Životinje od papira, vode i brašna

"Marku sam napravila crno bijele origamije i objesila ih na kolica. Ti su mi origamiji prve šetnje učinili znatno mirnijima", smije se Željka.

Svom djetetu možete napraviti i igračku od malo papira, smjese kuhane vode i brašna. Radi se o tzv. tehnici kaširanja, a od tako napravljene smjese mogu se oblikovati i razne životinjice, lutke zijevalice i slično.

"Ovakve su igračke lagane i krhke, ali neće vam biti žao i ako ih vaš mališan potrga jer je izrada vrlo jeftina. Svatko tko ima malo dijete vrlo brzo shvati da su djeci najdraže igračke papiri, omoti i raznorazne kutije. S njima se mogu napraviti čuda!

Možete izrezati razne oblike i u njih ubaciti slamke. Možete spojiti nekoliko kutija kao tunel kroz koji će dijete puzati. Možete im i napraviti male prozore kroz koje će dijete znatiželjno provirivati. Ideja ima beskonačno mnogo. Samo pustite mašti na volju", zaključuje Željka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.