Školarci Škola 05. rujna 2018.

Djeca prvi dan škole pamte cijeli život: Savjeti koji roditeljima čine prvi dan lakšim

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerujte u svoje dijete i njegove sposobnosti, budite mu stalna podrška, pokažite svoje veselje i ponos radi polaska u prvi razred

Polazak u školu važna je prekretnica, ne samo u životu svakog prvašića već i svake obitelji prvašića. Često je polazak u školu stresan za cijelu obitelj i sve one koji su uključeni u odgoj djeteta, nova organizacija vremena i prilagodba na školsku satnicu, nova podjela poslova i odgovornosti unutar obitelji uz stalnu brigu roditelja kako da što uspješnije pripreme svoje dijete za savladavanje školskih aktivnosti. Početkom školovanja pred svako dijete postavljaju se sve veće i ozbiljnije obaveze, koje se uvelike razlikuju od onih "malih" obaveza u vrtiću. Uspješnost uključivanja djeteta u školsku sredinu snažno utječe na razvoj pozitivnog stava prema školi i učenju te općenito prema važnosti školovanja u životu. 

Neka dijete sudjeluje u svim pripremama

Roditelji često stavljaju preveliki naglasak na poznavanje čitanja i pisanja u predškolskoj dobi. Djeca koja su do škole savladala čitanje i pisanje nešto brže savladavaju gradivo u početku, ali njihovo predškolsko znanje nije presudno za školski uspjeh. Čitanje i pisanje treba prepustiti školi, a vrijeme preostalo prije početka školovanja iskoristiti za ostvarivanje drugih, puno bitnijih, preduvjeta za lakše prihvaćanje i navikavanje na školske aktivnosti.

Možda te zanima... Preporuke za škole i vrtiće: Osnivači moraju osigurati maske za lice, dezinfekcijska sredstva, dodatne nastavnike, odgojitelje Školarci

Prošećite više puta s djetetom do škole, do školskog dvorišta ili igrališta, naučite dijete koji put do škole je siguran te na koje pojedinosti treba obratiti pažnju na putu do škole (pješački prijelazi, raskršća, opasnosti u prometu). Zajedno se uputite u nabavku školskih knjiga i pribora, školske torbe i ostalih potrepština. Slušajte svog budućeg školarca i na taj način saznajte kakva je predodžba vašeg mališana o školi i što očekuje od škole. 

Prije polaska u školu vrlo je važno osigurati djetetu radni prostor.  Radni kutak osmislite i uredite zajedno sa djetetom, navikavajte dijete da vodi brigu o urednosti radnog stola, isto će se tražiti i u školi. Pobrinite se da svi ukućani poštuju novi radni prostor vašeg prvašića.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Igra i odmor i dalje su važni

Dani vašeg djeteta do polaska u školu bili su ispunjeni uglavnom igrom i odmorom. Za igru treba rezervirati vrijeme i dalje, ali kako bi sastavni dio dana postale školske obaveze, uz dovoljno odmora, potrebna je dobra i dosljedna organizacija vremena.  I prije početka školske godine važno je dijete privikavati na novi dnevni ritam.

Kako bi dijete imalo dovoljno energije za izvršavanje školskih obaveza nužno je omogućiti mu dovoljno odmora, kako noćnog tako i dnevnog. Za dnevni odmor pobrinut će se škola redovitim odmorima između školskih satova. Po povratku iz škole omogućite svome školarcu odmor prije izvršavanja domaćih zadataka, neka to bude odmor kroz igru ili laganu tjelesnu aktivnost. Adekvatan san odnosno spavanje noću 9-10 sati te ustajanje i lijeganje u približno isto vrijeme svaki dan moraju postati imperativ. Djeca koja imaju pravilan dnevni ritam te dovoljno odmora i sna, lakše će i uspješnije savladavati školske obaveze. Brzi ritam života često ne ostavlja dovoljno vremena za odmor, pogotovo ako su djeca uključena u dodatne, vanškolske aktivnosti koje se vrlo često odvijaju rano ujutro ili kasno navečer. S vremenom, djeca preopterećena obavezama bez dovoljno vremena za odmor, postaju premorena što značajno utječe na školski uspjeh. 

Možda te zanima... Pripreme u punom jeku: Školski satovi bit će skraćeni u više stotina škola Školarci

Potičite djetetovu samostalnost, naučite dijete da bude samostalno u odijevanju, obuvanju, spremanju školske torbe. Naglasite važnost redovitog održavanja osobne higijene. Naučite dijete da redovito i odgovorno izvršava svakodnevne, kućanske zadatake kao što je pospremanje igračaka i osobnih stvari. Na taj način potičete djetetove organizacijske sposobnosti i razvijate osjećaj odgovornosti, isti će se očekivati i u školi.

Kako vi možete pomoći djetetu u prilagodbi na školu?

Vratimo se na pitanje s početka: jeste li spremni za prvi razred? Vaš pozitivan stav prema školi od velike je važnosti za dijete. Iako brinete brojne brige, od toga kakva će biti učiteljica do toga kako će dijete prihvatiti školu, važno je da svoje nedoumice ne prenosite na dijete, kako bi mu olakšali taj važan početak. Vjerujte u svoje dijete i njegove sposobnosti, budite mu stalna podrška, pokažite svoje veselje i ponos radi polaska u prvi razred. Budite blagi s kritikama jer kritike donose samo osjećaj nesigurnosti.

Pokušajte osigurati vašem prvašiću dovoljno vremena za prilagodbu. Ako ste u mogućnosti koristite godišnji odmor barem prvi tjedan škole kako bi prilagodba prošla što uspješnije. Prvi dan nastave ponosno budite uz svog prvašića i podijelite  radost tog važnog događaja.

Surađujte s učiteljima, oni provode s vašim školarcem znatan dio dana (pogotovo ako je dijete u dnevnom boravku). Često će se dogoditi da će učitelji u djeteta prepoznati osobine ili poteškoće koje vi, kao roditelj, niste primjetili, jer su uvjetovane novom, školskom sredinom, novim načinom rada, novim obavezama ili novim odnosima s vršnjacima. Poslušajte savjete učitelja i stručnog tima škole, ali i potražite pomoć učitelja, sručnog tima škole ili vašeg školskog liječnika, kada smatrate da je potrebna vašem djetetu, iz bilo kojeg razloga. Kvalitetna i stalna suradnja sa školom bitna je za uspješno školovanje, jer škola i roditelji imaju isti cilj, a to je sretno dijete, ali i dobar učenik.

roditelji djeca domaća zadaća učenje Možda te zanima... Igrom pomozite djetetu da se lakše prilagodi na školu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.