Školarci Škola 16. veljače 2018.

Trikovi za lakše pisanje domaće zadaće

dijete škola zadaća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školska godina već dugo traje i skupilo se dovoljno gradiva za učenje, pa donosimo nekoliko savjeta kako da svom školarcu pokažete da učenje ne mora biti teško

Istraživanja pokazuju da današnja djeca brže misle, kraće su usredotočena, impulzivnija su i zahtjevnija, pa im je potrebna pomoć pri učenju, posebno u prvim razredima. Ako popuste tijekom godine, ne kritizirajte ih, već im pomozite. Psiholozi savjetuju da dijete uvijek uči na istom mjestu, po mogućnosti da ima odvojen prostor, kao i da uvijek uči u isto vrijeme ako je to moguće.

zadaća Možda te zanima... Trebam li djetetu pomagati oko domaće zadaće? Školarci

Ovisno o uzrastu, dijete bi trebalo učiti od 30 do 60 minuta, a zatim napraviti stanku od 5 do 10 minuta. Lakše zadatke i lekcije trebalo bi savladavati u cjelini, a one složenije podijeliti na etape. 

Zanimljiva metoda za lakše učenje matematike

Neka djeca lakše uče kada podcrtavaju gradivo, pamte napisani tekst tako što ga u mislima imaju “ispred očiju”, pa znaju raspored riječi i slova. Jedno od zlatnih pravila učenja je da se gradivo povezuje logički. Tako savladano gradivo ostaje duže u sjećanju i može se logički povezivati s onim što će se u budućnosti naučiti. Napamet naučene lekcije nemaju svrhu, osim reprodukcije na sljedećem satu, smatraju psiholozi. 

učenje mama djevojčica Možda te zanima... Trebaju li roditelji učiti s djecom? Školarci

Pomoć ne znači raditi domaću zadaću umjesto djeteta već s njim, da ga bodrite i podržavate u radu. Prvi znak da nešto nije kako treba je kad dijete počne sporije raditi zadaću, teško pamti, ne može se koncentrirati. Tada mu ponudite pomoć, napravite raspored učenja i budite uporni jer će se isplatiti.

dječak dosada Možda te zanima... Kako roditelji ubijaju motivaciju djeteta za učenje? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.