Školarci Škola 07. rujna 2017.

Znate li što je cjelovito učenje i zašto je odlično za vaše dijete?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjesto klasične podjele na predmete, cjelovito učenje kroz sveobuhvatne zadatke motivira djecu da na kreativan način primjenjuju znanje u svakodnevnom životu

Želite li da vaše dijete bude motiviranije i da učenju pristupa sa znatiželjom i zanimanjem? Uz cjelovit pristup učenju djeca uče kako razlikovati bitno od nebitnoga, razvijaju samopouzdanje te promišljaju o svijetu oko sebe. Umjesto tradicionalne nastave koja predmete odvaja, ovakav način edukacije potiče djecu da povezuju informacije te tako doista nešto i nauče. 

Zašto je cjelovito učenje dobro za djecu, rekla nam je učiteljica iz osnovne škole u Sesvetama koja već neko vrijeme provodi ovakav način učenja sa svojim razredom. Cjelovito učenje izuzetno je važno za djecu zato što im daje one kvalitete koje će im u budućnosti trebati i koje će ih učiniti kompetentnima. Uz cjelovito učenje djeca zapravo uče kako učiti jer sudjeluju u procesu stvaranja nečeg novog, ističe Arijana Piškulić Marijanović.

Kako funkcionira?

Cjelovito učenje je proces u kojem djeca uče kako iskoristiti ono što se nalazi i događa oko njih u svakodnevnom životu te zašto je važno koristiti znanja i spoznaje iz svih područja, bilo jezičnog, tehničkog ili društvenog, kako bi mogli biti inovativni, objašnjava učiteljica. Da bi nam bilo jasnije kako ovakav pristup učenju zapravo funkcionira u razrednoj nastavi, zamolili smo učiteljicu Piškulić Marijanović da nam opiše kako ona provodi cjelovito učenje u svom razredu. 

Lektirom Čudnovate zgode šegrta Hlapića bavili smo se mjesec dana. Djeca su dobila matematičke zadatke na temelju citata iz lektire. Jedan citat govorio je o Hlapiću koji spava na krovu štale u kojoj spava i krava, dok je ispred štale spavao Bundaš, pa su djeca na temelju tog citata morala izračunati koliko spavači zajedno imaju nogu. Dakle, to je čitanje s razumijevanjem, ali ujedno i vježba iz matematike, prepričava Arijana Piškulić Marijanović. Zatim su spojili hrvatski jezik te prirodu i društvo na način da su u citatima tražili o kojem se zavičaju radi u lektiri. Saznali smo da se radi o nizinskom zavičaju, stoga smo govorili o nizinama te potražili nizinske krajeve na karti, a zatim smo pričali o klimi jer se u lektiri spominju i vremenske promjene. Na taj smo način čitanje s razumijevanjem povezali sa znanjem iz prirode i društva, dodaje učiteljica. 

Sve što radite sa svojim djetetom zapravo je cjelovito učenje. Odlazak u trgovinu gdje djeca vide cijene te nazive artikala koje kupujete također je učenje koje povezuje gramatiku i matematiku, ističe Piškulić Marijanović.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Cjelovito učenje je i aktivno učenje

Djeci je urođeno da svijet oko sebe vide kao cjelinu stoga im i učenje treba biti cjelovito. Kroz takav pristup potiče se aktivno učenje školaraca, na način da sudjeluju u nastavi, istražuju, prikupljaju podatke, povezuju informacije te o njima promišljaju. Aktivnim sudjelovanjem djeca će izbjeći pamćenje monotonih informacija, a razvit će prezentacijske vještine, inteligenciju i timski duh. U tome najveću ulogu imaju učitelji koji kroz sveobuhvatne zadatke trebaju potaknuti djecu da na kreativan i inovativan način usvoje određeno znanje te ga primjenjuju u svakodnevnim situacijama. 

Međutim, djeca uče od rođenja, a ne samo u školi, stoga ste vi kao roditelj prvi učitelj od kojeg crpe znanje i informacije te uče o sebi i o svijetu koji ih okružuje. Zbog toga je važno da ih otpočetka učite da promišljaju o stvarima te da uče s razumijevanjem. Kako biste dijete potaknuli na cjelovito razmišljanje i kroz gradivo koje se uči u školi, možete koristiti Radne bilježnice za cjelovito učenje Nina i Tino. Profil Klett je prvi izdavač u Hrvatskoj koji je za naše školarce ponudio koncept budućnosti, odnosno koncept cjelovitog učenja. Ove radne bilježnice namijenjene su učenicima nižih razreda osnovne škole za rad s učiteljicom u školi, a služe tome da potaknu znatiželju te motiviraju na učenje kroz zabavan i istraživački pristup.

Sadržaji bilježnice povezani su s gradivom koje je predviđeno za određeni razred, bez obzira na to koje udžbenike dijete koristi u školi. Bilježnica omogućuje lakše, prirodnije i efektivnije učenje te motivira i ohrabruje djecu na nove načine učenja i razmišljanja. Uz cjelovito učenje i Ninu i Tina vaše dijete dobiva priliku spajati znanja s različitih područja, stvarati inovativne ideje te u potpunosti ispuniti svoje potencijale.

 | Author:

Za uspješan početak nove školske godine vašeg školarca izdavačka kuća Profil-Klett dijeli pet poklon paketa. Pišite nam u komentarima o njihovim smiješnim školskim dogodovštinama, a pet najboljih i najoriginalnijih komentara osvojit će poklon paket Nina i Tino koji će vašem školarcu zasigurno biti lijep poticaj. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.