Školarci Škola 01. svibnja 2016.

Zbog previše domaće zadaće djeca se mogu razboljeti

djevojčica domaća zadaća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili jasnu vezu između stresa kod učenika, migrena, čireva, insomnije, iscrpljenosti i gubitka kilograma s većim opsegom domaćih zadataka

Više od tri sata rada domaćih zadataka dnevno može dovesti do bolesti kod djece, tvrde istraživači. Studija koju je provela Prosvjetna škola u Stanfordu, ispitala je više od 4.300 učenika iz deset najboljih državnih i privatnih srednjih škola u Kaliforniji i otkrila da previše domaćih zadataka dovodi do povećanog stresa i fizičkih zdravstvenih problema.

Uče i do pet sati dnevno

“Otkrili smo jasnu vezu između stresa kod učenika, migrena, čireva i sličnih trbušnih problema, insomnije, iscrpljenosti i gubitka kilograma s većim opsegom domaćih zadataka”, rekla je autorica studije Denis Poup za CNN. Objavljena u Journal of Experimental Education, studija je otkrila da učenici iz škola obuhvaćeni istraživanjem, u prosjeku na učenje kući potroše oko tri sata, ali da mnoga djeca uče “puno više” – i do pet sati.

Domaća zadaća najveći stres učenicima

Oko 56 posto ispitanika reklo je da im domaći zadaci predstavljaju najveći stres u životima usprkos činjenici da je opseg zadataka ostao isti još od 1984. Međutim, u boljim školama gdje je konkurencija među učenicima oštrija, pritisak je veći, pa neki roditelji kažu da djecu ne viđaju ni vikendom zato što se tada pokušavaju posvetiti opsežnim domaćim zadacima.

Poup kaže da domaći zadaci ne bi trebali raditi duže od dva sata u srednjoj školi, odnosno 90 minuta u višim razredima osnovne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.