Školarci Škola 11. ožujka 2014.

Trebam li djetetu pomagati oko domaće zadaće?

zadaća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zadaće su ponekad uzrok sukoba između djece i roditelja. Najčešće se ne mogu dogovoriti u koje vrijeme treba zadaću pisati i treba li roditelj i koliko pomagati svom djetetu pri tome

Sastavni dio škole i učenja je domaća zadaća. Zadaća je rijetko kojem učeniku omiljena aktivnost. Najčešće je doživljavaju kao dosadnu, zamornu, nepotrebnu, gubljenje vremena…

Ponekad takvo mišljenje o domaćoj zadaći imaju i roditelji smatrajući kako pisanje zadaća oduzima djeci dragocjeno vrijeme za igru i zabavu. Često se pitaju i zašto njihovo dijete ima tako puno ili tako malo zadaće. 

Zadaće su ponekad i uzrok sukoba između djece i roditelja. Najčešće se ne mogu dogovoriti u koje vrijeme treba zadaću pisati i treba li roditelj i koliko pomagati svom djetetu pri tome.

Djeci je ponekad potrebna pomoć oko zadaće i s pravom je očekuju od roditelja ili drugih starijih članova obitelji. No, to ne znači kako oni trebaju umjesto djeteta riješiti njegove zadatke. Dijete će se u tom slučaju naviknuti na trajnu pomoć i kada je doista treba, ali i kada može riješiti zadaću samo. Osim toga, pišući djetetu zadaću pokazujemo mu kako je nesposobno, nesamostalno i nespremno za školske obveze.

Zašto djeca dobivaju zadaće?

Pisanje domaćih zadaća ima višestruku korist. Prije svega služi za ponavljanje, uvježbavanje i utvrđivanje gradiva i pripremu za sljedeći radni dan. Pisanje zadaća razvija radne navike. To je obveza koju dijete mora redovito i odgovorno izvršavati. Na taj način se osamostaljuje, razvija samodisciplinu i osjećaj odgovornosti.

Zadaće služe i kako bi se dijete samo naučilo koristiti različitom literaturom i Internetskim tražilicama, tražiti različite podatke i odvajati bitno od nebitnoga, surađivati s drugim učenicima (kroz rad na projektu), …

Samostalno pisanje zadaće pomaže djetetu da se, nakon preuzete, za njega tako važne, obveze, dobro osjeća zbog postignutog uspjeha i eventualno dobre ocjene.

Roditeljske dvojbe

Zadatak roditelja je od prvih školskih dana objasniti djetetu važnost i potrebu redovitog pisanja zadaća. To je proces koji ponekad može potrajati i traži strpljenje i ustrajnost, ali pomaže djeci da odrastu u samostalne i odgovorne odrasle osobe koje će se znati nositi s različitim obvezama u životu.

Roditelje najčešće muče ova pitanja:

 • Trebam li i do kojeg razreda pisati zadaće i učiti sa svojim djetetom?
 • Trebam li cijelo vrijeme sjediti uz dijete dok ono piše zadaću?
 • Kako i koliko pomoći?
 • Koliko vremena treba trajati pisanje zadaće?
 • Je li zadaća dovoljna ili je mom djetetu potrebno još dodatnih zadataka?
 • Što ako moje dijete ne zapamti zadaću?

Zadaću koju je dobilo vaše dijete učiteljica ili učitelj su dobro osmislili kako bi ona bila primjerena i svrsishodna. Nemojte se mučiti mišlju kako vaše dijete ima previše ili premalo zadaće. Ima je onoliko koliko učitelj smatra da je potrebno.

Podrška je najvažnija na početku

U prvim danima školovanja djeca su nesigurna i dobro je biti uz njih dok pišu zadaću. Osjećat će se ugodnije, opuštenije i dobit će na važnosti, jer vi sada promatrate njega kako izvršava svoju obvezu.

Kasnije je dovoljno samo prekontrolirati dječji uradak i ponešto sugerirati kako bi rad bio točan i kvalitetan. Potrebno je voditi brigu i oko urednosti zadaće i bojanja crteža što djeca najčešće zanemaruju.

Ako dijete predugo piše zadaću,potražite uzrok. Možda mu je nejasna ili nije svladalo potrebno gradivo, a možda ga je ometao TV, mobitel, računalo ili drugi član obitelji. Teže i zahtjevnije zadaće podijelite na više dijelova. I neka pisanje zadaća ne ostane za večernje sate kada je koncentracija slabija i dijete već umorno. Pripazite da s djetetom dobro organizirate vrijeme tijekom dana.

Ako vaše dijete bez poteškoća svladava gradivo i samostalno piše zadaće, nisu mu potrebni dodatni zadaci i vježbe. Više ponavljanja i vježbanja potrebno je prije provjera znanja.

Pravila za zaboravljive

Ponekad djeca ne napišu zadaću jer su zaboravili da su je u školi dobili. Ako se to često događa, treba uvesti neka pravila. Neka dijete zaokruži broj stranice udžbenika, radne bilježnice ili zbirke, kupite mu blokić u koji će zapisati zadaće i pribor koji treba ponijeti u školu i koji ćete redovito kontrolirati. Ukoliko se problem i dalje nastavi porazgovarajte s učiteljicom ili učiteljem kako bi podsjetili dijete da zabilježi što je za zadaću dok se samo na to ne privikne. Nije zabranjeno nazvati prijatelja i provjeriti, ali nikako ne treba nazivanje drugih biti rješenje za zaboravnost i neodgovornost vašeg djeteta.

Pisanjem zadaća dijete uči, proširuje svoje znanje te postiže bolji uspjeh u školi. Roditelji su tu da budu podrška i pomoć. Kada imate bilo kakvih pitanja i nedoumica, potražite pomoć i savjet u školi kod učiteljica/učitelja.

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar rhaea
  rhaea

  Još nemam školarca ali sigurno da prvašiće treba treba podsjetiti i naučiti da se ima obaveza pisanja zadaće, biti prisutan prvih tjedana dok dijete obavlja svoje zadatke iz zadaće, također ako i kasnije negdje zaškripi treba uskočit objasnit i tako to al sam u pravilu mišljenja da je gradivo u školama prilagođeno uzrastu i da nikakvih velikih intervencija roditelj ne bi trebao imati u djetetove zadaće. Najveći zadatak je da se dijete nauči i pripremi na tu odgovornost a to kreće od puno mlađih dana. Ne znam kako ostali ali ja se grozim mama koje čitaju lektiru umjesto djeteta, pišu sastavke, crtaju i ama baš sve izrađuju što bi trebalo dijete. Ne znam što misle kakvu poruku time šalju svom djetetu???

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.