29. kolovoza 2014.

Pomozite djetetu da lakše prihvati odvajanje

mama dijete zagrljaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Radionica 'Separacija - odvajanje djeteta od roditelja', koja će se u Centru Prirodno roditeljstvo održati 4. rujna, iznimno je vrijedna za roditelje čija djeca ovih dana kreću u vrtić ili jaslice, a bavi se i odvajanjem zbog putovanja ili odlaska na spavanje

Odvajanje djeteta od roditelja zbog povratka na posao, odnosno polaska u jaslice ili vrtić, putovanja pa čak i odlaska na spavanje za dijete može biti bolno iskustvo i značajno utjecati na djetetovu osobnost i imati trajne posljedice. Zbog toga ova situacija zaslužuje visoku pozornost roditelja i razumijevanje unutarnjeg stanja djeteta i onoga što se u njemu događa. 

Prilikom polaska u vrtić ili jaslice odvajanje djeteta od roditelja postaje često pravi emocionalni horor kroz koji prolaze i dijete i roditelji. Plakanje, vrištanje, bacanje, zapomaganje djeteta nekad uistinu razdiru srce roditelja, a savjete koje dobivamo od okoline često ne osjećamo u sebi ispravnim. 

Odlazak na spavanje često izgleda kao višesatno mučenje za sve, pri čemu dijete svim silama nastoji ostati budno, što dovodi do ruba ionako nenaspavane roditelje.

U svim ovim situacijama se radi o aktiviranju prirodnog refleksa u djetetu kada je suočeno sa separacijom od roditelja, za koju još nije spremno. Kako se tada postaviti i pomoći djetetu i što dijete tada treba od roditelja?

Prijavite se na radionicu!

Kroz iskustvene vježbe ćemo osjetiti na sebi kako dijete doživljava sve te situacije i koje naše ponašanje tada ne treba, a koje treba, da bismo mu olakšali bol i učinili da to ne postanu traumatska iskustva koja ostavljaju posljedice. Teoretski dio će nam pomoći da, ono što ćemo osjetiti u sebi, dobije smisao i objašnjenje. 

Radionicu u četvrtak, 4. rujna od 18 do 21.15 sati u Centru Prirodno Roditeljstvo u Slavonskoj aveniji 3, vode Tomislav Kujiš, Nikica Stezinar i Maja Dajčer, a kotizacija iznosi 250 kuna, odnosno za roditeljski par 450 kuna.

Zbog ograničenog broja mjesta obavezna je PRIJAVA na početnoj stranici www.prirodnoroditeljstvo.com preko plavog gumba 'Sve Prijavnice'

Otvorene su prijave i za sljedeće radionice:
10.09. srijeda, Iskustvena radionica ''Postavljanje granica''
17.09. srijeda, Iskustvena radionica ''Formiranje osjećaja osobne vrijednosti (samosvijesti)  i samopuzdanja''
19.09. petak, Radionica ''Regresija''

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.