Školarci Škola 22. svibnja 2013.

Pozor, uskoro će školsko zvono!

djevojčica u školi, ploča
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemojte dijete plašiti školom i učiteljicom, nego mu recite da će ondje puno naučiti, postati pametnije i raditi zanimljive stvari

Polazak u školu velika je promjena u životu djeteta, ali i cijele obitelji. Na nove situacije lakše će se prilagoditi i svladati ih ono dijete kojem se posvećuje pažnja i koje se osjeća prihvaćeno u obitelji, podsjeća Renata Ćorić Špoljar, profesorica psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

"Dijete koje kreće u školu treba poticati u razvoju samostalnosti i odgovornosti kako bi lakše izvršavalo svoje obaveze i usvojilo radne navike. Važno mu je pomoći u planiranju vremena za učenje, za sve aktivnosti, ali i za odmor. U prvo vrijeme, ako je potrebno, treba biti uz dijete kada piše zadaće, sve dok ne postigne samodisciplinu. Dijete će se lakše snalaziti u svojim obavezama ako ga se uputi da samostalno obavlja aktivnosti za koje je ono u toj dobi sposobno, na primjer da dovodi u red svoj radni prostor, da na vrijeme sprema torbu za školu", kaže prof. Renata Ćorić Špoljar, naglašavajući da dijete ne treba plašiti školom i obavezama, nego ga pripremiti za tu realnost.

Što je pomoć, a što nije?

Nemojte umjesto djeteta pročitati lekciju i dati mu sažetak jer tako će učiti mehanički, gradivo će brzo zaboravljati, a kada ga učitelj pita drugačije od vas, neće znati odgovor.

Treba li i koliko pomagati djetetu u pisanju zadaće? "Djetetu kojemu je to potrebno svakako treba pomoći, ali to nikako ne znači da zadaću treba napisati umjesto njega jer će dijete to shvatiti kao vlastitu nesposobnost, a i teško će shvatiti da je to njegova obaveza koju mora redovito i kvalitetno izvršavati", psihologinja rasvjetljava dileme brojnih roditelja.

Djetetu valja objasniti ono što mu nije jasno, ukazati mu na pogreške koje radi i potaći ga da ih samo ispravi. Ne treba neprekidno sjediti uz dijete dok piše zadaću - važno je da ono zna da ste mu na raspolaganju. Katkad je potrebno samo pregledati zadaću kako bi ono bilo sigurno da je dobro izvršilo svoje obaveze.

Za vrijeme učenja smanjite mogućnosti skretanja pažnje: ugasite televizor i radio. Djetetov stol neka bude uredan i čist, prostran i osvijetljen, neka na njemu budu sve knjige i školski pribor. Idealno bi bilo da se radni stol nalazi u sobi djeteta jer se pisanjem zadaća i učenjem na odvojenom mjestu ono počinje osamostaljivati. Dobro je da dijete obavi sve druge poslove prije pisanja zadaće kako ne bi na njih mislilo, preporučuju stručnjaci.

Zadaća uvijek u isto vrijeme

Korisno je na početku školske godine s djetetom dogovoriti u koje će vrijeme pisati domaću zadaću (po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon odmora, nakon igre), kako bi se kasnije izbjegli nesporazumi. Da bi djeca u učenju bila djelotvornija, pokušajte se držati nekih pravila.

Poželjno je da uče uvijek na istome mjestu – to stvara psihološku spremnost za rad. Jednako je dobro i da se zadaća piše uvijek u isto vrijeme u danu jer mu to omogućava da ima dovoljno vremena za igru i odmor. Jako je važno objasniti djetetu što se točno očekuje od njega kad je riječ o učenju. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali realna s obzirom na djetetove sposobnosti.

Korisno bi bilo i objasniti djetetu zašto je učenje važno i svrhovito za njega. Djeca, baš kao i odrasli, bolje i radije rade kada u tome vide smisao. Potaknite dijete da pita sve što mu nije jasno jer je najteže učiti bez razumijevanja; dobro je, na primjer, novo povezati sa starim znanjem, smisliti neke asocijacije uz gradivo i slično. Važno je poučiti dijete da procijeni što je bitno kako bi moglo kratko ponoviti sažetak naučenog materijala.

Pomozite djetetu pri otkrivanju načina na koji najbolje uči. Za predmete poput geografije i povijesti, u kojima valja upamtiti velik broj informacija, objasnite djetetu da je naučeno u početku potrebno dosta ponavljati. To se može i u šetnji ili vožnji do škole.

Pravo na greške i neuspjeh

"Djetetu je važno dati priliku i mogućnost da uči na vlastitim iskustvima, čime će steći samosvijest, ali i samostalnost, što je nužno za uspješno školovanje. Vještine čitanja i pisanja nisu najvažnije, njih djeca u pravilu vrlo brzo usvajaju. Puno je važnije prilagoditi se, biti discipliniran, ali i uporan, spreman na suradnju uz poštovanje osoba oko sebe. Više će profitirati djeca čiji roditelji vjeruju u njihove sposobnosti i pružaju im podršku", tvrdi Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije te dodaje:

"Djecu je potrebno naučiti da je za svaki uspjeh potrebno uložiti trud. U dobi kada su spremna za školu, kod djece se razvija svijest o tome da je nedostatak nekih sposobnosti moguće nadomjestiti trudom i upornošću. Prihvaćanje neuspjeha, pravo na pogreške i strpljivost kvalitete su koje će djetetu pomoći u svladavanju školskih obaveza".

Popričajte s djetetom

Djeca se razvijaju individualno, uz različite razvojne mogućnosti, pa tako u različito vrijeme mogu pokazati određene sposobnosti. Da bi dijete kvalitetno radilo domaću zadaću ili učilo, mora se dobro osjećati i biti odmorno. Ako je dijete došlo iz škole žalosno ili ljutito, prvo porazgovarajte s njim i pomozite mu da se oslobodi neugodnih osjećaja te onda inzistirajte da se prihvati posla.

Dopustite mu i da se odmori jer odmoran mozak bolje i brže razumije, a umorno tijelo ometa mozak u njegovu radu. Obitelj je najvažniji čimbenik u razvoju emocionalnih i socijalnih sposobnosti djeteta.

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.