Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 25. lipnja 2014.

Koja je normalna visina i težina za prvašića?

dječak mjerenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama prerano rođenog dječaka, koji sada ima sedam godina, pita se je li u razvoju dostigao svoje vršnjake. Odgovara joj specijalistica školske medicine Adriana Juriša

Imam sina, sad ide u prvi razred. Zanima me je li njegova visina i kilaža dovoljna za njegovu dob. Ima 7 godina, visok je jedan metar i 15 centimetra i težak 21 kilogram. Bio je nedonošče. Je li stigao svoje vršnjake u visini i težini?

Procjena rasta i razvoja djeteta ovisi o preciznom mjerenju visine, težine ali i nekih drugih vrijednosti, pa bi mjerenje trebala obavljati educirana osoba uvijek na isti način. Za procjenu rasta i razvoja bitno je odrediti i brzinu rasta na temelju dva uzastopna mjerenja. Podaci o visini, težini i brzini rasta tada se uspoređuju sa standardima za određenu dob, jednostavnije rečeno, procjenjuje se rast i razvoj djeteta u odnosu na drugu djecu iste dobi i spola. Bitan podatak je naravno i precizna dob djeteta.

Iz vaših podataka teško je procijeniti koliko su mjerenja precizna te koja je točna dob djeteta u trenutku mjerenja, čak i male razlike u podacima mogu dovesti do velikih grešaka u procjeni.

Molim vas da se javite svojem nadležnom liječniku školske medicine koji će uzeti detaljnu obiteljski i osobnu anamnezu te izvršiti sva potrebna mjerenja kako bi se adekvatno procijenio rast i razvoj vašeg djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.