Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 08. ožujka 2018.

Što ako me dijete pita zašto ne postoji dan muškaraca?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Međunarodni dan žena dobra je prilika da djeci objasnite kroz što su sve žene prošle u povijesti te o izazovima na koje su nailazile i kako su ih rješavale. Drage žene, sretan vam vaš dan!

"Međunarodni dan žena je puno više od toga da se taj dan trebate osjećati inspirirano i osnaženo; to je dan kada trebate podsjetiti svoju djecu - djevojčice i dječake - da su žene važne, da su važne i da zaslužuju da budu prepoznate. Ako se pitate kako objasniti Međunarodni dan žena svojoj djeci, razumijem vas. Možda se brinete da će se vaša djeca pitati zašto svijet ne slavi žene svaki dan. Možda ćete postati nervozni ako vas sin pita kada će on slaviti to što je muškarac i onda ćete morati smisliti neku šalu. Možda niste sigurni kako pristupiti temama kao što seksizam, patrijarhat i važnost feminizma", piše urednica i mama Samantha Darby za portal Romper.

15 inspirativnih citata koje svaka žena mora pročitati

Međutim, nema boljeg trenutka za početak ovog razgovora s djecom od Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka. Počeo se slaviti 1911. godine, a to je dan kada se slave društvena, kulturna i politička dostignuća žena. "Budući da taj dan ne pripada niti jednoj posebnoj skupini ili državi, savršen je za slavljenje svih žena i njihovog životnog puta i sjedinjuje njihovu snagu i ustrajnost", dalje objašnjava.

Možda te zanima... 'Legneš zadnja, ustaješ prva. A tata? On se umori na poslu' Beba

Razgovarajte sa svojom djecom

Važno je djeci objasniti kroz što su sve žene prošle u povijesti te o izazovima na koje su nailazile i kako su ih rješavale. Važno je djecu naučiti kako su mnoge priče o ženama često nestale tijekom povijesti. "Objasnite svojim mališanima da su postojali periodi u povijesti, ne tako davno, kada se ženska postignuća u svijetu nisu slavila kao muška. Razgovarajte o izazovima s kojima se žene suočavaju, kao što je pronalaženje ravnoteže između majčinstva i posla (od muškaraca se to ne očekuje) i borba protiv stereotipa. Objasnite da su žene bile zlostavljane kada su pokušale pričati, a često se to nazivalo "šefovanjem", "glasnim" ili "nepristojnim". Učite ih da se dugo smatralo te da se žene vrednovalo samo na osnovu toga jesu li mogle rađati djecu i voditi kuću, a za muškarace se smatralo da doprinose više društvu. Pričajte s njima o ženama u njihovom životu koje utječu na njih i koliko često su njihove priče izgubljene u povijesti", dalje dodaje.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

Slavite žene i njihova postignuća

Na kraju objašnjava kako s djecom razgovarati o tako važnim temama i koliko je važno slaviti žene i sva njihova postignuća. "Kada mu tako objasnite, dijete bi trebalo razumjeti. Kao da puše svjećice na djedovoj rođendanskoj torti i dijeli priče o njegovom životu koje ga slave, neka Međunarodni dan žena bude objašnjen kao veliki rođendan za sve žene svijeta", zaključuje svoju zanimljivu priču Samantha Darby.

kuhinja, žena, muž, kućanski poslovi Možda te zanima... Nose li žene veći teret u braku nego muževi? Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci