Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. svibnja 2017.

Djeca u Hrvatskoj alkohol probaju već s 13 godina ili mlađe

Foto: Darko Tomaš/CROPIX
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenicima sedmih i osmih razreda zagrebačkih osnovnih škola prikazan je edukativni film Roberta Knjaza 'Razmisli – Treba znati stati'

Maloljetnička zloupotreba alkohola u današnje vrijeme postaje sve veći društveni problem jer mladi odrastaju u okolini u kojoj je dostupnost alkoholnih pića vrlo velika, a njihova potrošnja prihvatljiva i uobičajena. Doznali su to mnogobrojni zagrebački osnovnoškolci u Kinu Europa na projekciji edukativnog filma autora Roberta Knjaza „Razmisli – Treba znati stati“.

Učenici i nastavnici također su se upoznali sa zabrinjavajućim podacima i činjenicama koje su u filmu iznijeli stručnjaci na tom području, a jedan je od njih i podatak da je zagrebačka Hitna pomoć u 2013. godini zbog slučajeva maloljetničke zloupotrebe alkohola intervenirala više od 300 puta. 

Djeca s telefonima Možda te zanima... Današnja djeca piju tablete za smirenje i ne koriste kondome Školarci

O sve većem problemu maloljetničke zloupotrebe alkohola svjedoče i posljednji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2015. godine), provedenog u 37 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska) među 96.046 učenika. Rezultati istraživanja pokazuju kako je gotovo polovica ispitanih učenika (47 posto) probala alkohol u dobi od 13 godina i mlađe, 1 od 12 učenika u istoj dobi doživio je opijeno stanje, dok je 50 posto ispitanika barem jednom u životu probalo alkohol.

Film je pogledalo više od 1400 učenika 

Zabrinjavajući podaci su poticaj da se ovaj edukativni film, snimljen u sklopu društveno odgovorne kampanje Zagrebačke pivovare „Razmisli – Treba znati stati“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, već treću godinu zaredom prikazuje učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske kako bi se upozorilo na opasnosti maloljetničke konzumacije alkohola te educiralo mlade o tom društveno neprihvatljivom ponašanju. U ove tri godine film je pogledalo više od 1400 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola u sedam gradova (Zagreb, Bjelovar, Đurđevac, Sisak, Šibenik, Zadar i Split) i 15 škola koje su se na taj način uključile u aktivnosti kampanje.

 | Author: Darko Tomaš/CROPIX Foto: Darko Tomaš/CROPIX

Na projekciji filma u Kinu Europa sudjelovali su i klinička psihologinja Josipa Gelo, popularni voditelj Mario Petreković u ulozi ambasadora projekta te Ana Stunić, koji su se obratili učenicima kako bi dodatno istaknuli važnost sprečavanja rane i učestale konzumacije alkohola među maloljetnicima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.