Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 30. svibnja 2016.

Vječno pitanje: kako probuditi tinejdžera?

buđenje otac sin tinejdžer
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja tinejdžera vrlo dobro zna koliko je teško ujutro probuditi dijete tog uzrasta i natjerati ga da na vrijeme krene u školu. Često ne pomaže ni lupanje šakama o vrata, naglo otkrivanje, otvaranje prozora, pa ni glasna glazba

Kako bi izbjegli jutarnje svađe, roditelji tinejdžera trebaju shvatiti da je za ovaj problem djelomično kriva i priroda. Naime, ulaskom u pubertet i sazrijevanjem, cijeli organizam vašeg tinejdžera postaje snažniji i može duže ostati budan, ali mu je ipak neophodno minimum devet sati sna tijekom noći.

Što se događa s vašim djetetom u pubertetu?

Stoga, ako vaš trinaestogodišnjak u posljednje vrijeme sve češće ostaje budan do ponoći, teško da će se u sedam sati ujutro lako probuditi. Zajednički napravite plan kako da svakog jutra ne kasni u školu. Neka sam odredi koliko mu je vremena potrebno da se ujutro pripremi za školu i kada se treba probuditi. Jasno mu dajte do znanja da je to njegova odgovornost i nemojte ga nekoliko dana provjeravati ili zvati s posla, ali mu naglasite da će biti kažnjen ukoliko se ne bude pridržavao ovog dogovora.

Večernji izlasci - test povjerenja između roditelja i djece

Već nakon prve zabrane da u subotu izađe s prijateljima većina tinejdžera shvati koliko je važno da ujutro ustane na vrijeme. Vikendom mu dozvolite da spava sat-dva duže nego radnim danom, ali ne i do podneva, jer će u ponedjeljak ujutro opet imati problema s buđenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.