Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. lipnja 2016.

Današnja djeca piju tablete za smirenje i ne koriste kondome

Djeca s telefonima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mladi danas rjeđe će posegnuti za duhanskim cigaretama, ali probat će e-cigarete. Manje se upuštaju u seks u srednjoj školi ali i dalje nisu dovoljno informirani o sigurnom odnosu

Svaki roditelj pokušava dokučiti što je njegovo dijete doista naumilo i govori li mu istinu. Velika američka studija iz 2015. koju svake druge godine provodi tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da će se današnja djeca rjeđe voziti s pijanim vozačem, potući se i pušiti cigarete.

No automobilski sudari i dalje su broj 1. uzročnik smrti među mladima od 10. do 24. godine. Gotovo polovica mladih pišu poruke ili šalju mailove dok voze. Svaki dan u Americi više od osam ljudi umre, a 1100 se ozlijedi u sudarima koji uključuju ometenog vozača. Tamošnje agencije za sigurnost posebno upozoravaju na pričanje na mobitel, pisanje poruka, jedenje ili gledanje na navigaciju. 

Je li normalno da se dijete srami roditelja?

Današnji mladi generacija su koja najmanje puši cigarete do sada, no povećava se broj korisnika e-cigareta. Tinejdžeri, posebno u dobi od 15. do 17. godine, kada se njihov mozak još uvijek razvija, najosjetljivija su skupina za razvoj ovisnosti

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

"Cigarete su supstanca koja izaziva najveću ovisnost na planetu, i nema nikakvih dobrih kvaliteta ni na koji način i u ni kojem obliku. Bez obzira koliko godina imali, pušenje je jedna od najgorih stvari koju možete učiniti svom tijelu.", objasnio je liječnik Sanjay Gupta za CNN. Novije studije pokazale su da su oni koji koriste e-cigarete triput skloniji pušenju duhanskih cigareta. 

Što još rade:

  • Sve više mladih koristi neke od tableta za smirenje ili ublažavanje boli poput Vicodina, codeina, Xanaxa, Adderalla, ritalina, Percoceta, Oxycontina bez liječničkog recepta. Osim što je to samo po sebi dovoljno opasno jer je riječ o jakim opioidima, veći problem predstavlja njihova kombinacija s alkoholom.
  • Danas se manje mladih seksa u srednjoj školi nego što su to činili 1991. godine. No danas sve rjeđe koriste kondome. Iz nekog razloga, mladi često misle da je uzimanje pilule dovoljno za siguran seks, ne shvaćajući ogromnu opasnost koja im prijeti od prijenosa spolnih bolesti. 
  • Manje piju gazirana slatka pića. Svjesni epidemije pretilosti u Americi i propagande o zdravom životu, sve više mladih radi bolje i zdravije izbore za sebe.
  • I dalje previše vremena provode pred ekranima. Iako danas gledaju televiziju manje, i dalje većinu vremena provode pred računalima. Od 2003. do 2015. vrijeme provedeno na video ili kompjuterskim igricama se gotovo udvostručilo, od 22 do 42 posto. 

Pročitajte više na portalu 24sata 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.