Školarci Slobodne aktivnosti 07. listopada 2014.

Večernji izlasci - test povjerenja između roditelja i djece

tinejdžeri izlasci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice roditelji raspravljaju kada je vrijeme za večernje izlaske i kako reagirati ako dijete ne poštuje zadano vremensko ograničenja, a psihologinja Miranda Novak otkrila je i što ovaj izazov znači i za same roditelje

Potreba za druženjem s vršnjacima i večernjim izlascima neizostavni je dio odrastanja svakog djeteta, ali ujedno i veliki izazov za odnos roditelja i djece. No, kao i u svim drugim temama otvorena komunikacija najbolje je rješenje ovog izazova. Kako odrediti pravila za izlaske i što učiniti ako se ta pravila ne poštuju, pita se čitateljica happymum koja je na forumu Klokanice otvorila i temu o večernjim izlascima.

"Imam kćer koja ima 12 godina i koja izlazi sa svojom 'ekipom' svaku noć oko 19 sati, a vraća se u 11 sati. Počela me stvarno brinuti jer se ponaša malo čudno i, kad je pitam, tvrdi mi da se samo zabavlja i ne obraća pažnju na sat. No ja mislim da je nešto drugo u pitanju, a i tinejdžeri s kojima se druži su stariji od nje. Što da radim? Nemam srca zabraniti joj izlaske, a i bojim se da se nešto događa tijekom izlazaka", piše zabrinuta mama 12-godišnje djevojčice.

Većina mama na forumu smatra kako djevojčica te dobi ipak ne bi trebala biti vani do 11 sati, a čitateljici happymum savjetuju da svoju kćer, ako ne poštuje dogovor o vremenskom limitu, kazni.

"Jasno pokažite da ste vi roditelj njoj, a ne ona vama. Jednom kad izgubite autoritet teško ćete ga opet steći. Što ste popustljiviji, to dijete više koristi i gura po svome. Još je dijete. Moje mišljenje je da nema što dijete raditi vani do 11 sati s društvom starijim od sebe jer su to ipak škakljive godine, pubertet, hormoni divljaju... Koliko god roditelj bio odbojan djetetu, prijeko je potreban da ga odvede na pravi put i pomogne mu naći sebe, razlučiti dobro i zlo i odvagnuti kome treba vjerovati, a kome ne, ali vi ste roditelj svojoj curici i na vama je da odlučite što ćete i kako ćete", savjetuje mama LuKi.

Balans između kontrole i popuštanja

Ako dijete ne poštuje dogovorena pravila oko izlazaka, profesorica psihologije dr. sc. Miranda Novak prije svega savjetuje iskren i otvoren razgovor.

"Važno je s djetetom porazgovarati što se dogodilo i koji je razlog kršenja dogovora. Naravno, tinejdžeri uglavnom žele ostati duže i nagovaraju roditelje da se vremenski limit pomakne. To smo svi prošli i taj nam je dio razumljiv, to je posao djeteta, dok je posao roditelja da brine. Tako djeca uče vještine pregovaranja te vještine rješavanja konflikata i taj je dio podrška zdravom razvoju. Stoga, na svakom je roditelju da nađe balans između podrške i granica koje su nužne za stabilnost svakog tinejdžera", kaže psihologinja te dodaje da djeca najčešće počinju izražavati želju za večernjim izlascima oko 13. godine. Ipak, napominje psihologinja, neka djeca imaju prije potrebu za izlascima, a neka kasnije, to nekako ovisi i o temperamentu djeteta i o okruženju u kojem se dijete kreće.

U slučaju da dijete opetovano ne poštuje dogovorena pravila, psihologinja predlaže s djetetom pregovarati oko posljedica takvog ponašanja.

"Kroz dogovore tinejdžer uči preuzimati odgovornost za svoje postupke. Ponekad pomaže da se s djetetom u mirnoj atmosferi već unaprijed dogovore posljedice odstupanja od pravila pa da se sve zna unaprijed", savjetuje dr. sc. Miranda Novak.

Dodaje kako je kod izlazaka, osim određivanja pravila, važno popričati i o potencijalnim rizicima, a važno je napomenuti i da roditelji moraju biti spremni i na dozu straha kada dijete jednom počne izlaziti.

"To je situacija na koju se sve strane trebaju postupno privikavati. Na roditelju je da dijete pripremi na sve rizike te da bude realan oko situacija u kojima se dijete može pronaći te da i sam roditelj traži balans između apsolutne kontrole koja oduzima svu slobodu djetetu da donosi svoje odluke i apsolutnog popuštanja koje djetetu daje pretežak zadatak da potpuno samostalno odlučuje", kaže psihologinja.

Povezana i otvorena komunikacija

O večernjim izlascima i u kojoj dobi djeca pokazuju interes za večernja druženja s vršnjacima raspravljaju mame u temi Tinejdžeri i večernji izlasci, a mama 15-godišnje djevojke Zarita piše kako ju tek čeka razgovor s njezinom kćerkom.

"Mene muči tisuću pitanja na koja nemam odgovora. Već mi postavlja pitanje do kada može ostati, još razmišljam i tako me strah ne znam ni sama čega. Mislim da ce do 22 sata biti dovoljno za prvi put.", piše mama Zarita. Iako su njezina djeca još mala pa se još nije susrela s tim problemom, mama leana24 smatra da je otvoreni razgovor dobar temelj za razvijanje međusobnog povjerenja.

"To mi je najvažnije i ne mislim ih sputavati u osamostaljivanju. Neke granice moraju postojati i naravno da se roditelj uvijek brine, ali uz ljubav i poštovanje sve se može dogovoriti", napisala je leana24.

Da su večernji izlasci divna prilika za vježbanje samostalnost tinejdžera, slaže se i psihologinja Miranda Novak te dodaje da je riječ i o testu povjerenja između roditelja i djeteta, ali i o testu samokontrole i puštanja kontrole za roditelje.

"Dijete odrasta i sve vas manje treba kao roditelja te se polako suočava sa svim izazovima koje izlasci nose, uzbudljivo! Kao i o svemu, s djecom o večernjim izlascima treba razgovarati otvoreno s poštovanjem prema djetetu, ali s vrlo jasnim roditeljskim granicama. Ako roditelj s djetetom njeguje povezanu i otvorenu komunikaciju koja podrazumijeva poštovanje obje strane, sve teme dolaze spontano, kako odrasta dijete i kako odrastaju sami roditelji", savjetuje psihologinja.

Što se, pak, tiče, konkretnih vremenskih rokova, dr. sc. Miranda Novak napominje da je izuzetno bitno da se vodi briga o zakonskom ograničenju jer djeca do 16. godine ne mogu biti vani iza 23 sata bez pratnje odrasle osobe. Sa starijim tinejdžerima potrebno je dogovarati koliko dugo smiju ostati. Kod starije djece važno je i da roditelj preuzme odgovornost oko podrške i oko organizacije povratka te kako će se ponašati u određenim rizičnim situacijama.

"U razgovoru s djetetom iznimno je važno dotaknuti se teme vršnjačkog pritiska i kako se tijekom izlaska može biti cool bez da se pretjeruje u piću ili slično - na roditeljima je da dijete upozore da će biti nagovarani te da ih poduče da znaju kako odgovoriti na te nagovore. Pomaže ako kao roditelj znate s kim je i gdje je dijete, pa se tijekom dogovaranja pravila i taj dio može unaprijed dogovoriti s djetetom", zaključuje psihologinja.

Jesu li vaša djeca već počela izlaziti ili će tek početi? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.