Školarci Prehrana školarca 21. travnja 2016.

Djeca koja se prejedaju sklonija drogi

dijete drži slatkiš
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da loše prehrambene navike dovode do razvijanja ovisnosti o marihuani i drugim drogama

Djeca i mladi skloni prejedanju imaju veće izglede razviti ovisnost o marihuani i drugim drogama, pokazalo je američko istraživanje objavljeno 2012. u Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Znanstvenici su potvrdili povezanost prejedanja i nekontroliranog (emocionalnog) prejedanja s nastankom pretilosti, depresijom, opijanjem i konzumacijom opojnih droga.

Istraživači u Bostonskoj dječjoj bolnici proučavali su skupinu od 16 882 dječaka i djevojčica u dobi između 9 i 15 godina. Od 1996. do 2005. godine istraživači su sudionicima slali upitnike svakih godinu dana do dvije, pitajući ih za prehrambene navike.

Emocionalno prejedanje češće kod djevojčica

Prema rezultatima istraživanja, nekontrolirano prejedanje bilo je češće kod djevojčica: 2,3 do 3,1 posto djevojčica i 0,3 do 1 posto dječaka izjavilo je da se redovito prejedalo. Mladi koji su bili skloni prejedanju imali su 2.7 posto veće šanse za razvijanje ovisnosti o marihuani i drugim drogama.

Autorica studije, Kendrin Sonneville, nutricionistica iz Bostonske dječje bolnice, zaključila je da emocionalno prejedanje dovodi do problema pretilosti i pogoršava simptome depresije, ali i dovodi do razvijanja delinkventnog ponašanja, poput uporabe droga.

Znanstvenici još nisu sigurni zašto je prejedanje povezano s uporabom droga, ali upozoravaju roditelje da pripaze na loše prehrambene navike svoje djece, jer prejedanje ne dovodi samo do pretilosti već i do mnogih drugih problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.