Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 03. ožujka 2016.

Što bi vam tinejdžeri htjeli reći, ali ne znaju kako

tinejdžer tinejdžeri
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se to ponekad ne čini tako, tinejdžeri vole svoje roditelje. Duboko u sebi žele se slagati s njima i imati odnos na koji se uvijek mogu osloniti. Ipak, neke stvari koje roditelji rade izluđuju djecu, pa čak i sabotiraju dobar odnos

Ne postavljajte pitanje u kojem nudite i odgovor

Pitanja formulirana tako da u sebi sadrže i odgovor, poput: "Zar ne misliš da je ta Tanja loša?" ili "Zar ne misliš da bi trebao(la) više učiti?" Ona obično izluđuju djecu koja se zbog toga osjećaju kao da ni sama ne znaju što trebaju učiniti ili kao da nemaju vlastito mišljenje.

Uspoređivanje ih boli više nego što mislite

Kad roditelj započne rečenicu sa: "Zašto nisi više poput…", tinejdžeru padne mrak na oči. Bez obzira radi li se o najboljem prijatelju, rođaku ili mlađoj sestri, većina roditelja ne shvaća da se zbog takvih usporedbi tinejdžeri osjećaju loše i da im šalju poruku kako sami nisu dovoljno dobri, što u svakom slučaju narušava njihovo samopouzdanje.

Uspoređivanje s drugima može postati izvorom nezadovoljstva i mogućeg lošeg mišljenja o sebi ako se na temelju takve usporedbe zaključuje o vlastitoj vrijednost, kaže psihologinja Natalija Stanković

Problemi su možda isti, ali su okolnosti drugačije

I roditelji su nekada bili tinejdžeri, i mučili su ih slični problemi. Iako svi tinejdžeri muku muče sa zaljubljivanjem, izlascima ili pritiscima u školi, roditelji moraju shvatiti da su se vremena promijenila. U školama i na fakultetima vlada veća konkurencija, a Facebook i SMS-ovi novi su oblici komuniciranja. Ne pretpostavljajte da je sve isto kao kada ste vi bili tinejdžer i razgovarajte s djecom o tome što se promijenilo.

Rizik je primamljiv

Rizik je tinejdžerima jako privlačan, a to je i znanstveno dokazano. Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su da su tinejdžeri "programirani" za riskiranje. Tinejdžeri žele da roditelji toga budu svjesni kako bi ih mogli da podržati u pozitivnom preuzimanju rizika. Ekstremni sportovi, odlasci u tematske parkove, sve su to pozitivne adrenalinske ‘injekcije’.

Samo zato što kolutaju očima, ne znači da ne slušaju

Tinejdžeri se često pretvaraju da ne slušaju roditelje ili da im nije stalo do onog što oni govore, ali to zapravo nije istina. Ne dopustite da vas njihovo prevrtanje očima prevari. Oni itekako slušaju i ono što govorite znači im mnogo više nego što mislite.

Odbacivanje društva jako je bolno

Većina roditelja ne shvaća zašto je njima bitno što njihovi prijatelji misle. Dva istraživanja na UCLA-i otkrila su da odbacivanje društva može imati učinak poput tjelesne ozljede ili glavobolje. Iz toga proizlazi da nema neke razlike između toga da vas netko udari ili izviždi. Njima odbacivanje ili neodobravanje prijatelja može biti i bolnije od udarca. Zato imajte strpljenja za njihovu opsesiju prijateljima i pomozite im da pronađu one dobre, kao i načine kako da izbalansiraju vrijeme za prijatelje i obitelj.

Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.