Školarci 11. listopada 2023.

Danas je Međunarodni dan djevojčica - evo kako možeš i trebaš osnažiti svoju!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nam se čini da stvari stoje sasvim dobro i da djevojčice mogu osvojiti svijet, nije baš točno tako. Nikad nije dovoljno osnaživanja djevojčica, a Međunarodni dan djevojčica je idealna prilika za podsjećanje na to.

Djevojčice su divne! Djevojčice su najbolje! Obožavamo djevojčice! Želimo ih maziti, razmaziti i čuvati od sveg lošeg na svijetu i gledati ih kako odrastaju u najbolje žene na svijetu. No, dobro, naravno da pretjerujemo i naravno da su i dečki isto takvi i zaslužuju redom sve isto. No, na Međunarodni dan djevojčica, možemo ipak malo više pažnje posvetiti – ljepšem spolu.

Možda te zanima... Odgoj djevojčica: Fraze koje ne bi smjela govoriti svojoj kćeri Vrtić

No, mi znamo da djevojčice nisu samo lijepe. Mi znamo da su djevojčice pametne, snažne i sposobne za sve što požele. U našem okruženju naučeni smo poštovati djevojčice, omogućiti im obrazovanje i sve što im je potrebno. Ipak, ne misle svi tako. Statistika Ujedinjenih naroda kaže drukčije: žene su dvije trećine od 750 milijuna nepismenih odraslih osoba u svijetu.

I bez obzira na to što nam se čini da kod nas sve štima, nikad nije naodmet djevojčicama poslati neku osnažujuću poruku. Evo kako to možeš učiniti i kako im možeš pružiti dobar primjer.

Pokaži joj da žene mogu biti snažne

Pogledaj sa svojom djevojčicom filmove i čitaj knjige u kojima su glavni likovi snažne žene, koje imaju ne-tradicionalne uloge u svom okruženju i središnji su likovi. Potakni ih da u svom društvu, školi, aktivnostima preuzimaju vodeće uloge – da se ne boje biti predsjednice razreda, da se ne boje predložiti nešto. Danas je lako pronaći knjige za djecu u kojima su priče o slavnim, uspješnim i snažnim ženama. Razgovaraj sa svojom djevojčicom o stereotipima i preispituj njihovo mišljenje. „Čini li ti se fer to što dječaci često ne moraju čistiti?“ ili „Zašto djevojčice često ne idu na robotiku?“

Uvijek joj daj do znanja da ju cijeniš

Razgovaraj s njom o njezinim željama, planovima, osjećajima. Daj joj do znanja da može i treba slijediti svoje snove, bez obzira na to kakvi oni bili. Nekad će djevojčice potisnuti svoje želje i snove zbog tog što im netko „baci bubu u uho“ da to jednostavno nije moguće ili nije primjereno za djevojčice, kako to već često zna biti. Razgovaraj s njom i o neprimjerenim komentarima i rečenicama upućenima njoj ili drugim djevojčicama, pa čak i ženama oko nje. Uvijek stani u obranu žena koje su zlostavljane. Čestitaj ženama koje su uspješne.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Potrudi se da zna da može biti poduzetna

Dok se dječake često potiče da budu poduzetni i smišljaju razne ideje u tom smjeru, djevojčice se gotovo nikad ne ohrabruje u tom pogledu. Neka odmalena zna da ima pravo smišljati ideje koje će jednog dana zarađivati novac, nekad zna da može zaraditi novac i da vrijedi jednako kao i onaj koji zaradi njezin vršnjak. Ako osmisli prodaju školjkica na moru, ohrabri je i posudi joj početni ulog. Ili bilo što slično. Ako želi prodavati svoje crteže susjedima, neka se okuša u tom. Neka zna da može uspjeti ili ne uspjeti. Ohrabri je svakodnevnim izjavama poput „ti si hrabra i možeš to“, „ponosni smo na tebe“, „uvijek ćemo ti pružiti podršku“.

Pazi na svoje riječi

Kad razgovaraš sa svojom djevojčicom, dobro unaprijed promisli o tom kako ćeš to činiti. Promisli hoće li to potaknuti i ojačati njezino samopouzdanje ili upravo suprotno. Zapravo, često je dobra smjernica ako promisliš bi li na isti način razgovarali s dječakom, svojim sinom. Nemoj joj govoriti da pretjeruje u svojim planovima za budućnost, niti da joj to nikad neće uspjeti samoj. Riječi su moćno oružje, pa zato pazi kako ih koristiš.

Možda te zanima... Djevojčice moramo učiti da budu odvažne, kažu što misle, a ne da budu tihe i fine Školarci

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.