Roditelji Sretna mama 05. veljače 2024.

Zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu, potvrdilo istraživanje s Harvarda

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Studija Harvard Business School iz 2015. pokazala je da su odrasla djeca čije su majke bile zaposlene, doživjela značajan uspjeh u karijeri.

"Kao zaposlena majka, bezbroj puta sam čula kako tako propuštam odrastanje svog sina. Uostalom, većina odraslih vjeruje da djeca bolje napreduju kada jedan roditelj ostane kod kuće, a obično je mama ta koja ostaje kod kuće i posvećena je odgoju. Dakle, dok radim, tipkajući po svom laptopu, često me obuzima krivnja što nisam napustila novinarsku karijeru kako bih se brinula o svom sinu.

Ipak, znam da sam dobro odlučila, a to je potvrdila i znanost", ispričala je jedna mama. Naime, istraživanja pokazuju da majke koje rade imaju dugotrajne, pozitivne učinke na svoju djecu, sve do odrasle dobi", napisala je mama jednog djeteta te pokrenula lavinu reakcija na društvenim mrežama. Brojna istraživanja potvrđuju njene navode - zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu. 

Možda te zanima... Viralni crtež prikazao pravu istinu o zaposlenim majkama Roditelji

Studija Harvard Business School iz 2015. pokazala je da su odrasla djeca čije su majke bile zaposlene, doživjela značajan uspjeh u karijeri. Konkretno, istraživači su otkrili da su kćeri zaposlenih majki imale veću vjerojatnost da će biti zaposlene, raditi na visokim pozicijama i zarađivati ​​najmanje 23% više od djece čiji su majke bile domaćice. S druge strane, sinovi zaposlenih majki češće će provoditi vrijeme brinući se o članovima obitelji i obavljajući kućanske poslove, što znači da zaposlene majke pomažu u promicanju ravnopravnosti spolova.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Slični učinci uočeni su u nedavnoj studiji provedenoj u Danskoj, koja je otkrila da zaposlene majke pozitivno utječu na karijeru svojih kćeri i doprinose smanjenju rodnog jaza u prihodima. "Postoji vrlo malo stvari koje znamo, a koje imaju tako jasan učinak na ravnopravnost spolova kao što je odgajanje djece od strane zaposlene majke", kaže Kathleen L. McGinn, profesorica s Harvarda i koautorica studije.

Ovo nije jedina studija koja pokazuje da odgoju djece ne šteti zaposlenost majke. Naime, istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu Child Development pokazalo je da, unatoč prevladavajućim mitovima, majke koje su radile nisu imale negativan utjecaj na razvoj djece. 

Osim toga, meta-analiza Američkog psihološkog udruženja objavljena 2010. godine otkrila je da djeca koju su odgajale zaposlene majke nisu imale značajne probleme u ponašanju ili učenju. Zapravo, ta su djeca postizala značajan akademski uspjeh. 

Ova saznanja zasigurno neće pomoći zaposlenim majkama da smanje osjećaj krivnje zbog čestog izbivaju iz kuće, ali zasigurno će im pomoći osvijestiti činjenicu da rad ne čini ništa loše njihovoj djeci. Kao što McGinn kaže: “Ova istraživanja nam govore da ne samo da zaposlene majke financijski pomažu obitelji, već pomažu i sebi profesionalno i emocionalno, ako imaju posao koji vole, ali još važnije, pomažu i svojoj djeci."

Možda te zanima... Poznata mama je objasnila zašto joj je važno da je kćeri vide kao zaposlenu mamu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.