Školarci 17. listopada 2023.

Reese Witherspoon u razgovoru otkrila zašto joj je važno dopustiti djeci neuspjeh

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi mi želimo da naša djeca što manje pate, da uvijek i u svemu uspiju, da ne osjete bol zbog neuspjeha… No, time im samo radimo medvjeđu uslugu.

Kad se nađeš, kao roditelj, u položaju da možeš utjecati na to pati li tvoje dijete više ili manje ili učiniti da ne pati uopće – hm, pitam se što ćeš odlučiti? Naravno da ćeš podmetnuti svoja leđa ako treba i učiniti sve da tvoje dijete ne pati jer ti tako govori tvoj roditeljski instinkt. Najradije bismo to učinili baš svaki put. No, znamo da je zapravo daleko bolje, sasvim suprotno našim instinktima, učiniti upravo suprotno – barem ponekad.

Možda te zanima... 4 načina na koja možeš pomoći djetetu kad se razočara – i 1 koji treba izbjegavati Školarci

Naime, neuspjeh je, koliko god nam se činilo nelogično na prvu, važan za osobni razvoj i rast djece. Iako se može činiti suprotno svemu što nam intuicija govori, neuspjeh je vrijedan i neophodan dio djetetovog procesa učenja - posebno za podučavanje otpornosti. Slaže se s tim i svjesna je tog i Reese Witherspoon, slavna glumica, koja je nedavno vodila iskreni razgovor o tome kako dopušta vlastitoj djeci da dožive neuspjeh.

Tijekom pojavljivanja u podcastu "Good Inside with Dr. Becky", Witherspoon je priznala da joj je teško dopustiti da njezina djeca nekad ne uspiju iako joj njezin instinkt, kao i svakom roditelju, govori da ih od toga zaštiti.

“Vidim to često kod roditelja – ne znam kada smo prestali dopuštati da naša djeca u nečem ne uspiju. Mislim, ja sam naučila toliko toga kad nisam predala test ili kad sam dobila opomenu, pa sam dobila pritvor,” rekla je Reese u razgovoru prisjećajući se vremena kad je u petom razredu bila suspendirana zbog tog što je kolegama davala odgovore na pitanja u testu.

"A moji roditelji nisu rekli: 'Uh, ona to nije zaslužila'. Niti su mi dopustili da to vrijeme ne budem u školi, nego doma", kaže ona. “Zapravo su me pustili da sjedim tamo u pritvoru i osjećam se neugodno. Stoga mislim da je učenje iz neuspjeha zapravo vrijedan alat koji ne možete oduzeti djeci, zar ne? Uskraćujete im nešto važno ako im ne dopustite da sjede u nelagodi zbog svog postupka.”

Witherspoon je majka kćeri Ave (24) i sinova Deacona (19) i Tennesseeja (11). Kaže da je Ava, kad je išla u treći razred, bila dio košarkaškog tima svoje škole i bila je razočarana što nije postigla nijedan poen tijekom igre. Stoga je razgovarala sa svojom kćeri o tome, i to bez uljepšavanja.

"Da znam. Znam, to je vjerojatno jako loš osjećaj,” sjeća se svojih riječi. "Znaš što još, možda nisi dobra u košarci?" Ava je tad bila zaprepaštena, kaže Reese, i pitala ju je u čudu „Što? Želiš mi reći da nisam dobra u nečem?'.

"Zapravo je jako važno naučiti da u nečem nisi dobar", kaže ona objašnjavajući zašto želi biti iskrena prema svojoj djeci. Witherspoon priznaje da joj je to bilo jako teško, ali zna da je tako bilo najbolje.

“Mislim da je i težak dio, nas kao roditelja, procijeniti kad je neuspjeh primjeren dobi. Dakle, mi bismo trebali intervenirati kada... njihove male ruke ne mogu pravilno rezati. Trebali bismo im pomoći u razvoju motorike, zar ne? Dakle, intervenirati s određenim stvarima u ranoj dobi je ipak drugačije”, objašnjava ona.

Važno je zapamtiti da kad svojoj djeci dopustimo da ne uspiju, to ne znači da ih napuštamo i ostavljamo da se sami bore. I dalje im možemo pružiti emocionalnu podršku i vodstvo dok im dopuštamo da nauče teške životne lekcije, ali neophodne. Dugoročno gledano, pomaže našoj djeci da se snađu u svijetu koji se stalno mijenja i u kojem su dio, dok u isto vrijeme izgrađuju svoje strategije suočavanja.

hiperaktivno dijete, ruke uprljane bojom Možda te zanima... Ako se bolje nose s neuspjehom, radoznaliji su i postižu bolje rezultate Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.