Školarci 31. srpnja 2024.

Ovo je 5 moćnih rečenica koje trebaš reći djeci da učvrstiš vezu s njima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono na čemu moramo raditi tijekom cijelog odrastanja naše djece, ali posebno u djetinjstvu postaviti temelje, je dobar odnos s našom djecom. Tome pomaže kvalitetan razgovor.

Kad su djeca mala, često u komunikaciji s njima koristimo neke rečenice koje smo naučili davno od svojih roditelja i okoline. Nekad niti ne razmišljamo o tom što govorimo. Nije to pohvalno, naravno, ali s obzirom na sve oko nas, brzinu kojom živimo, vrijeme koje uspijemo posvetiti djeci – to je nekad jedino što možemo. Često tako izgovaramo rečenice koje zapravo ništa ne znače i ne ulijevaju povjerenje djetetu.

Jedna je psihoterapeutkinja objavila nedavno post na svom profilu na Instagramu, @attachmentnerd, i to što je napisala privuklo nam je pažnju. Eli Harwood, koja stoji iza ovog profila, već je posljednjih 17 godina u toj praksi, a izdala je i knjigu „Raising Securely Attached Kids“, a njen se rad temelji na principima koji roditeljima omogućuju da djeci pruže zdrav i ispunjen život.

Ona je podijelila 5 moćnih rečenica koje ona govori svojoj djeci.

„Najvažniji roditeljski alat koji imamo je naša veza s djecom. To je temelj koji im pomaže u fizičkom, emocionalnom i društvenom razvoju,“ istaklnula je na početku svog posta. „Naša djeca trebaju znati što osjećamo o svojoj ulozi ljudi koji se brinu o njima. Moraju znati da se možemo nositi sa stvarima koje su velike i strašne i da se ne osjećamo opterećeni ulogom,“ napisala je uz post, ali i dodala: „Našoj djeci je potrebna sigurnost da znaju da ćemo se brinuti o sebi i svojim emocionalnim potrebama kako ne bi odustali od svojih potreba u potrazi za onim što misle da su naše potrebe.“

Evo kojih je to 5 moćnih rečenica (odnosno više razgovora) i što je psihoterapeutkinja uz to pojasnila:

"Ne postoji niti jedna stvar u životu koju ne možemo riješiti zajedno."

Toliko će djece/odraslih duboko zagurati svoje osjećaje zbog tog što nisu sigurni osjećaju li njihovi roditelji prevelik teret zbog tog. Naša djeca moraju imati povjerenja i vjerovati da smo posvećeni njima i da im želimo pomoći, čak i kad smo u najlošijem razdoblju i kad je najkompliciranije u životu.

"Možeš mi reći ili pitati me bilo što. DOSLOVNO. Ja ću uvijek biti tvoje sigurno utočište za čudne, zastrašujuće ili nezgodne razgovore."

Naša djeca moraju znati da se mi možemo nositi sa svim velikim/čudnim/zbunjujućim stvarima, te da se ne moraju sami nositi s tim.

"Nije tvoj zadatak usrećiti mene. Tvoj je zadatak shvatiti tko ti TI i biti dosljedan i vjeran tome."

Kad naša djeca osjećaju slobodu biti ono tko i što jesu, manja je šansa da će se suočiti s depresijom, ovisnostima ili samoozljeđivanjem.

"Ako mi kažeš da ti netko nanosi bol ili te plaši, ja ću uvijek vjerovati, bez obzira na to o kome govoriš."

Nažalost, velika većina zlostavljača djece su zapravo osobe koje djeca poznaju i vjeruju im, kao i mi sami. Moraju znati da ćemo im vjerovati i da im možemo pomoći s tim.

"Ti meni ništa ne duguješ. Ja sam te donijela/donio na ovaj svijet i radost tog što sam ti roditelj dala mi je više nego što sam ikada mogla/mogao zamisliti.“

Ovo je rečenica kojom djetetu dajemo do znanja da je ono dijete, a mi smo roditelj. Tako se raščiste neke granice i briga o djetetu, odnosno kasnije roditelju je lakša.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.