Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. travnja 2024.

Ove rečenice roditelji nikada ne bi trebali govoriti djeci, a evo i zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad smo frustrirani, znamo biti bezobzirni i reći nešto što nismo trebali i kako nismo trebali. Kažemo li to odrasloj osobi, već ćemo to nekako riješiti. Kažemo li to djetetu, pogreška je daleko veća.

Stručnjaci za odgoj djece slažu se da postoje neke riječi, fraze i rečenice koje djeca ne bi trebala čuti, čak i ako su nam namjere najbolje. 

Evo zašto biste se trebali svladati i što ne biste trebali reći svom djetetu.

Mogao/la si i bolje. Pokušaj jače, brže...

'Znam da možeš jače i bolje.' Frustrirani ste kćerkom ili sinom za koje mislite da mogu imati bolje rezultate u sportu, školi, glazbi. No svaki takav komentar poručuje im da niste zadovoljni i ne cijenite njihov trud, što može biti demotivirajuće. Upravo zbog tih izjava mogu se početi truditi manje, kaže Amy McCready, osnivačica Pozitivnih roditeljskih rješenja i autorica knjige 'Ako ti samo još jednom budem morala reći...' Ako se vaša izjava odnosi na neke zadatke, probajte biti konkretni i recite, recimo: 'Kada pospremiš svoju sobu, možeš se ići igrati.'

Vaganje koliko jedu

'Jesi li sigurna da ti treba još jedan kolač?' Preporučljivo je držati se podalje od izjava koje stvaraju negativnu sliku tijela, kaže McCready. Pokušavajte izbjegavati i komentare o tome da je on/ona izbirljivo dijete. Umjesto toga, držite se pozitivnih, poput: 'Vau, vidim da si probao juhu od povrća.'

Isključive izjave

'Ti uvijek...' ili 'Ti nikada...' 'U srži ovih izjava neke su od poruka koje mogu ostati za cijeli život', kaže JennBerman, autorica knjige 'The A to Z Guide to Raising Happy, Confident Kids'. Izbjegavajte trpanje u ladice i generaliziranje. Tim izjavama poništavate lijepe stvari koje se vaše dijete sjetilo učiniti, napraviti, reći. Nije baš istina da se dijete nikada ne sjeti napisati zadaću. Ili da uvijek prolije sok dok pije. Razmislite malo.

Možda te zanima... Najčešće roditeljske greške u odgoju koje mogu loše utjecati na dijete Vrtić

Bez ikakve sumnje

Izbjegavajte izjavu 'zato što ja tako kažem'. Krivo. Krivo. Ova izjava stavlja svu kontrolu u vaše ruke i zanemaruje dijete kao osobu, onemogućujući mu da razvije autonomiju i sposobnost da samo shvati stvari. Osim toga, izostavlja učenje. Jer takva izjava ništa ne objašnjava i iz nje dijete neće ništa naučiti. Ako vaše dijete ne želi ići u posjet rodbini, nego bi se radije igralo u parku, objasnite mu da znate da voli igranje s prijateljima, ali da bi ga teta ili djed i baka jako željeli vidjeti i vi biste joj/njima htjeli ispuniti tu želju.

Jesam ti rekla

Upozoravate dijete da nešto učini, no kada se ono ipak odluči na to, bude minutu prekasno. Izbjegavajte izraze u kojima likujete samo zato što ste bili u pravu. Popričajte s njim i recite mu da će, recimo, lakše naći igračke ako pospremi sobu, a, ne kad ono tužno traži svoj omiljeni vlakić, samo konstatirati: 'Rekao sam ti da ga stavljaš na isto mjesto.' Prebacite kontrolu u ruke djeteta i uputite ga kako da se lijepo i odgovorno ponaša.

Ti si najbolji nogometaš, najbolje pjevaš, najbolje pospremaš...

Ako uvijek hvalite svoje dijete i govorite mu da je najbolje, moglo bi razviti strah od neuspjeha. Naime moglo bi se početi bojati probati nešto novo od straha da ne zadovolji vaša očekivanja. Radije mu kažite da uvijek pokuša dati najbolje od sebe i pohvalite ga samo onda kada zaista nešto odlično napravi. Ne za svaku sitnicu.

Ne brini se, nije to ništa strašno

Ne pokušavajte umanjiti ili omalovažavati dječji strah: 'prvi dan škole će biti dobar, ne brini se', 'nemoj se bojati mraka, pa zašto se bojiš'... Ozbiljno shvatite djetetov strah i recite mu da razumijete to što je zabrinut i pitajte ga zašto te kako mu vi možete pomoći da mu bude lakše.

Ne preuzimajte njegove zadatke zato što ćete vi biti brži

Date mu neki zadatak, a onda ga on obavlja sporo ili malo pogriješi. Teško se suzdržati da ne preuzmete stvar u svoje ruke jer ćete to brže napraviti. Pustite ga da pogriješi i sam ispravi grešku, tako će najbolje naučiti. Ne činite stvari umjesto djeteta, a pogotovo ga nemojte omalovažavati i reći mu da je sporo i da vi znate bolje. Naravno da ćete bolje i brže napraviti neke stvari, no ne morate mu zato oduzimati pravo da i ono nauči nešto.

Jesi li vidio kako tvoj brat/sestra to znaju?

Izbjegavajte usporedbe. Prijateljstvo, ljubav i rivalstvo idu ruku pod ruku. Ako ih uspoređujete, samo potpirujete vatricu koja ionako prirodno tinja. Ne ističite prednosti i znanja jednog djeteta nauštrb drugoga. Svi smo individue s različitim karakterima i sposobnostima pa prihvatite svoju djecu onakva kakva jesu.

Možda te zanima... Ovakve su rečenice beskorisne i loše za dijete, a svi ih izgovaramo - i to onda kad je bitno Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.