Školarci 13. ožujka 2024.

Kad ti dijete kaže neku od ove 4 rečenice, ne smiješ ih ignorirati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su poprilično izravna i nemaju problema s tim da nam kažu što im je na pameti, nekad čak i previše. No, onda kad je bitno i kad ih nešto muči, stvari neće ići tako lako, a baš je tada važno prepoznati…

Djeca sve do neke predškolske dobi uglavnom nemaju neke filtre za ono što nam govore. Nekad bismo tako rado htjeli da ih imaju i da ne moramo čuti baš svaku stvar koja im padne na pamet. Nekad bismo htjeli da ne moramo čuti baš svaki detalj koji uopće ne bismo htjeli znati. A znamo koliko opširna i detaljna djeca znaju biti – posebno onda kad je to nešto što, hm, odvratno, na primjer.

Možda te zanima... Psihologinja podijelila 5 rečenica koje koristi sa svojom djecom – zanimljive su Vrtić

No, onda dođu u neke godine – ne one starije, nego tamo negdje kad krenu u školu, na primjer – i djeca nekako kao da prestanu dijeliti baš sve. A nama baš tada postane važno znati sve. Tada se nekako naviknemo da nam ne govore sve, pa s vremenom čak kao da prestanemo malo slušati. Naravno, tome pridonosi i činjenica da je vremena malo, da uvijek nekamo trčimo… Ma znaš već sve.

Upravo je početak škole, recimo, vrijeme kad bi nam djeca htjela puno tog reći, a ne znaju baš uvijek kako. Ako ih nešto previše muči, treba im vremena da nam priđu, pa onda da započnu razgovor odnosno skrenu nam pažnju na sebe, pa tek onda da izgovore sve što ih muči. Ako se u trenutku ne osjete dovoljno sigurnima, možda neće na kraju niti izgovoriti ono što ih muči.

Ove su rečenice stručnjaci za mentalno zdravlje djece izdvojili kao rečenice koje nikad ne bi trebalo zanemariti ako ih čujemo iz dječjih usta. Prenio ih je HuffPost.

  • Želim razgovarati s tobom.
  • Moram nešto podijeliti s tobom.
  • Imaš li vremena za...
  • Biste li me voljeli bez obzira na sve?

Kad čuješ neku od tih rečenica,u tim slučajevima pažljivo saslušaj svoje dijete, zahvali mu što je ovo podijelilo s tobom i potvrdi svoju ljubav prema njemu ili njoj.

Naravno, može se dogoditi da u trenutku kad ti priđe, nemaš vremena ili ti nije zgodno razgovarati. Ako ti priđe u trenutku kada ne možeš razgovarati, pobrini se da dijete zna da ti je važno ono što ima za reći. Pogledaj dijete u oči i reci: ‘Čujem te i želim čuti još. Možemo li pričekati 20 minuta dok ne završim telefonski razgovor s ... onda možemo sjesti i nasamo imati svo vrijeme koje ti je potrebno za razgovor i da ja čujem što te muči'.

Kad i ako dijete s tobom podijeli neku svoju duboku tajnu, osjećaj ili nešto što ga muči, trebaš mu zahvaliti što je to podijelilo s tobom i pokazati mu koliko ti to znači tako što ćeš mu posvetiti punu pažnju. Tako će i idući put podijeliti nešto što ga bude mučilo, a to je put do potpunog povjerenja.

Možda te zanima... Ove tri stvari je dobro imati na umu kad ti dijete počne nešto (dugačko) pričati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.