Školarci 28. svibnja 2024.

Mama se zabrinula: 'Kći ima 8 godina i opsjednuta je videima za poboljšanje života'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi povremeno posegnemo za nekim modernim načinom rješavanja problema u životu – onima na internetu, a često u obliku videa koje dijele razni gurui ili savjetnici koji nam, kažu, mogu pomoći srediti život…

Više nitko od nas ne zna točno što je ispravno, što nije. Često nas obuzme takav osjećaj, čak i ako to nije istina. S puno različitih strana dolazi nam puno različitih informacija i mi moramo odabrati ono što smatramo korisnim i ono što je dobro za nas. No, to nam stvarno u današnje vrijeme nije lako, čak ni nama, odraslima, s puno iskustva iza sebe. A kako bi tek bilo djeci na našem mjestu…

Možda te zanima... Mislila si da je 2. godina teška? Samo pričekaj do 8! Školarci

Ipak, klinci danas sve ranije sazrijevaju i sve je nekako pomaknuto na ranije godine, pa su tako često klinci izloženi sadržajima koje ne mogu baš shvatiti čak i ako nisu u suštini loši. Znaš one razne videe sa savjetima o kvaliteti života i tom kako poboljšati kvalitetu života? I nas nekad malo izbace iz takta zato što znamo da smo daleko od tog da bismo to mogli slijediti. A možeš li zamisliti kako to izgleda kroz oči jednog 8-godišnjeg djeteta?

Jedna je mama na stranici Slate.com, gdje se mogu zatražiti savjeti stručnjaka na razne teme, pitala savjetnicu o jednoj neobičnoj temi. Naime, njezina 8-godišnja kći opsjednuta je videima sa savjetima za poboljšanje života i slijepo ih slijedi.

Prva pomisao nam je – wow, kad bismo barem mi to mogli! No, druga pomisao je malo realnija… Kakvo je to opterećenje za djevojčicu!

„Ona provodi puno vremena gledajući te videozapise i zapravo implementira savjete u svoj život,“ ispričala je mama u pitanju. „Na primjer, samo jedan sat dnevno provodi na telefonu, vježba sat vremena svaki dan, svaki dan vodi dnevnik, budi se u 5 ujutro, pazi da se zdravo hrani i vrlo je neovisna.“

I ponovno – wow. I opet – ali… Baš kao što i ova mama kaže, njezina je kći dijete kakvo bi mnogi roditelji željeli imati, ali ona je, kaže, ipak zabrinuta za nju. I to u potpunosti razumijemo.

„Osjećam da je 8 godina ipak premalo da bi se ona brinula o zdravoj prehrani i dovoljnoj količini tjelovježbe,“ rekla je mama. „Osjećam da se u ovoj dobi treba usredotočiti na to da bude dijete i da je posao njezina oca i mene da se pobrinemo da se zdravo hrani, dovoljno vježba itd.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Mama je pitala stručnjakinju pretjeruje li ili bi trebala biti zabrinuta. A ona joj je za početak odgovorila kako nije sve crno-bijelo, te kako odgovor na pitanje brine li pretjerano nije baš tako isključiv. „Nešto od onoga što opisujete zvuči kao da bi to moglo biti samo ponašanje djeteta koje voli pravila, organizaciju i donošenje dobrih odluka, ali moglo bi biti i nešto ozbiljnije, ovisno o mislima iza toga,“ bio je odgovor savjetnice.

Jedan od savjeta koje je uputila mami bilo je – čitanje dnevnika. Ako djevojčica ima dnevnik i dopusti mami čitanje, to bi joj moglo dati uvid u njeno razmišljanje, stanje uma, te kako ona zapravo razmišlja o sebi i tim aktivnostima.

Osoba koja bi također mogla dati svoj pogled na ovo dijete je učiteljica, posebno ako primjećuje neko neobično ponašanje u posljednje vrijeme ili se možda može vidjeti promjena u njenom ponašanju u odnosu s vršnjacima.

Nakon tog, kad mama prikupi informacije koje joj trebaju da bi procijenila je li stanje zabrinjavajuće, tada bi mogla porazgovarati čak i s pedijatrom ili liječnikom, pa vidjeti što dalje napraviti.

Hm, da, nije dobro reagirati na prvu, ali razumijemo zašto je ova mama zabrinuta…

Možda te zanima... Čak 75 posto svih mentalnih poremećaja u Hrvatskoj počinje prije 18. godine Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LulaCorrea

    Zaradite online od kuće dodatni novac više od 18000 do 21000 dolara. Počnite primati svaki mjesec tisuće dolara online. Primio sam 26 000 dolara u ovom mjesecu samo radeći na mreži od kuće u nepuno radno vrijeme. svaka osoba lako obavlja ovaj posao. OVDJE.........................www.earn54.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.