Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. veljače 2022.

Dijete se guši od plača i ostane bez svijesti: Je li opasno i kad se zabrinuti?

Foto: Guliver ; Što nikada ne smiješ raditi kad dijete ima ispade bijesa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar objašnjava kako reagirati kod afektivne respiratorne krize, jesu li opasne i što pomaže

Ako vaš mališan dok plače zna doživjeti da naglo ostane bez zraka i poplavi, pa možda ostane bez svijesti, smirite se, to najčešće nije opasno i uz smirenog roditelja može prestati, kaže pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

"Takve epizode lako možete iskorijeniti tako da dijete, odmah nakon što zaplače, dakle prije nego dođe u situaciju da se počinje boriti za zrak, zaokupirate nečim tako da mu pokažete igračku, pitate 'tko je to', ili mu na sličan način zaokupirate pažnju. Ako su roditelji koncentrirani i odreagiraju tako svaki puta, takve se epizode u pravilu više neće ponavljati", kaže te objašnjava da je riječ o afektivnoj respiratornoj krizi, za što u narodu često kažu da se dijete zahlikne ili zagrcne. Iako nije opasno, to je bez sumnje vrlo neugodno za dijete, jer se u takvim situacijama javlja osjećaj bliske smrti.  

Što kad dijete prestane disati i izgubi svijest od plača ili bijesa?

Važno je da roditelj ostane smiren

"Naime, kad dijete zaplače tako da se ne može zaustaviti, događa se spazam mišića u prsnom košu i u jednom trenutku se počinje boriti za zrak. To je kao da je djetetu netko stavio ruke oko vrata i da ga guši. Javlja se osjećaj bliske smrti, dijete nakratko može ostati bez svijesti. Kad spazam prođe, ono će ponovo prodisati, no svaki idući put kad zaplače, u djetetovim očima se često može vidjeti strah zbog osjećaja da će se to stanje ponoviti i najčešće je tako",  pojašnjava dr. Jovančević.

Možda te zanima... Zašto djeca lupaju glavom u zid ili pod? Vrtić

Dodaje kako je u pitanju problem koji ima emocionalnu podlogu i najčešće se događa u odnosu s jednim roditeljem, onim koji burnije reagira na takve situacije, pa je vrlo važno da roditelj ostane smiren.

"Važno je znati da takve situacije nisu opasne, djetetu se ništa ne može dogoditi, osim ako u trenutku kad je zaplakalo ne stoji, pa u slučaju gubitka svijesti može pasti i udariti se. Zato, ako se takva situacija dogodi, nemojte paničariti ili pljuskati, ili tresti dijete, da ga prizovete svijesti, jer će gušenje proći samo od sebe. Jedino što u toj situaciji možete jest priviti dijete uz sebe i čekati da prođe, kako biste ga nakon toga utješili", kaže liječnik. 

"Naravno, ako primijetite da dijete ne prestaje plakati ni kad mu odvlačite pažnju, odnosno ako se te situacije ponavljaju, svakako treba otići liječniku da se isključe drugi uzroci", naglasio je.

beba, plač Možda te zanima... Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.