Školarci 28. veljače 2023.

Je li moje dijete – previše mršavo? Kad se trebam zabrinuti, a kad pustiti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ovom vremenu u kojem se pretilosti u dječjoj dobi posvećuje jako puno pozornosti, postoje isto tako i djeca koja se bore sa sasvim suprotnim problemom – problemom dobivanja na težini, odnosno pretjeranom mršavošću. Kako procijeniti je li dijete premršavo?

Je li moje dijete premršavo? Ovo je pitanje koje vrlo vjerojatno roditelji djece koja se bore s pretilošću neće tako lako moći shvatiti. Činjenica je da je pretilost posljednjih godina kod djece vrlo izražena, a statistika kaže da su brojke poražavajuće, posebno u Hrvatskoj. No, to ne znači da i drugi kraj ovog problema nije – problem.

Može li dijete biti premršavo? Može, naravno. No, prekomjerna mršavost ne može se odrediti od oka, vizualno, barem ne u uobičajenim slučajevima u našem području. Isto tako, ono što je nekoj baki naoko premršava djevojčica, možda je nekom upućenom u problematiku sasvim dobro uhranjeno dijete. Razlika i granica nije vidljiva golim okom, nego je način utvrđivanja problema negdje sasvim drugdje.

Možda te zanima... Zabrinjavajuće: Poremećaji u hranjenju javljaju se već u dobi od 9 ili 10 godina Školarci

Tijekom 2018. godine provedena je posljednja studija na ovu temu u Sjedinjenim američkim državama i podatci su pokazali da je nešto više od 4% djece i adolescenata u dobi od 2 do 19 godina bilo pothranjeno. Na pothranjenost može ukazivati premala tjelesna težina, a razlog može biti zdravstvene prirode.

Ako te zanima je li tvoje dijete premršavo, evo što trebaš znati.

Djeca se smatraju pothranjenom kada im je indeks tjelesne mase (BMI) ispod 5. percentile za njihovu dob i spol na grafikonima rasta. Ako smatraš da tvoje dijete ima manjak kilograma, možeš se najprije obratiti pedijatru, koji će najprije postaviti pitanja o bolestima ili bi mogao naručiti testiranje kako bi provjerio postoje li neki neotkriveni zdravstveni problemi.

Djeca ispod 5. percentile mogu imati nedostatak nutritivnih tvari u organizmu - ili ne unose dovoljno kalorija ili sagorijevaju više kalorija nego što dobivaju. Ili oboje. Osim tog, postoje medicinska stanja i lijekovi koji mogu uzrokovati na to da djeca lakše dobiju ili izgube težinu. Većina djece ima više čimbenika koji doprinose njihovoj tjelesnoj težini.

Znakovi upozorenja

Ono što možeš napraviti je pripaziti na nekoliko znakova koji bi mogli ukazati na to da dijete možda ima manjak kilograma. To može biti, svakako, pad na grafikonu rasta tijekom godišnjih posjeta pedijatru. Jedan od pokazatelja bi mogao biti i taj da dijete ne prerastu odjeću svake sezone. Također, mogu im stršati rebra, što je najlakše primijetiti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Liječnik može pogledati cijeli niz kliničkih podataka kada procjenjuje težinu vašeg djeteta, uključujući zdravlje, tjelesnu aktivnost, prehrambene navike i obiteljsku povijest bolesti. Zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati pothranjenost djeteta uključuju alergije na hranu, hormonalne ili probavne probleme ili lijekove, poput onih koji se koriste za liječenje poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD).

Kad govorimo o starijoj djeci, užurbani sportski rasporedi treninga također mogu pridonijeti smanjenoj težini. I prehrana je, naravno, važna: u nedavnoj studiji u časopisu Pediatrics o prehrani bez mesa, djeca vegetarijanci bila su otprilike dvostruko sklonija pothranjenosti, iako 94% od 9000 djece u studiji nije bilo pothranjeno.

Također, jedan od razloga može biti i taj da je vaše dijete izbirljiv jelac. Ovo je najčešće faza, a ne nešto što je dugotrajno. No, za roditelje može biti izrazito stresno. Jedino što možeš napraviti je nastaviti dijete izlagati različitoj hrani.

Još jedna stvar koju možeš napraviti jest pripaziti da dijete ne jede ispred ekrana, da ne jede previše grickalica i ne pije previše zaslađenih voćnih sokova. Umjesto toga, možeš jelima dodavati maslinovo ulje ili koje drugo zdravo ulje ili maslac od orašastih plodova. Zdravi obrazac prehrane za dijete starije od 2 godine uključuje raznovrsno voće i povrće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode bez masnoće i s niskim udjelom masnoće, proteinsku hranu i ulja.

Kako pomoći mršavoj djeci da se udebljaju na zdrav način?

Neka obroci i međuobroci budu bogati hranjivim tvarima. Dobri izvori proteina su jaja, variva od graha i humus, na primjer. Dodaj kad god je moguće obroku kriške avokada, a unos kalorija povećaj smoothiejima. Uz malo strpljenja i savjetovanje s pedijatrom, sve bi se trebalo ubrzo riješiti.

Možda te zanima... Ovo je najgore piće za razvoj dječjeg mozga, kažu stručnjaci Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.