Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. prosinca 2022.

Dijete udara glavom? Evo kada se trebaš zabrinuti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vidjeti kako tvoje dijete lupa glavom u zid ili po krevetiću može biti alarmantno za svakog roditelja. Ne traje dugo, ali svejedno je zastrašujuće! Je li to nešto zbog čega trebaš brinuti?

Zašto dijete lupa i udara glavom?

Možda će te iznenaditi, ali udarci glavom mališana nisu rijetkost. Do 20 posto beba namjerno lupa glavom, kaže Anita Sethi, znanstvena novakinja na Centru za djecu i obitelj na Sveučilištu New York. To često počinje malo nakon što dijete napuni godinu dana, negdje između 18 i 24 mjeseca starosti, prema Baby Centeru. U dobi od 3 godine većina djece prerasla je tu naviku. 

I zašto onda tvoj toddler radi? Slično sisanju palca i ljuljanju tijela, udaranje glave u ovoj dobi oblik je samo-umirujućeg. Kako rastu i razvijaju se, ograničeni su na ono što mogu učiniti kako bi se suočili s negativnim emocijama i oslobodili napetost. Ma koliko to zvučalo neobično, udarci glavom pomažu im da učine upravo to.

Možda te zanima... 7 čudnih ponašanja kod male djece koja su potpuno normalna Vrtić

Kada dijete lupa glavom?

Nekoliko je situacija koje će dovesti do toga da dijete lupa glavom. Ublažavanje boli je jedno; može udarati glavom kada osjeća bol u zubima. Udarati može i zbog privlačenja pažnje i to se može nastaviti sve dok remetiš njegove navike.

Mališani koji udaraju glavom, rade to najviše prije spavanja. "Oni ritmično udaraju glavom dok tonu u san, kad se probude usred noći ili čak i dok spavaju", piše Baby Center. "Čini se da je ritmičko kretanje potrebno za umirivanje ili smirivanje središnjeg živčanog sustava u prijelazu iz budnosti u san", rekla je Američka akademija za pedijatriju (AAP).

Lupanje glave moglo bi proizaći i iz nedostatka drugih sredstava izražavanja. "Neka djeca udaraju glavom jer još nisu razvili jezične vještine. Oni nemaju načina da izraze teške emocije poput frustracije ili bijesa ili jednostavno nemaju bolji način tražiti što žele ", ispričala je Ma. Araceli 'Lala' Balajadia-Alcala, klinička psihologica Filipinskog dječjeg medicinskog centra. Zbog toga neka djeca udaraju glavom usred nervoze ili kada je mama rekla ne nečemu što žele, dodala je.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Što napraviti kada dijete lupa glavom?

1. Kad je to sredstvo za izražavanje teških emocija

Prvo što treba učiniti je ostati miran, rekla je Balajadia-Alcala. Drugo, osiguraj da je dijete sigurno, tako što ćeš ga nježno odmaknuti od tvrdih površina poput zida ili tvrdog namještaja.

Zatim je važan sljedeći korak, razgovor o osjećajima. "Reci: 'Ljuta si jer ti nisam dala da jedeš više čokolade." To pokazuje da razumiješ kroz što prolazi, a istodobno razvija emocionalnu inteligenciju tvojeg djeteta. Moraju naučiti prepoznati kako se osjećaju“, rekao je Balajadia-Alcala.

Možda te zanima... Dijete udara glavom i vrišti od boli, ali ne prestaje Vrtić

Tada je posljednji korak pružanje opcija za suočavanje s natezanjem. Možeš ponuditi alternativnu poslasticu, nešto što ti ne smeta prije večere, poput jabuke. Također, možeš omesti dijete tako što ćeš mu ponuditi da ga izvedeš van ili započneš igru skrivača. 

"Ali zapamti, nemoj popustiti i dati djetetu ono što želi", rekla je Balajadia-Alcala. Dajući mu taj komad čokolade jer udara glavom zapravo će pojačati takvo ponašanje, naglasila je. To u samo govori da njegova tehnika radi i da bi to trebao ponoviti idući put. Grditi ga zbog toga samo će pogoršati stvari. 

2. Kad lupa glavom u vrijeme odlaska u krevet 

Isprobaj smirujuću noćnu rutinu. Doktorica Agnes Tirona-Remulla, voditeljica laboratorija spavanja u azijskoj bolnici i medicinskom centru u Muntinlupi, preporučuje rutinu spavanja koja započinje s najenergičnijom aktivnošću koja napreduje do smirujućeg. Možeš početi s toplom kupkom, laganim ljuljanjem u rukama ili krilu, a zatim završiti uspavankom.

3. Kad se čini da ništa ne radi

Ponekad tvoji pokušaji odvraćanja djeteta od udaranja glavom neće uspjeti. Može biti zastrašujuće gledati, ali dijete neće lupiti po glavi dovoljno jako da ga teško ozlijedi. "Iako se 'jedeš' iznutra, budi mirna i jedino što možeš je osigurati da ti dijete bude sigurno", rekla je Balajadia-Alcala.

Možda te zanima... Zašto djeca lupaju glavom u zid ili pod? Vrtić

Kada se treba zabrinuti

Udaranje glavom smatra se normalnim ponašanjem kod djece u dobi od 1 do 2 godine. U većini slučajeva navika nestaje kako dijete sazrijeva i razvija se, omogućavajući mu pronalazak drugih načina da se nosi s bolom ili teškim emocijama. "Rijetko kada udaranje glavom  signalizira ozbiljan problem", piše Baby Center. Ali, mogu se dogoditi slučajevi da djetetovo udaranje može postati zabrinjavajuće za roditelja.

Posavjetuj se s djetetovim pedijatrom ako dijete i dalje udara glavom, čak i ako mu to nanosi bol. Prema American Academy of Sleep Medicine, udaranje tijekom noći može se smatrati poremećajem, koji se naziva ritmički poremećaj kretanja (RMD) kada "ozbiljno ozlijedi dijete ili mu znatno narušava san."

Postoji razlog za zabrinutost ako dijete puno udara glavom i više puta tijekom dana, bez ikakvog razloga, rekla je Balajadia-Alcala. To je osobito tako ako prati drugačija ponašanja koja bi mogla signalizirati problem. To uključuje loš kontakt očima i nedostatak želje za maženjem, što bi moglo ukazivati ​​na autizam, rekla je Sethi.

Ostali crveni alarmi uključuju gubitak vještina koje je dijete prethodno moglo učiniti poput šetnje; ako se dijete sve više povlači; i ako primijetiš kašnjenja u razvoju. U slučajevima poput ovog, "liječnik može odlučiti provesti neurološki pregled", dodala je Sethi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.