Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. kolovoza 2022.

Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život. Koje su boje najuočljivije?

Foto: Shutterstock Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život. Koje su boje najuočljivije?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

ALIVE Solutions Inc., organizacija, koja educira spasioce, testirala je uočljivost boja u jezeru i bazenu, i u oba se slučaja pokazalo da su fluorescentne boje uočljive i na dubini od pola metra. Mogli biste se iznenaditi kako su na testiranju prošle ostale boje...

Kada svojoj djeci kupujete kupaći kostim ili gaćice, prije svega ćete obratiti pozornost na veličinu, materijal, model i boju koji se sviđaju djetetu. No možda niste razmišljali da je izbor boje jednako važan kao izbor veličine i da što je boja u vodi uočljivija, lakše ćete imati nadzor nad djetetom dok se kupa. 

ALIVE Solutions Inc., organizacija koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

"Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uvjete u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa", ALIVE Solutions je naveo u objavi.

Na testiranju u moru, najuočljivije pod vodom su fluorescentno narančasta i fluorescentno roza.

Na testiranju u bazenu tim je usporedio koliko su uočljiva djeca u različitim bojama kupaćih kostima kada su u pokretu na površini, pod vodom ili kada simuliraju utapljanje. Ponovno, fluorescentne boje poput roza, narančaste i žute bile su najuočljivije.

Na testiranju u jezeru, najuočljivije pod vodom su fluorescentno žuta, fluorescentno zelena i fluorescentno narančasta, dok sve ostale boje gotovo da se i ne vide.

‘Bijela i svijetloplava pokazale su se kao najneprimjetnije boje, gotovo da se stapaju s bojom vode, dok su se najuočljivijima pokazale fluorescentno roza i fluorescentno narančasta’, objasnili su iz ALIVE Solutionsa, ‘Također, kad je riječ o bazenu, crna je boja uočljiva, ali pod uvjetom da je dno bijelo i čisto, a u svim je drugim uvjetima neprimjetna.’

‘No, zapamtite, bez obzira na uočljivost boje, ako djeca nisu sigurni plivači, imajte ih pod stalnim nadzorom’, savjetuju iz ove organizacije.

Možda te zanima... Jovančević: Nije dovoljno samo sjediti u blizini djeteta dok je u bazenu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.