Vrtić 07. rujna 2023.

Pedijatrica o sigurnosti i zdravlju djece: O ovih 5 stvari jednostavno uopće ne raspravljam!

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ne postoji jedan "pravi" način za odgoj djeteta, mnogi su roditelji često usredotočeni na sitnice, umjesto na velike i važne stvari. Pedijatrica podsjeća da se više treba usredotočiti na ono za što znamo da može zaštititi dječje zdravlje.

Koliko je pojeo voća? Je li jela dovoljno mesa? Možda je previše pred TV ekranom! Gdje da nabavim organsku hranu? To su neka od pitanja kojima svakodnevno razbijamo glavu mi kao roditelji. Ponekad u tom uistinu pretjeramo, pa se zadubimo u najsitnije sitnice, umjesto da sagledamo širu sliku.

Možda te zanima... Tata neurokirurg objasnio kako brine o mozgu svoje djece Vrtić

Dr. Sami, pedijatrica koja ima profil pod nazivom @thepedipals na TikToku, nedavno je objavila video u kojem je navela neke od stvari "o kojima se ne može pregovarati", a sve se tiču zdravlja i sigurnosti djece. Ona priznaje da ona to sve promatra kroz svoju profesiju, odnosno kako kaže "traumatizirana svojim pedijatrijskim obrazovanjem“.

"Ne želim da se roditelji opterećuju sitnim odlukama koje se donose iz dana u dan... Ne želim da se opterećuju hranom, vremenom ispred ekrana, proizvodima koje koriste, “ kaže Sami u videu. "Ali želim da znaju štete li svojoj djeci."

Zato ona uvijek na svom popisu ima neke stvari o kojima ne želi raspravljati i o kojima se ne može pregovarati, a sve se tiču zaštite djece. „To su stvari za koje mi je znanost dala objašnjenje zašto tako mora biti,“ kaže Sami. Evo koje su to:

Cijepljenje djece

Prvo na popisu je cijepljenje. Kada je riječ o znanosti i imunologiji, Sami ističe da su cjepiva najvažnije pojedinačno otkriće do kojeg smo došli i izravno su odgovorna za produljenje života djece.

"Želim da roditelji znaju da je većina cjepiva prilično univerzalna u cijelom svijetu, a ako postoje neke varijacije, to je povezano s onim što je najraširenije ili predstavlja veći rizik u određenoj zemlji. Sva cjepiva koja se preporučuju prošla su ispitivanja, gdje su odvagnuti rizici i dobrobiti, a dobrobit je veća od rizika", kaže Sami.

@thepedipals Replying to @Tori Hardwick ♬ original sound - The PediPals (Pediatric Pals)

Nema dijeljenja kreveta

To je nešto oko čega se uvijek lome koplja. Neki su izričito za, neki izričito protiv. "Dijeljenje kreveta bila je pomalo duga tradicija, ali kako smo se razvijali i učili više, naučili smo da dojenčad ne bi trebala spavati na madracima za odrasle", kaže Sami.

Dijeljenje kreveta može povećati rizik od gušenja i prerane smrti, dodaje Sami. "Dojenčad je najsigurnija kada se nalazi u vlastitom prostoru koji je posebno napravljen za dojenčad", kaže Sami.

Sami tvrdi da roditelji izlažu svoju bebu riziku koji je moguće spriječiti kada dijele krevet, zbog čega o tome ne želi uopće pregovarati.

Autosjedalice i boosteri

Još jedna stvar o kojoj se ne može pregovarati za Sami je sigurnost u automobilu. Sudari motornih vozila vodeći su uzrok smrti među djecom u SAD-u, prema podatcima.

Svaki put kad se dijete vozi u automobilu, trebalo bi biti na stražnjem sjedalu s odgovarajućim sigurnosnim sustavima — bilo da je riječ o autosjedalici, boosteru ili pojasu — prema njihovoj dobi, visini i težini. To može smanjiti rizik od ozbiljnih ozljeda i smrti, kako za djecu, tako i za odrasle.

I tu ne vrijedi ono „kako smo nekoć“, jer stvari su se promijenile otkad su se naši roditelji i bake i djedovi vozili kao mali u automobilima. "Sve se promijenilo posljednjih nekoliko generacija... i kako učimo više, sigurniji smo, naša djeca žive dulje i imaju manje nesreća i daleko manje smrtnih slučajeva koje je moguće spriječiti", kaže Sami.

Kacige

Nošenje kacige još je jedan korak o kojem se ne može pregovarati kako bi djeca bila sigurna i kako bi se spriječili loši ishodi, kaže Sami.

Osim razvoja motoričkih vještina, djeca imaju neproporcionalno velike glave u usporedbi sa svojim tijelima — zbog čega je vjerojatnije da će pasti i udariti glavom u usporedbi s odraslima. Posljedične ozljede mogu varirati od razderotina preko potresa mozga, do prijeloma lubanje i ozljeda mozga, što može dovesti do trajnog oštećenja ili smrti.

Iako nijedna kaciga nije 100% otporna na potres mozga, prema CDC-u, ispravno i dosljedno nošenje kacige može pomoći u zaštiti djece od teških ozljeda glave ili mozga. Djeca bi uvijek trebala nositi kacigu kada voze bilo što s kotačima, kaže Sami, što uključuje bicikle, romobile, role i skejtbord.

Sigurnost u vodi

Utapanje je vodeći uzrok smrti djece u dobi od 1 do 4 u SAD-u. Srećom, mnoga od tih utapanja ili ozljeda uzrokovanih vodom mogu se spriječiti. Roditelji bi trebali pokušati educirati djecu o sigurnosti u vodi i naučiti ih plivati ​​što je ranije moguće.

Utapanje se može dogoditi brzo i tiho zbog čega djecu nikada ne treba ostavljati samu ili izvan vidokruga dok su u vodi ili oko nje. "Djecu je potrebno pomno nadzirati", kaže Sami - bilo da to radi spasilac, roditelj ili ovlašteni čuvar vode.

Mnoga utapanja djece događaju se u kućnim bazenima. Ograde i vrata koja se zaključavaju mogu učiniti veliku razliku za sigurnost djece, kaže Sami. Idealno bi bilo da svi bazeni imaju četverostranu ogradu za bazen.

Možda te zanima... Zaštitničko roditeljstvo može pomoći izbjeći zdravstvene probleme u odrasloj dobi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.