Školarci 26. siječnja 2024.

Florida na korak do zabrane društvenih mreža mlađima od 16 godina

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ovaj zakon bude uistinu usvojen, bit će to najstroži propis vezan uz društvene medije i djecu u SAD-u, a usudit ćemo se reći i puno, puno šire. A vrlo je izgledno da će tako i biti!

Društvene mreže u kontekstu djece nam već doslovno izlaze na uši, diže nam se kosa na glavi i puna nam ih je kapa! Mogli bismo smisliti i upotrijebiti još koju izreku, a zapravo je to uglavnom najviše što ćemo napraviti po tom pitanju. Najčešće sve ostaje kako jest, ma koliko god vidjeli i shvaćali da nije dobro da djeca budu izložena tome.

Možda te zanima... Polovica roditelja smatra da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece Školarci

No, Florida je odlučila napraviti nešto po tom pitanju, i to ne bilo što, nego možda najodlučniji i najstroži korak – žele zabraniti društvene mreže svima mlađima od 16 godina, i to bez obzira na odobrenje roditelja. I ne, nije to tek ideja, nego je prijedlog tog zakona već odobren u Zastupničkom domu, a sada ide pred Senat na razmatranje. Zastupnički dom glasao je za ovaj zakon nazvan Florida House Bill 1 s velikom većinom od 106 glasova za i samo 13 protiv.

Platforme društvenih medija na koje bi se nacrt zakona odnosio uključuju sve stranice koje prate aktivnosti korisnika, dopuštaju djeci učitavanje sadržaja ili koriste značajke koje izazivaju ovisnost osmišljene da izazovu kompulzivno korištenje. Dakle, mogli bismo reći gotovo sve poznate društvene mreže.

"Poput digitalnog fentanila"

Državna zastupnica Fiona McFarland, republikanka, opisala je društvene medije kao "digitalni fentanil" (opioidni analgetik popularan u Americi) za djecu kada je predstavljala zakon u Zastupničkom domu. „To je poput digitalnog fentanila, a čak i najprisutniji roditelj ili najprilagođeniji tinejdžer nađe se u problemima kad pokuša zatvoriti vrata pred ovim značajkama koje izazivaju ovisnost,“ rekla je McFarland. I drugi republikanci su podržali ovaj prijedlog zakona, složivši se da platforme društvenih medija "iskorištavaju odrastanje djece".

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Većina platformi društvenih medija trenutno zahtijeva od korisnika minimalnu dob od 13 godina. ovaj prijedlog zakona omogućio bi ukidanje računa na društvenim mrežama koji pripadaju djeci mlađoj od 16 godina, uključujući brisanje podataka za već postojeće račune. Također, ovo bi od stranica društvenih medija zahtijevalo da koriste nove metode provjere dobi korisnika.

Inače, ovom se zakonu protive oni koji tvrde da krši Prvi amandman i roditeljska prava, dok su iz Mete, matične tvrtke Facebooka i Instagrama, ranije rekli da smatraju da bi odobrenje roditelja trebalo biti dovoljno za upotrebu društvenih medija kad se radi o maloljenicima, navodi The Associated Press.

Prevelik teret za djecu i roditelje

„Mnogi tinejdžeri danas koriste internet i aplikacije za prikupljanje informacija i učenje o novim mogućnostima, uključujući visoko obrazovanje, građanska ili crkvena okupljanja i vojnu službu,“ napisao je predstavnik Mete Caulder Harvill-Childs Odboru za pravosuđe Zastupničkog doma, a prenosi AP. „Zabranom korištenja tinejdžerima mlađima od 16 godina, Florida riskira da svoje mlade ljude stavi u nepovoljniji položaj u odnosu na tinejdžere drugdje.“

Prikladno i baš u pravo vrijeme, Meta je ovih dana najavila niz novih sigurnosnih mjera za tinejdžere, uključujući ograničavanje privatnih poruka stranaca i uvođenje nove roditeljske kontrole.

Prošle godine je američki kirurg dr. Vivek H. Murthy pozvao na provođenje dodatnih istraživanja kojima bi se utvrdio opseg utjecaja društvenih medija na mentalno zdravlje mladih. „Teret zaštite mladih većinom pada na djecu, adolescente i njihove obitelji,“ napisao je Murthy u svom savjetu, te istaknuo da se „teret smanjenja rizika od štete društvenih medija ne može se staviti na ramena djece i roditelja.“

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca ne žele da roditelji objavljuju njihove slike na društvenim mrežama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.