Roditelji Sretna mama 08. listopada 2023.

Mame objavljuju samo pozitivne objave na društvenim mrežama, kako bi odvratile pažnju od pravih osjećaja

Foto: Freepik ; Mnoge su majke upozorile da društvene mreže često ne odražavaju stvarnost.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novopečene majke objavljuju samo pozitivne objave na društvenim mrežama kako bi odvratile pažnju od svojih pravih osjećaja, pokazalo je istraživanje.

Biti mama, biti roditelj ponekad je zaista teško. Prvih godinu dana majčinstva pravi je izazov, a posebno je teško kada se po prvi puta nađemo u potpuno novoj ulozi - mame. Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji provedeno u sklopu kampanje #LoveBeatslLike, koja za cilj ima promicanje mentalnog zdravlja mama, trećina novopečenih mama priznala je da na društvenim mrežama dijeli samo pozitivne objave o roditeljstvu.

Gotovo polovica od 1.000 anketiranih majki u Velikoj Britaniji priznalo je da koristi društvene medije kao odvraćanje od osjećaja usamljenosti tijekom prve godine roditeljstva. Štoviše, gotovo dvije trećine (64 posto) vjeruje da ono što druge mame odluče objaviti na internetu nije uvijek njihova stvarnost, a 44 ​​posto mama je priznalo da se uspoređuju s drugim majkama na Facebooku i Instagramu.

Općenito, novim je mamama prva godina života njihove bebe bila izazovnija, stresnija i kaotičnija nego što su očekivale. Istraživanje je otkrilo da neki od najvećih izazova uključuju nedostatak sna, stalnu brigu i pokušaj da opravdaju, često nerealna očekivanja okoline.  Druge prepreke tijekom prve godine su bile osjećaj gubitka identiteta, shvaćanje da vrijeme više nije njihovo i osjećaj odvojenosti od prijatelja.

postporođajna depresija Možda te zanima... Niste same: Svaka peta žena suočava se s psihičkim teškoćama u trudnoći ili nakon porođaja Roditelji

Virtualni svijet

Tijekom jednog uobičajenog tjedna, mame su u prosjeku imale dva posjeta prijatelja, šest tekstualnih ili WhatsApp poruka od prijatelja i četiri poruke na društvenim mrežama. Novopečene majke u prosjeku dnevno provedu osam sati i 21 minuta samo s bebom. Čini se da na društvenim mrežama pokušavaju nadoknaditi (izgubljene) druženja i povezanost s drugim ljudima. 

Mnoge su majke upozorile da društvene mreže često ne odražavaju stvarnost. Komičarka i majka Ellie Taylor rekla je: „Fotografije beba i mama na društvenim mrežama su prekrasne, ali iza tih fotografija mogla bi stajati iscrpljena i ponekad usamljena novopečena mama koja treba malo više ljubavi - u stvarnom svijetu. Lajkovi nisu dovoljni. Ljudima koje volimo potrebno je mnogo više od emotikona."

Mamama je potrebna podrška - i u stvarnom životu!

“Kroz naše smo istraživanje otkrili da, iako majčinstvo donosi mnoge radosti, ono može biti i nevjerojatno izazovno i teško. Mnoge majke žele da mediji više piše i o drugoj strani majčinstva, o usamljenosti i izazovima s kojima se susreće novopečene majke.", kazala je Leah Dyckes, pokretačica ove hvalevrijedne inicijative te dodala: "Želimo potaknuti ljude da učine korak dalje od društvenih mreža i kroz male geste, fizičku povezanost i malo više ljubavi pokažu mamama da nisu same."

Možda te zanima... Depresija 'mame koja ne radi' je stvarna i zapamti da nisi sama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.