Školarci 11. listopada 2023.

Evo što bi današnji klinci mogli naučiti od klinaca iz 90-ih godina

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka generacija nosi svoje – kako loše strane, tako i vrijednosti. Iako nam se čini da su današnje generacije klinaca nekom logikom ispred onih iz 90-ih, nije baš sve uvijek kako se čini.

Spajanje na Internet koje možeš čuti, žice posvuda, jedan crtić dnevno, nepostojanje mobitela… To su stvari koje današnji klinci ne mogu tako lako razumjeti, uza svu tehnologiju koja im je danas na raspolaganju. Nekad se oni koji su bili klinci 90-ih – dakle, današnji roditelji – osjećaju po tom inferiorniji od današnjih „gejmera“.

Možda te zanima... Žustra rasprava na društvenim mrežama: Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih? Roditelji

No, znaš što? Stvarnost je malo drukčija, samo ovisi o tom s kojeg aspekta gledaš. Generacije koje su živjele i preživljavale s manje… svega, sigurno imaju mnoge vještine zbog kojih bi se današnji klinci posramili, a danas su gotovo nepostojeće među djecom. Evo koje bi lekcije mogli klinci iz 90-ih naučiti današnje klince.

Strpljenje je vrlina

Skoro sve što poželiš ovih dana može biti tvoje u roku od nekoliko minuta: tvoja omiljena epizoda omiljene serije, igračke s drugog kraja svijeta, gotova večera. Ali djeca 90-ih, koja nisu mogla jednostavno pogledati ono što žele kad žele, nego su iščekivala danima željeno, znaju da je ponekad prava magija baš u čekanju.

Dosada može biti dobra stvar

Devedesete. To vrijeme kad – nije bilo ničeg. Nisi imao tu raskoš interneta i surfanja u cilju ubijanja dosade. Telefon je služio samo za razgovore s ciljem. A kad bi se koristio u druge svrhe, roditelji bi gubili živce. Kad današnjim klincima kažeš da ostave ekrane, obično ostanu u mjestu ne znajuči što napraviti i kamo krenuti. Oni ne znaju kako ispuniti vrijeme u kojem ti je dosadno. Izađi van i pronađi prijatelja s kojim ćeš se igrati, uzmi bojice i crtaj, izmisli igru s braćom i sestrama. Za klince iz 90-ih ti su sati dosade postali najzabavniji i najkorisniji od svih. Današnji klinci to ne znaju.

Svi imamo neugodnu fazu

Naravno, u ovoj eri društvenih medija izgleda kao da današnji „predtinejdžeri“ i tinejdžeri blistaju bez ikakvog truda. No, oni koji su doživjeli smješkanje za školsku fotku s ustima punim aparatića za zube, s debelim naočalama ili čudnim frizurama: znaju cijeniti to kad jednog dana pogledaju fotografije i shvate koliko su bili divni i kako su zapravo bili prava djeca. Današnji klinci vide kako tinejdžeri mogu izgledati, kroz filtre i sva ostala poboljšanja, pa osjećaju kao da su sami na svijetu koji se tako osjećaju.

Briga za planet je važna, kao i briga o drugima

Iako nam se čini da djeca danas znaju puno više o očuvanju okoliša, činjenica je da su djeca iz 90-ih imala veću svijest o, na primjer, tom da se smeće na baca na ulicu. Danas znamo sve o razvrstavanju otpada, gdje ide što, kako se reciklira, što se ne baca i brinemo o Zemlji na puno načina imajući na umu klimatske promjene. No, mnoga djeca nemaju svijest o tom da se ne baca smeće na tlo.

Moraš paziti na svoj Tamagotchi ili će umrijeti

Tko nije nastradao zbog tog što je potajno želio nahraniti svog Tamagotchija tijekom sata matematike? No, da. Cilj ti je bio održati tog pikseliziranog ljubimca na životu. Nije bilo druge opcije jer nisi želio da umre. Današnji klinci imaju modernije verzije kompjuteriziranih kućnih ljubimaca, ali kao i sa svim ostalim, brzo ih napusti želja za održavanjem ljubimca na životu. Ta, stvorit ćeš drugog, ionako. Odgovornost i ustrajnost su zasigurno lekcije koje bi današnjim klincima dobro došle.

Ne mora svaki trenutak postati viralan

Ooo, ovo je jedna tako važna lekcija, koja bi možda najteže pala današnjim klincima. Jer – ako nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo, zar ne? A djeca 90-ih znaju da niti jedan post na društvenim mrežama nije dovoljno dobar da se zbog njega propusti i minuta igre sa svojim najboljim prijateljima ili obitelji vani. Vožnja biciklom po kvartu s prijateljicama i lakiranje noktiju u plavo bez fotke kao dokaz ne može nikad biti jednako kao izvještaj o tom na Instagramu. Ne mora sve biti snimljeno ili objavljeno na TikToku da bi zadržalo trajno mjesto u tvom srcu.

Možda te zanima... Više od polovice generacije Z odmah bi bili uspješni influenceri da im se pruži prilika Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.