Školarci 15. siječnja 2024.

Pobuna tinejdžera: Prekrivaju nos na fotografijama jer ne žele na društvene mreže

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije stvar u tom da oni ne žele biti na društvenim mrežama, ali ne žele biti na roditeljskim profilima, pa su pronašli način kako udovoljiti objema stranama.

Generacija Z oduvijek je željela biti na društvenim mrežama. I vole se fotografirati, u to nema sumnje. Možda ne koliko i milenijalci, koji su usavršili takozvani duck face i lude face za najbolje fotografije, ali vole se fotkati. Sve su objavljivali, sve se moglo i smjelo objaviti i na tuđim profilima i nije bilo baš nikakvih problema.

Možda te zanima... Nije isto gledaju li prije spavanja televizor ili se dopisuju na mobitelu? Tako kaže istraživanje Školarci

Nisu ni današnji tinejdžeri puno drukčiji, ali postoji jedna ključna razlika između ove dvije generacije – roditelji milenijalaca nisu bili na društvenim mrežama. Upravo zato milenijalci nisu bili izloženi toj „opasnosti“ – opasnosti od objave vlastitih fotografija na društvenim mrežama svojih roditelja. A znamo da roditelji nemaju filtera – i da su njima sve fotografije djece jednostavno divne.

Roditelji generacije Z su na društvenim mrežama. Svim društvenim mrežama. I generacija Z kaže da više ne želi biti na roditeljskim profilima na društvenim mrežama. Pa su zato pokrenuli novi trend – pokrivanja nosova na fotografijama.

Ovaj trend „pokrivanja nosa“ postao je viralan kada su influenceri Paris i Tyson Fury podijelili obiteljsku fotografiju na društvenim mrežama. Njihova 13-godišnja tinejdžerica Venezuela na toj je fotografiji pokrivala lice. Njezini su vršnjaci to primijetili, naslutili razlog i ubrzo prihvatili ovu ideju kao genijalnu, pa se trend začas proširio društvenim mrežama i ubrzo su mnogi tinejdžeri diljem svijeta prekrivali lica na fotografijama na kojima nisu željeli biti.

Naime, ova djeca još uvijek pokušavaju ugoditi svojim roditeljima i biti na obiteljskim fotografijama, ali mnogi su roditelji bili zatečeni činjenicom da odjednom pokrivaju svoja lica i ne pristaju na drukčije fotografije, a neki su se čak i zabrinuli.

Zabrinuli su se

The Sun je prenio izjavu mame 13-godišnjaka, Michelle Harris: „Nakon nekoliko pokušaja da napravim savršenu božićnu obiteljsku fotografiju, okrenula sam se svom tinejdžeru i upitala ga: 'Zašto?'. Je li sve u redu? Zašto se više ne želiš pojaviti na obiteljskim fotografijama?’“ Čak je pomislila da je u pitanju maltretiranje neke vrste.

No, sin joj je objasnio da jednostavno ne želi da se njegovo lice, odnosno njegova prepoznatljiva fotografija pojavi na njezinim društvenim mrežama jer bi ga tad mogli zezati.

Pokrivanje lica je, dakle, način da potencijalno izbjegnu zadirkivanje, jer za današnje tinejdžere objavljivanje njihovih fotografija na društvenim mrežama roditelja, po mogućnosti uz tagiranje, potpuno je užasavajuće.

Roditelji, zapravo, ne vide posebno zlo niti tragediju u ovom, nego samo ideju zbog koje žele zabilježiti sve važne prekretnice svoje djece — njihov prvi korak, svaki zub, aparatić, polazak u školu… Upravo zato ponosno objavljuju na svojim profilima društvenih mreža bez razmišljanja koliko to može biti štetno za djecu unutar njihove vlastite društvene grupe na mreži.

Hm, mišljenje današnjih roditelja o ovom je vrlo raznoliko, sigurni smo. Jedni su ionako protiv objavljivanja bilo kakvih fotografija djece na društvenim mrežama, i to je sasvim u redu. Drugi, pak, objavljuju jer u tom ne vide ništa loše – i to je, opet, u redu, ako se oni slažu s tim. No, činjenica je da su tinejdžeri u osjetljivoj fazi, a svi se sjećamo svojih fotografija iz tog doba i straha da naši roditelji nekom ne pokažu pogrešnu sliku. A sad te slike može vidjeti – gotovo svatko u okolini. Razumijemo problem.

A opet, ako smo mi patili zbog ovakvih i onakvih fotografija, koje čak nismo niti vidjeli unaprijed niti imali mogućnost klikanja 10 istih, zašto bi njima bilo drukčije?!

Ma, samo se šalimo, naravno!

Možda te zanima... 'Nema ništa za jesti u kući?!' Mama poludjela zbog svojih tinejdžera i mnogi razumiju Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.