Vrtić 19. srpnja 2023.

5 najvećih pogrešaka koje radiš kao roditelj na društvenim mrežama

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otprilike otkad su se pojavile društvene mreže vodi se rasprava o tome treba li djecu objavljivati na njima ili ne. Jedni će uvijek i izričito reći – ne, dok drugi neće imati problema s tim da objave bilo kakve fotografije svoje maloljetne djece.

U posljednje se vrijeme ponovno još malo više vodi rasprava o dijeljenju fotografija i videa djece na društvenim mrežama. Ovaj je fenomen poznat i kao „sharenting“, a često se spominje zapravo u kontekstu u kojem se roditelji na ovaj način pomalo hvale svojom djecom na društvenim mrežama. Ipak, tu je i onaj dio roditelja koji ističu da je to najzgodniji način dijeljenja života svoje djece s ljudima koji su nam bliski, a ne žive u blizini.

Možda te zanima... Moderni bonton: Kako reći drugima da ne stavljaju slike tvog djeteta online? Vrtić

O tom se može raspravljati nadugačko i naširoko, ali činjenica je da se napredak umjetne inteligencije i načina na koji se ona može koristiti, sve češće spominje kao još jedna opasnost izlaganja djece očima virtualnog kruga ljudi. Ova su upozorenja, čini se, ipak napravila nešto dobro u ovom pogledu, jer je jedna anketa provedena u Americi pokazala da je čak 79 posto roditelja prestalo dijeliti detalje o svojoj djeci zbog sigurnosti.

Možda je vrijeme da svi nanovo o tom razmislimo, a evo koje su najveće greške koje radiš:

Ne raspravljaš o (ne)sigurnosti društvenih medija u svom domu

Naša djeca odrastaju u digitalnom dobu i povezana su više nego ikada. Iako ova generacija djece vjerojatno poznaje tablete i razumije sve detalje smartphonea bolje od nas, lako je zaboraviti da oni još uvijek moraju puno toga naučiti i da nisu toliko vješti kad treba ustanoviti rizike društvenih medija. Nemojte zamijeniti njihovu pamet sa sposobnošću donošenja dobrih odluka na internetu.

Uvid u aktivnosti djeteta na društvenim mrežama omogućuje roditeljima da osmisle kućna pravila koja postavljaju jasne granice i očekivanja.

Objavljuješ fotografije koje otkrivaju osobne podatke

Objavljivanjem fotografija svoje djece na internetu možeš nesvjesno otkriti cijeli niz osobnih podataka, kao što su datumi rođenja i lokacije, koje internetski grabežljivci mogu koristiti zlonamjerno. Fotografija s prvog ili zadnjeg dana škole djeluje dovoljno nevino - ali ako je vaše dijete ispred škole ili drži pohvalnicu, moglo bi odati školu koju pohađa. Pretjerano dijeljenje osobnih podataka na internetu čini obitelji izloženijima riziku.

Online predatori mogu prikupiti informacije o djetetu, nadzirati aktivnosti obitelji i potencijalno koristiti slike na načine na koje ne želiš.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Objavljuješ fotografije druge djece bez dopuštenja

Nevjerojatno je važno voditi računa o objavljivanju druge djece u svojim objavama, na primjer sa školskih događanja, sportskih događaja ili obiteljskih okupljanja. Roditelji bi uvijek trebali tražiti dopuštenje prije nego što objave drugo dijete na svojim računima na društvenim mrežama. Ako na bilo koji način nisi sigurna, bolje je biti oprezan nego žaliti.

Ne prilagođavaš postavke privatnosti

Već smo utvrdili da bi izlaganje osobnih podataka djeteta moglo predstavljati značajne rizike za njihovu sigurnost i dobrobit. Zato je od iznimne važnosti da roditelji prilagode postavke privatnosti platformi društvenih medija koje koriste. Pristup bi trebao biti ograničen na osobe od povjerenja.

Obavezno odvoji vrijeme i prouči postavke privatnosti platforme na kojoj želiš dijeliti sadržaj jer uvijek postoje nove značajke koje se uvode. Uglavnom svugdje možeš svoj profil učiniti privatnim, ali i odabrati koji pratitelji mogu vidjeti ili komentirati tvoju priču i objave.

No, i pored tog dobro je prije nego što pritisneš objavi, provjeriti da sadržaj ne uključuje informacije koje ne želiš da stranac zna. Hakeri mogu iskoristiti informacije za podnošenje zahtjeva za kreditne usluge ili čak ukrasti identitet vašeg djeteta.

Objavljuješ neugodan sadržaj

Da, taj video vašeg djeteta kako proživljava tantrum u trgovini ili ta fotografija na kojoj je dijete golo na plaži mogu se činiti predobrima da ih ne objavite u tom trenutku. Ali razmisli o tome kako bi se tvoja mala djeca mogla osjećati kad to pronađu na internetu za deset godina.

Ako već dijeliš fotografije i ostali sadržaj na društvenim mrežama, neka ti uobičajena praksa bude da to bude – pozitivan sadržaj. Zaboravi na negativne objave - bilo da se radi o nečemu što bi tvom djetetu moglo biti neugodno ili informacijama ili aspektima njegova života koji bi se smatrali privatnim. Objavljivanje neugodnih ili pretjerano privatnih aspekata života djeteta na društvenim mrežama može negativno utjecati na tvoj odnos s djetetom, jer će potencijalno ugroziti njegovo trenutno ili buduće povjerenje u tebe kao roditelja. Također ih može ugroziti jer bi moglo potaknuti maltretiranje vršnjaka koji vide taj sadržaj.

Sve u svemu…

Razmisli prije objavljivanja. Nema ničeg lošeg u dijeljenju nekih važnih trenutaka tvog djeteta s obitelji i prijateljima na internetu, ali svakako prvo uzmi u obzir sve ove čimbenike. Razmotri sigurnost svog djeteta, njegov digitalni otisak i želje drugih roditelja prije objave.

Možda te zanima... Objavljivanje fotografija djece na internetu može imati 'ozbiljne posljedice' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.