Vrtić 24. srpnja 2023.

Mama u očaju: Žao mi je što sam moje dijete proslavila na mrežama, to je bila greška

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U posljednje se vrijeme puno govori o djeci i njihovih fotografijama na društvenim medijima, a roditelji imaju podvojena mišljenja. Neki su za, neki protiv, a ova mama je s jedne strane prešla na drugu…

Možeš biti ona mama koja objavljuje fotografije svoje djece na društvenim mrežama, a možeš biti i ona koja je izričito protiv tog. Nitko ti ne može zabraniti niti nametnuti niti jedno niti drugo. No, ako probaš jedno, možda se predomisliš i u potpunosti promijeniš mišljenje, iako to nikad prije ne bi pomislila. To se dogodilo mami Katarini Strode, čija su djeca bila zvijezde njezinih sadržaja na društvenim mrežama.

Možda te zanima... 6 vrsta dječjih fotografija koje ne bi trebali objavljivati na društvenim mrežama Roditelji

Ova ambiciozna influencerica i mama dvoje djece počela je dijeliti slike svoje djece na Instagramu i TikToku još dok su oni bili u maternici. Nakon što je rodila svoje mališane, danas  4-godišnju kći i 3-godišnjeg sina, redovito je objavljivala njihove snimke kako se igraju u parku ili brčkaju u kupaćim kostimima na plaži, misleći da će njezinih više od 40.000 pratitelja uživati ​​u gledanju ovih slika.

No, u proljeće 2022. dogodilo se nešto što je u potpunosti promijenilo mišljenje ove influencerice. Naime, njena kolegica mama vlogerica otkrila je tada da je neka nepoznata osoba na internetu objavljivala njezine fotografije na lažnim TikTok računima, pretvarajući se da su to njena djeca.

To je saznanje za mamu Katarinu bilo poput alarma koji se oglasio i otad se ona zalaže protiv objavljivanja djece na društvenim mrežama, te upozorava na to. “Doslovno me prošla jeza od tog,” rekla je Katarina za The Post. “Nikada nisam razmišljala da postoje ljudi, koji bi mogli nauditi mojoj djeci, koji bi mogli spremati njihove slike na svoje telefone i raditi s njima što god žele.”

@katarinastrode another disclaimer: if you post your kids I do not care 🫶🏼 #kids #kidssafety #kidsonline #kidsontiktok #momlife #momthoughts #mom ♬ original sound - Katarina

Nakon što je objavila jedan od svojih videa u kojem je ispričala zašto je prestala objavljivati svoju djecu na društvenim mrežama, brojni su se roditelji javili kako bi izrazili žaljenje što su svoje dijete „proslavili na društvenim mrežama".

Nakon što je osvijestila ovaj svoj strah, Katarina je provela sate arhivirajući i brišući svaku objavu koja je sadržavala imena i lica njezine djece. I nije to bilo nimalo lako, budući da je godinama entuzijastično dijelila fotografije i videe. No, zahvalna je zbog činjenice da je uklonila fotografije svoje djece prije drastičnog razvoja umjetne inteligencije, na koju se sve češće upozorava u ovom kontekstu.

Prema nedavnoj analizi Washington Posta, pornografske slike djece koja su načinjena umjetnom inteligencijom mogle bi postati takve da bi uskoro moglo biti vrlo teško odrediti je li slika stvarna ili je generirana umjetnom inteligencijom. Oni koji se time bave mogu bilo koju fotografiju djeteta pretvoriti u bilo što, pa čak i kako bi izgledali kao odrasle osobe.

Istina je da mnogi roditelji mijenjaju mišljenje o objavi fotografija djeteta na internetu, a sve je manje onih koji objavljuju fotografije na kojima se vidi lice djeteta. No, ako ste među onima koji su kao Katarina objavljivali fotografije, pa sad želite „vratiti vrijeme unatrag“, uzmite si vremena i obrišite fotografije ili ih na provjereni način zaštitite.

Nije lako, ali se isplati!

Možda te zanima... 5 najvećih pogrešaka koje radiš kao roditelj na društvenim mrežama Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.