Školarci 20. svibnja 2024.

Evo kako kroz 'gejmanje' možeš dijete naučiti baratati novcem

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam se čini da tom igranju igrica jednostavno ne možemo stati na kraj, a nekad nismo čak ni sigurni je li u redu to potpuno braniti. Pa zašto onda ne iskoristiti to kao priliku za učenje?

Igranje igrica, igranje računalnih igara, gejmanje, igranje videoigara, gubljenje vremena pred ekranom – možemo to zvati kako god hoćemo, možemo o tom imati mišljenje kakvo god imamo mi kao roditelji. No, činjenica je da oni klinci koji se „navuku“ na igranje igrica u bilo kojem obliku, teško od njih odustaju. Naravno da kao roditelji nećemo dozvoliti pravu, istinsku ovisnost o igricama i da ćemo se na vrijeme pozabaviti time, jer to nije dobro. Ali u nekoj mjeri ipak ćemo dopustiti i ovaj oblik razonode.

Možda te zanima... 6 znakova da je dijete ovisno o igricama i kako mu pomoći da se oslobodi te navike Školarci

Pa kad se već zabavljaju na taj način, zašto to ne iskoristiti kao priliku za učenje, i to o – novcu. Kako igrice mogu pomoći djecu učiniti financijski pismenima? Zapravo u vrijeme modernih igrica vrlo lako. Naime, većina igrica koje klinci igraju „na duže staze“ pružaju mogućnost kupovine različitih predmeta, potrepština, oružja, „skinova“ i sličnog – ovisno o tipu igrice – unutar igrice. Da, neke 'novčiće' skupljaš igranjem, a neke možeš dobiti samo uplatom pravog, stvarnog novca.

Jedan je tata, Ray Pastore, inače profesor informatike, za portal MacaroniKid ispričao kako supruga i on potiču svoju djecu da nauče upravljati novcem kroz igrice. On je, kaže, odavno prepoznao vrijednost videoigara kao prilika za učenje raznih novih stvari, a jedna od njih je i financijska pismenost. Da, kroz videoigre djeca mogu naučiti zaraditi, uštedjeti i planirati novac.

Evo na koja četiri načina on koristi igrice za podučavanje djece financijskoj pismenosti.

4 načina korištenja igara za podučavanje financijske pismenosti

1. Stvori sustav za zarađivanje valute u igri obavljanjem kućnih poslova

Ovaj tata napravio je sa suprugom tablicu kućanskih poslova s njihovom 'vrijednosti'. To su jednostavniji poslovi, prilagođeni dobi — čišćenje sobe i pranja zubi — ali i oni nešto malo kompliciraniji za one starije — čišćenje dvorišta, na primjer. Kad obave zadatak, mogu zaraditi ranije dogovorenu svotu novca. To može biti tjedna 'plaća' i oni sami mogu odlučiti kako potrošiti taj novac.

2. Postavi proračun za igre

Osim onog što zarade obavljanjem poslova, mali gejmeri mogu dobiti novac, odnosno valutu za igricu, još i ako naprave ili postignu nešto posebno, za što su se puno trudili. Na primjer, jako dobra ocjena za koju je dijete puno učilo i strepilo od tog što će dobiti ili poseban uspjeh u izvanškolskoj aktivnosti. No, ono što moraju znati je da ako uporno traže još novca, ne mogu ga tek tako dobiti.

Budući da su neki predmeti u igrama često vremenski ograničeni, djeca će biti ustrajna u želji da dobiju novac za to nešto ako su sigurni da bi im moglo uskoro „izmaknuti“ i zauvijek nestati. To je dobra lekcija koja bi mogla klince naučiti štedjeti za te rijetke i posebne artikle.

3. Dopusti im da griješe

Ponekad financijska pismenost za djecu znači i - pogrešku. Sigurno će u početku donositi loše odluke sa svojim novcem u igri, ali to im moraš dopustiti. Kad shvate da su sav novac potrošili na nešto što zapravo nisu željeli, to će poslužiti kao vrijedna lekcija.

Također, važno im je govoriti o važnosti donošenja promišljenih odluka i savjetovati im da se suzdrže od impulzivnih kupnji. Možeš im predložiti da pričekaju dan ili dva kako bi mogli utvrditi žele li doista neki predmet.

4. Razgovarajte o pobjedama

Financijska pismenost za djecu također uključuje pobjede. U nekim igrama možeš i prodavati predmete, pa je i to način zarade – sjajno! Kad razgovarate o pobjedama u igricama, ne zaboravite razgovarati i o onom što će napraviti sa svojim novcem, odnosno što sve može tako naučiti, uz moguće savjete.

Važno je djetetu pojasniti i govoriti o tome koliko se zapravo razlikuje stvarni novac od virtualnog, te isto tako koliko se razlikuju kupljeni „opipljivi“ i oni kupljeni u virtualnom svijetu. I jednako je važno govoriti o sigurnosti kupovine na internetu.

Možda te zanima... 8 pogrešaka vezanih uz novac koje ne želiš napraviti s djetetom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.