Vrtić Igre za djecu 08. lipnja 2020.

Četverogodišnjak dnevno provede šest sati igrajući videoigre

Foto: Instagram/naomikisted
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

TV voditeljica priznala je kako sinu dopušta da se satima zabavlja videoigrama. Tako je sigurnija jer zna da maleni ne skače okolo po kući i da se neće ozlijediti, kaže mama

Majka dvoje djece smatra da njezinom sinu Roccu (4) igranje videoigara po šest sati na dan ne šteti, a ona je, kaže, tako sigurnija jer on onda ne trči unaokolo po čitave dane, ispričala je za The Sun.

No, ova metoda ipak ju je ispala mnogo skupljom nego da je unajmila dadilju, jer je maleni tijekom karantene potrošio 700 funti kupujući razne videoigre i igračke na eBayu i Amazonu. 

Naomi i suprug Haydn (46), uspjeli su otkazati neke sinove narudžbe s interneta i vratiti dio novca, no ni nakon njegove on-line avanture ne razmišljaju da mu zabrane upotrebu interneta. 

računalo kompjuter ovisnost Možda te zanima... Zbog televizije i mobitela kasni jezično-govorni razvoj kod djece Školarci

Naime, Naomi je sa sinom tijekom karantene podučavala kod kuće, a on se od utorka vratio u vrtić. Rocco, priča mama, odmalena voli videoigre koje je na njezinu mobitelu počeo igrati s 18 mjeseci starosti. 

Igrao ih je na svemu što mu je došlo pod ruku - mobitelu, iPadu, laptopu. Skroz je zeznut, u stanju je prikrasti se i uzeti moj mobitel, pa otići u sobu. Zna mi ga uzeti i dok sam pod tušem, priča mama. Dječak ima i svoj iPad, dali su mu stari, kažu roditelji, nisu mu kupovali novi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Isted (@naomikisted) on

"Najdraže aplikacije su mu Minecraft i Roblox na kojem ima na stotine različitih igara. Toliko u tome uživa da je, tijekom karantene, kreirao svoje igrice na Robloxu. Rekao mi je: Mama, pogledaj moj profil, napravio sam neke igre. Ostala sam zapanjena", govori. 

Da može, Rocco bi po cijele dane provodio na iPadu. Dopuštam mu da se igra dva sata ako moram obaviti neki poslovni poziv pa ne mogu o njemu brinuti. Dakle, dopuštamo mu da se igra po nekoliko puta po dva sata, obično provede po šest sati online na dan. 

dječak računalo kompjuter Možda te zanima... 5 savjeta kako pomoći djetetu da pobijedi ovisnost o videoigricama Vrtić

"Moram ga nečime okupirati dok radim. Dok se igra na kompjuteru znam da je siguran, da ne trči uokolo po kući i da neće pasti i ozlijediti se", kaže Naomi dodajući da zna da će dječak tako biti tih te da neće vikati i svađati se sa sestrom Fleur (10), dok ona razgovara ili radi nešto za posao. 

No, njegov hobi nije baš isplativ, jeftinije bi bilo unajmiti dadilju. Roditelji kažu da ne znaju kako malenom to uspijeva i nemaju ideju kako je uspio potrošiti 700 funti u osam tjedana koliko je trajala karantena u Velikoj Britaniji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Isted (@naomikisted) on

"Uspio je ući u moj i suprugov PayPal račun, pa je kupovao videoigre, ali i igračke", kaže nastavljajući da se za rođendan 'počastio' i da si je na Amazonu kupio igračku. 

"Nemamo pojma kako je on to sve izveo jer smo na mobitelima postavili roditeljske zabrane, a on je ipak sve odradio. To traje neko kratko vrijeme, prije bih dobivala notifikacije i za najmanje kupnje na mom računu, čak i za one od 2 do 6 funti. No, za vrijeme karantene dobila sam notifikaciju da sam na Apple storeu potrošila 89 funti. Pomislila sam 'Pa nisam ništa kupila'. Zatim sam išla provjeriti i shvatila da je naručio Roblox - govori mama dodajući da je četverogodišnjak prošli tjedan odradio narudžbu od 300 funti",kaže i dodaje da bi se smijala, ali da joj tada baš nije bilo do smijeha. 

Možda te zanima... 7 stvari zbog kojih videoigrice pozitivno utječu na djecu Školarci

"Bila sam prestravljena. Mislila sam da želi napraviti svoj YouTube profil na kojem će objavljivati videa, no ispalo je da nije tako", priča mama te kaže da su uspjeli otkazati neke sinove narudžbe i za neke dobiti povrat novca. Neki su je servisi odbili, iako im je objasnila što se dogodilo. 

"Kad smo shvatili što se događa, objasnili smo mu da to ne smije raditi, da je takvo ponašanje nedopustivo i oduzeli smo mu sve uređaje na 24 sata, ali njega to nije nimalo dirnulo. On i dalje radi po svom", govori Naomi i dodaje da će promijeniti sve lozinke na uređajima, da će morati nešto smisliti kako bi malenog spriječili 'u zločinu'. 

"Muž i ja smo izvadili jednu kutiju u koju smo pospremili sve uređaje kako bi Rocca 'skinuli' s tehnologija', no on se snašao i prokljuvio kako će igre igrati preko pametnog TV-a. Sada smo i daljinski upravljač sakrili", govori. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Isted (@naomikisted) on

"Kad je bio manji, ljudi su mi govorili da nije dobro da djeca puno koriste tehnologije, osobito društvene mreže. No, ako smo mi odrasli non-stop na tim istim uređajima, kako to možemo zabraniti djeci?", pita se. 

Pomalo očajna mama smatra da će njezin sin biti informatičar kad odraste. Kada vaše dijete ima neki dar, taj dar treba poticati, smatra. 

"Na početku karantene prva četiri tjedna sam pokušavala spojiti laptop sa stolnim računalom kako bih mogla raditi na većem ekranu. Na kraju sam upitala Rocca za pomoć. Pronašao je kablove, downloadirao softvere, uredio postavke i sve mi složio kako sam htjela. To je bilo preludo. Skroz je zaluđen tehnologijama i uživa u tome", govori mama te nastavlja da svaki puta kada malenog želi odvesti na vožnju biciklom, totalno promijeni raspoloženje. Počne vrištati i protestira govoreći da ne želi ići. 

"No kada na kraju ipak izađemo van, uživa. Mislim da je ključ u balansu, radimo na tome da ipak cijele dane ne provodi zalijepljen za uređaje. Znam da se mnogi roditelji ne slažu sa mnom i da svojoj djeci ne dopuštaju pristup tehnologijama, ali moj posao je potpuno ovisan o tehnologijama i internetu. S druge strane, svjesna sam opasnosti koje donose društvene mreže, no mislim da sam u boljoj poziciji od roditelja koji o tome ipak ništa ne znaju. Stalno pratim što radi te znam da se ne dopisuje sa strancima. Uvjerena sam da će mnogi roditelji misliti da sam luda, ali nije me briga. Moja su djeca sigurnija jer ja razumijem svijet u kojem se igraju", kaže za kraj. 

Možda te zanima... Aktivno provedeno vrijeme ispred ekrana ima koristi za djecu, pokazuju istraživanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.