Školarci 12. ožujka 2024.

Slušalice su sve veća prijetnja za dječji sluh, a stručnjaci ozbiljno upozoravaju na to

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoga bi mlađa djeca mogla trajno oštetiti svoj sluh puštanjem glasne glazbe koju slušaju na slušalicama za uši. Otkrilo je to novo istraživanje.

Slušanje glazbe, kao i raznih drugih sadržaja na raznim platformama danas je sasvim uobičajeno – kroz slušalice. Od najranije dobi svi već slušaju glazbu i ostalo na slušalice. Naime, svatko ima svoj ukus i svoje odabire što se sadržaja tiče, a svatko isto tako želi svoj mir dok sluša taj sadržaj. Kako roditelji, tako i djeca. No, znamo da naše uši nisu baš isto što i dječje uši…

Možda te zanima... Istraživanje dokazalo: Više vremena pred ekranima - sporije usvajanje jezičnih vještina Vrtić

Prema anketi provedenoj na nacionalnoj razini u SAD-u, dva od tri roditelja kažu da njihovo dijete u dobi od 5 do 12 godina redovito sluša glazbu i druge sadržaje na slušalice – one vanjske ili one manje, koje se stavljaju u uši. To uključuje polovicu djece u dobi od 5 do 8 godina, što je opasno rana dob za izlaganje ušiju dugotrajnoj buci, kažu zdravstveni stručnjaci.

„Posljednjih godina uglavnom smo bili zabrinuti zbog pretjerane upotrebe audio uređaja kod tinejdžera,“ rekla je dr. Susan Woolford, pedijatrica sa Sveučilišta u Michiganu i suvoditeljica provedene ankete. „No, slušalice su postale sve popularnije i raširenije među mlađom djecom, redovito ih izlažući intenzivnijoj buci.“

Woolford je pojasnila kako su mala djeca osjetljivija na potencijalnu štetu od izloženosti buci jer su njihovi slušni sustavi još u razvoju. „Njihovi su ušni kanali također manji slušnih kanala odraslih, što pojačava percipiranu razinu zvuka.“

Polovica roditelja čija djeca koriste prislušne uređaje kažu da njihova djeca sa slušalicama na ušima provode najmanje sat vremena dnevno, dok svaki šesti kaže da tipičan dan uključuje najmanje dva sata korištenja. Pokazali su to rezultati ankete, a bilo bi zanimljivo vidjeti kako stvari stoje na domaćem terenu.

Što se tiče Amerikanaca, prema istraživanju djeca najčešće koriste uređaje kod kuće ili u školi ili dok se voze u automobilu. Četvrtina roditelja kaže da ih djeca povremeno koriste u zrakoplovu, a manje od 10% kaže da ih djeca koriste u autobusu, vani ili u krevetu. Polovica roditelja slaže se s tvrdnjom da slušalice pomažu zabaviti ili zaokupiti njihovu djecu.

Stručnjaci su zabrinuti

No, stručnjaci su zabrinuti, i to do te mjere da je Američka pedijatrijska akademija prošle godine objavila izjavu u kojoj stoji da je potrebno smanjiti izloženost djece buci, što svakako uključuje korištenje raznih vrsta slušalica za slušanje glazbe, odnosno sadržaja.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Dugotrajna ili ekstremna izloženost velikim količinama buke može rezultirati gubitkom sluha ili tinitusom, što je stalna zvonjava u ušima, ističu stručnjaci. Iako su djeca uvijek bila izložena buci i to nije neka novost, u prošlosti je ta izloženost bila vrlo rijetka – kad bi prisustvovali koncertu ili gledali vatromet. Danas je to daleko češće, a roditelji vrlo lako mogu podcijeniti potencijalnu štetu od prekomjerne upotrebe slušalica.

„Sitne stanice s dlačicama unutar unutarnjeg uha hvataju zvučne valove kako bi vam pomogle da čujete,“ objasnila je dr. Woolford. „Kada se oni oštete ili umru, gubitak sluha je nepovratan.“

Osim što može oštetiti sluh, izloženost buci kod djece također može utjecati na njihov san, učenje, razinu stresa pa čak i krvni tlak, dodala je Woolford.

Prema anketi, samo polovica roditelja izjavila je da je pokušala ograničiti korištenje slušalica kod djece tako što su ih zamolili da uzmu stanku, postavili određene vremenske granice za korištenje ili koristili tajmer. Znakovito je da je anketa također pokazala da su roditelji djece koja koriste slušalice više od dva sata dnevno manje skloni postavljanju vremenskih ograničenja ili ograničenja glasnoće, u usporedbi s roditeljima čija djeca rjeđe koriste slušalice.

Ono što bi roditelji trebali napraviti je sljedeće:

Pratiti razinu glasnoće na uređajima

Dobra metoda provjere je li audio uređaj preglasan je ako te dijete sa slušalicama ne može čuti kada si mu na dohvat ruke.

Slijediti pravilo "60/60"

Ne slušati glazbu sa slušalicama više od 60 minuta dnevno, i to ne više od 60% maksimalne glasnoće.

Pripaziti na uređaje

Roditelji mogu uzeti u obzir rizik od izloženosti buci kada djetetu kupuju uređaj koji će služiti za slušanje glazbe. Uređaji za slušanje koji emitiraju manje od 70 decibela (dBA) vjerojatno neće uzrokovati štetu uzrokovanu bukom. Provjeri, također, može li se ograničiti glasnoća na uređaju.

Možda te zanima... Ovo su znakovi da vaše dijete ima problema sa sluhom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.