Roditelji Tatina zona 21. prosinca 2015.

Želim posvojiti dijete svoje buduće supruge. Što trebam učiniti?

tata sin ljuljačka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Živim sa ženom koja je rastavljena i ima dijete od četiri godine, biološkom ocu je oduzeta roditeljska skrb već više od dvije godine, piše tata, a odgovara mu dipl. iur. Jadranka Alač

Što trebamo učiniti u sljedećoj situaciji: Živim sa ženom koja je rastavljena i ima dijete od četiri godine, biološkom ocu je oduzeta roditeljska skrb već više od dvije godine. Mi se planiramo vjenčati i želio bih njezino dijete upisati kao svoje, da svi imamo isto prezime jer ga volim kao svoje. 

tata sin ljuljačka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za podnošenje zahtjeva za postupak za posvojenje nadležan je Centar za socijalnu skrb gdje je prebivalište djeteta, a kako je to ujedno i vaše prebivalište koliko vidim iz upita, i za procjenu vaše podobnosti kao posvojitelja bit će nadležan isti Centar za socijalnu skrb. Iako naš zakon izjednačava bračnog i izvanbračnog druga pod zakonski određenim uvjetima, osobno sam mišljenja da bi vaš postupak po zahtjevu za posvajanje imao jaču osnovu ako u trenutku kada ga podnesete već budete u braku s djetetovom majkom, ako se ionako namjeravate vjenčati u skoroj budućnosti, kako to proizlazi iz vašeg upita. 

Budući je biološkom ocu djeteta oduzeta roditeljska skrb, nije potrebna njegova suglasnost za postupak posvojenja, što je izričito propisano člankom 188. st. 5. Obiteljskog zakona (Narodne Novine 103-1992/2015) kojeg u cijelosti možete pronaći na internetu, a konkretni članak navodi da je kod posvojenja potrebna suglasnost roditelja uz iznimke određene zakonom, a jedna od tih iznimki upravo važi za biološkog roditelja lišenog prava na roditeljsku skrb. Za potrebe postupka bit će potrebna suglasnost majke djeteta koju ista daje na zapisnik kod nadležnog Centra za socijalnu skrb prema čl. 193. istog Zakona.

Po potrebi će socijalni radnik kojem bude raspoređen vaš predmet odlučiti da li je potrebno u tom postupku provoditi još kakve dokaze, eventualno uzeti izjave drugih srodnika koji bi se mogli izjasniti na okolnost vaše sposobnosti kao posvojitelja djeteta vaše supruge, te nakon toga donijeti Rješenje o zasnivanju posvajanja. Ako je dijete mlađe od dvanaest godina, ne postoji zakonska obveza da se i ono izjašnjava o posvojitelju, ali ako je dijete spremno iskazati sukladno svojoj dobi i razumijevanju, takav njegov iskaz se također u konkretnom slučaju može uzeti u obzir. 

Postoje i drugi zakonom propisani uvjeti za potencijalnog posvajatelja, te su svi navedeni u glavi Obiteljskog zakona koja se bavi posvojenjem, odnosno čl. 180.-217. koja između ostalog propisuje dopuštenu dob posvajatelja, da isti mora biti najmanje 18 godina stariji od posvojenika, koje su dužnosti Centra za socijalnu skrb u postupku posvojenja, kakav se pravi odnos stvara između djeteta i posvojitelja, u kojim slučajevima intervenira sud i sve ostalo bitno za sam postupak posvojenja, kao i za prava i dužnosti koji iz tog postupka proizlaze za obje strane.

Nakon što vi i djetetova majka budete imali isto prezime, možete to isto prezime suglasno odrediti i djetetu. Posvojenje je strogo reguliran osobni odnos iz kojeg proizlazi i djetetovo pravo nasljeđivanja vaše ostavine, odnosno i u svim drugim pravima i obvezama, vi ste prema djetetu, a i ono prema vama kao biološko dijete i roditelj.

Sve navedeno možete detaljnije proučiti u citiranim odredbama Obiteljskog zakona koji je objavljen i na internetu. 

Za početak, savjetujem da se najavite na termin kod nadležnog Centra za socijalnu skrb na području prebivališta za vas i dijete, te da zajedno s majkom djeteta porazgovarate s nadležnim socijalnim radnikom kod kojeg ćete podnijeti zahtjev za posvojenje djeteta. Uzevši u obzir okolnosti koje ste naveli u upitu, da imate ozbilju namjeru da zaključite brak s majkom djeteta, kao i činjenicu da nije potreban pristanak biološkog oca zbog oduzetog prava na roditelju skrb, da već živite s djetetom u zajedničkom domu i da ste za dijete, kao i ono za vas, emotivno vezani, zaista vjerujem da će vaš zahtjev proći u redu. Kao i svim drugim slučajevima kad su djeca stranke u postupku, prije svega se procjenjuje djetetov najbolji interes, te obrazloženje odluke kakva god bila, mora se pozivati upravo na taj interes djeteta, kao posebno zaštićene skupine koja sama za sebe nije u mogućnosti štititi svoja prava. 

Čestitam vam na toj hrabroj i prije svega humanoj odluci i želim vama, vašoj partnerici i posebno djetetu svako dobro i sreću u postupku posvojenja i u budućem zajedničkom životu.

Sve što trebate znati o postupku posvojenja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.